1735cb6128f8890c3c4b01ee1fd36836_LΕνίσχυση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει από την Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λευκωσίας, θα ζητηθεί από το πακέτο που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων  με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την στήριξη της Λευκωσίας με κεφάλαια ύψους 17 δισ. ευρώ.

Η συγκυρία για την Ελλάδα εντούτοις είναι εξαιρετικά δύσκολη και το κυπριακό αίτημα όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Όπως αναφέρει στους FT, ανώτατο στέλεχος του ελληνικού τραπεζικού τομέα, «η συγκεκριμένη συναλλαγή δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί, δεδομένου ότι (το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) μετά βίας επαρκεί, την ώρα που η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται, εξαιτίας των δανείων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν, με τον αριθμό των τελευταίων να είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις που είχαν αρχικώς γίνει».

Τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Λαϊκή Τράπεζα, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, μετέτρεψαν, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009, τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, από θυγατρικές σε υποκαταστήματα δικτύου, καθιστώντας τη μητρική εταιρεία υπεύθυνη για τη στήριξη της λειτουργίας τους στο εξωτερικό, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

πηγή: http://gr.news.yahoo.com