Τη Δευτέρα 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης στην Έδεσσα η ημερίδα που διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με θέμα: «Θύτης – Θύμα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;».

DSCN3634            Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς στο χώρο παραβρέθηκαν  εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Μετά την εισαγωγή στο θέμα από τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Αντωνία Παπαδάκη, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Βαρθολομαίος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, ενώ αναγνώσθηκε και ο χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας κ. Γεωργίου Καρατάσιου. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι  εισηγήσεις:

 

·        Αθανάσιος Μπαζούκης, ΜΑ, Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού  Νέων Δ.Ε. Πέλλας, με θέμα: «Κατανοώντας τη βία στο σχολείο…».

 

·        Λάζαρος Σιάντσης, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ.Π. «Όραμα», με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Επιθετικότητας στο σχολείο – Η πρόταση του Κ.Π. “Όραμα”».

 

·        Δρ Λάμπρος Λαζούρας, Ερευνητής Ψυχολόγος, SouthEastEuropeanResearchCentre, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ.,  με θέμα:  Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying). Μια σύγχρονη μορφή επιθετικότητας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε έφηβους».

 

·        Γεώργιος Δημητρίου, MSc, Δ/ντής 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, με θέμα:  «Προβληματισμοί και διλήμματα για την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού».

 

DSCN3632Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και στους εισηγητές, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και μια παρέμβαση από μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας, οι οποίες παρουσίασαν σύντομα στοιχεία από σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφάρμοσαν στο σχολείο τους με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού  Αικατερίνης Βάσιου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων  που προέκυψαν από τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Ευγενία Δανιηλίδου.

Το κοινό  παρακολούθησε τις εισηγήσεις με αμείωτο ενδιαφέρον, ενώ οι εισηγητές έδωσαν σε όλους τους ακροατές ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση και προβληματισμό.

DSCN3624