DSC02929Μια ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλασσε η βραδιά βλέποντας νέους και νέες να χορεύουν Latin ρυθμούς στον διάδρομο του Δημαρχείου πηγαίνοντας να παρακολουθήσουμε το Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. Ο πολιτισμός μας περισσεύει στην Έδεσσα αλλά σκοτεινές δυνάμεις δεν θέλουν να προκόβουμε ούτε να αναπτυσσόμαστε ως πόλη και αυτό θα το δείτε παρακάτω από τα λεχθέντα και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων καθώς και από τους παρευρισκόμενους βουλευτές. Το Πανεπιστημιακό τμήμα θέλουν να το αφαιρέσουν από την πόλη μας και να συγχωνευθεί στο Α.Π.Θ.  Την Πέμπτη λοιπόν 4 Απριλίου και ώρα 20:20 πρώτα λεπτά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα : «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την απομάκρυνση και κατάργηση του τμήματος marketing και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που λειτουργεί στην Έδεσσα.». Πολίτες και φορείς της πόλης έδωσαν το παρόν για ενδυνάμωση του ψηφίσματος.

DSC02928Ο κ. Καρασμάνης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα του Πανεπιστημίου Έδεσσας) δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και έστειλε επιστολή στο Σώμα όπως και ο κος Σταμενίτης. Στο Σώμα παρευρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού μας κύριος Ιορδάνης Τζαμτζής εκλεγμένος με τη Ν.Δ. και η κα Θεοδώρα Τζάκρη εκλεγμένη με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κύριος Δημήτρης Γιάννου έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν για το ιστορικό των διεκδικήσεων όσον αφορά για το τμήμα που εδρεύει στην πόλη μας καθώς και για την απαξιωτική συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας κυρίου Αρβανιτόπουλου απέναντί του.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Δημήτρης Βάλτσης ο οποίος είπε ότι από όλη την επικράτεια θέλουν να καταργήσουν 4 τμήματα και αυτά είναι της Λειβαδιάς όπου ο Δήμαρχος παραιτήθηκε, της Νάουσας, της Βέροιας και της Έδεσσας. Χαρακτήρισε την απόφαση «αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή, διότι δεν λειτούργησε η αρχή διαπίστωσης ιδιότητας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι λειτούργησε ο προσωπικός παρεμβατισμός».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Τσεπκεντσής μίλησε για την τελευταία πράξη ενός δράματος και ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νομός μας είναι ένα θύμα ενός πολιτικού παιχνιδιού όπου 30 χρόνια μας έχει ξεχάσει το Κράτος και σαν δώρο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Έδεσσας μας έκαναν δώρο την αφαίρεση του τμήματος.

Αίσθηση προκάλεσε και η παραίτηση του πρώην Αντιδημάρχου κύριου Γιώργου Σήπκα ο οποίος είπε τα εξής : «Αγαπητοί συνάδελφοι, το διά ταύτα της υπόθεσης σήμερα είναι η απομάκρυνση του Πανεπιστημίου. Σήμερα ήλθαμε να κάνουμε μνημόσυνο εδώ πέρα. Επειδή εγώ προσωπικά συμμετέχω στο Δ.Σ. δεν μπορώ να ανεχτώ την απομάκρυνση του Πανεπιστημίου και την όλη κοροϊδία. Γι’ αυτόν τον λόγο και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχα θέσει την παραίτησή μου και σήμερα μπορεί να γραφτεί στα πρακτικά ενώ αύριο θα τη δώσω και γραπτά».

Ο κύριος Φουνταλής που πήρε τον λόγο είπε ότι ως Δήμος δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τον λαό της Έδεσσας για να δει ο πολιτικός μας κόσμος τι δύναμη έχουμε γιατί αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με προσωπικές συναντήσεις με Υπουργούς. Δεν είναι πρέπων να πηγαίνουμε με παρακάλια στους Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό.

