hugochavez[1]Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez έχασε μετά από δυο χρόνια τη μάχη με τον καρκίνο, όπως μεταδίδει το CNBC, στην ηλικία των 58 ετών. Ο θάνατος του έθεσε τέλος στην 14χρονη κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας.

«Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε Hugo Chavez », δήλωσε ο Maduro.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας έκανε έκκληση για ενότητα, ενώ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις επόμενες δράσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ώρες.

Λίγο πριν ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας είχε δηλώσει ότι Chavez διανύει τις «πιο δύσκολες ώρες του» αφότου υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε εγχείριση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου. Σε ομιλία του, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από το δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης, ο Maduro ισχυρίσθηκε πως η ασθένεια του οφείλεται σε «επίθεση» από εχθρούς του και πρόσθεσε πως αυτή η κατηγορία μία ημέρα θα είναι δυνατόν να αποδειχθεί. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα έλθει μία στιγμή στην Ιστορία που θα μπορέσουμε να συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποκαλύψει πως ο διοικητής Chavez είχε υποστεί επίθεση (από τους εχθρούς του) με αυτήν την ασθένεια. Οι ιστορικοί εχθροί αυτής της πατρίδας έψαξαν μία αχίλλειο πτέρνα για να πλήξουν την υγεία του».

Ο Chavez γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1954. Εξελέγη Πρόεδρος της Βενεζουέλας το 1998 (με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 4 δεκαετιών, της τάξεως του 56,2%) και επανεξελέγη (από τον πρώτο γύρο) το 2006 και το 2012.

Πηγή:www.capital.gr