DSC02932   Θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι εδώ μερικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι που είχαν πάρει τον λόγο επιτέθηκαν ήπια προς το πρόσωπο του βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και όταν πήρε τον λόγο είπε χαρακτηριστικά «Επειδή αναφέρεστε στην ψηφοφορία μεθαύριο, ποιος σας είπε ότι ψηφίστηκε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, αν ψηφιζόταν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ τότε τι την κάνουμε αυτήν τη συγκέντρωση εδώ πέρα; Έχει κανέναν λόγο; Δεν ψηφίσαμε κύριοι και κυρίες το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Ψηφίσαμε το άρθρο 53 το οποίο το φέρανε για ψηφοφορία, ήταν νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και είχε κι ένα άρθρο το δικαίωμα να ορίσει ο Υπουργός κατευθύνσεις σε σχολές… Ο λόγος για να ακολουθηθεί η επιταγή της Τρόικα που λέει ότι πρέπει να γίνουν ενοποιήσεις τμημάτων και για να αποφύγει τις ενοποιήσεις περνάει ως κατεύθυνση το τμήμα από το πρώτο έτος για να μην καταργηθεί ουσιαστικά το τμήμα. Ακούστε για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα επειδή εγώ κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια και φοράω και παντελόνια, εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία, εδώ μέσα δεν ήλθα να κάνω πολιτική για τη Νέα Δημοκρατία γιατί αυτό που ακούω μέχρι τώρα είναι πολιτική. Γυρολόγος κομμάτων δεν υπήρξα ποτέ. Παλεύω, και παλεύω με τους δικούς μου ανθρώπους. Σκοτώνομαι με τους δικούς μου ανθρώπους από κει και πέρα ο καθένας μας έχει κάνει έναν αγώνα και έχει βάλει ένα λιθαράκι. Και στο διάστημα αυτό που είμαι βουλευτής στο Νομό στη δεύτερη αυτή περίοδο, τρέχω σαν το σκύλο. Εγώ κατηγορήθηκα ότι πήγα μόνος μου στον Υπουργό, αυτό έλειπε να πάρω και άδεια για να διεκδικήσω κάποια πράγματα. Γιατί κάνω τον χαζό, κάνω τον μαλάκα, στο τέλος όμως πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα έξω από τα δόντια.».  Ενώ στη συνέχεια έκανε μια πρόταση στο Σώμα, να συσταθεί μια επιτροπή από τον Δήμαρχο και να πάνε να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στη συνέχεια τον κύριο Βενιζέλο και τέλος τον κ. Κουβέλη για να δούνε τι θα πετύχουν, με απώτερο σκοπό την παραμονή του Πανεπιστημίου.

DSC02927  Ο κύριος Σόντρας που πήρε τον λόγο έδωσε μια άλλη διάσταση στο όλο ζήτημα λέγοντας ότι «αν δούμε και βάλουμε στο μικροσκόπιο θα δούμε την ουσιαστικά τομή. Όσον αφορά τα ΑΕΙ για τις συγχωνεύσεις στη Χώρα έχουνε να κάνουν μόνο με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι αλήθεια επίσης ότι στη βασική λογική και στον πυρήνα των συγχωνεύσεων το Πανεπιστήμιο Μακεδονία έπρεπε να απορροφηθεί από το Α.Π.Θ. Άρα λοιπόν στο σημείο εκείνο κάτι έχει συμβεί. Υπάρχει μια συναλλαγή ανάμεσα στη Διοίκηση του ΠΑΜΑΚ και στην πολιτική ηγεσία του τόπου η οποία καταρτίζει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Ποιοι είναι οι συνεργάτες οι οποίοι καταρτίζουν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ; Ξέρετε ποιοι είναι Σύμβουλοι; Θέλετε να σας πω μόνο ένα όνομα; Σύμβουλος και υπεύθυνος για την κατάρτιση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ είναι ο Κωνσταντίνος Δοδόπουλος ιδιοκτήτης του ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ… Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν κατά συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας έφεραν την πόλη μας, την πόλη της Νάουσας, τη Λειβαδιά και τη Βέροια, 4 πόλεις μόνο να χάνουν τα ΑΕΙ. Ο κύριος αυτός με την ομάδα του 84 ΤΕΙ, τα κατήργησε.».

DSC02931   Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Θεοδώρα Τζάκρη που πήρε τέλος τον λόγο είπε για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ότι δεν είναι δυνατόν σε πολλές πόλεις όπως η Καλαμάτα που είναι γενέτειρα του κ. Αντώνη Σαμαρά να μείνει άθικτο όπως και στον Πειραιά όπου πολιτεύεται ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος. Συνέχισε λέγοντας ότι ο Νομός μας είναι παραμεθόριος και ότι δεν έπρεπε να έχουμε απλώς ένα ΤΕΙ αλλά ένα Πανεπιστήμιο. Εδώ έχει ζήσει ο Μέγας Αλέξανδρος και έχει διδάξει ο Αριστοτέλης. Εδώ θα έπρεπε να έχουμε ένα πανεπιστήμιο με πολιτιστικές και στρατηγικές σπουδές. Εμείς τάχα θα γίνουμε η αναπτυσσόμενη μεγάλη βιομηχανική παραγωγή. Τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα είναι ο πολιτισμός.

Εν κατακλείδι αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή υπό τον Δήμαρχο Έδεσσας, τους βουλευτές του Νομού μας καθώς και μια ομάδα πολιτών ή Δημοτικών Συμβούλων να συναντήσουν τους αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) σε εύλογο χρονικό διάστημα για να επιλύσουν το πρόβλημα. Ο κος Μπέλμπας και ο κύριος Φουνταλής ψήφισαν λευκό ενώ άπαντες συμφώνησαν.

Ελπίζουμε να πετύχει αυτήν τη φορά η επιτροπή στη συνάντηση που θα γίνει και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που είναι για το καλό της πόλης μας, δίχως πολιτικές και κομματικές ταυτότητες.

 

Του Δημοσιογράφου Τάσου Δούκλη