DSC05453

Σε φιλικό κλίμα μας υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Έδεσσας κ. Τραϊανός Γιόντης για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο θέμα των αδέσποτων ζώων, για τους κάδους απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καθώς και για την ανεργία των νέων στον Δήμο. Η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξε ευχάριστα η είδηση ότι επιτέλους έγινε κάτι στο θέμα των αδέσποτων ζώων, με στειρώσεις, περιλαίμια και αντιλυσσικά εμβόλια, ενώ πήραμε χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα της ανακύκλωσης και των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ανεργίας στον Δήμο μας.

 

Ερώτηση: Από τότε που αναλάβατε καθήκοντα αντιδημάρχου καθαριότητας, διαβάσαμε ότι επιτέλους κάτι έγινε στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Τι ακριβώς έχει γίνει και πως το καταφέρατε;

   Με δεδομένο ότι σε όμορους νομούς και δη στο δικό μας επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η εμφάνιση του ιού της λύσσας και ότισκυλιά (2) η λύσσα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, προχωρήσαμε, προς αντιμετώπιση του θέματος, σε δράσεις για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών καταφυγίου και τον υπεύθυνο του καταφυγίου εμβολιάστηκαν 250 περίπου ζώα στην Έδεσσα και στα περίχωρα, εκ των οποίων 100 στο κέντρο φροντίδας αδέσποτων ζώων. Εκτός από το πρόγραμμα εμβολιασμών που συνεχίζεται, προχωρήσαμε και σε στειρώσεις αδέσποτων ζώων με κτηνίατρο ιδιώτη της Έδεσσας. Έχουν στειρωθεί περίπου 30 ζώα, 26 θηλυκά και 4 μεγαλόσωμα αρσενικά. Σε όλα τα εμβολιασμένα ζώα τοποθετήθηκε στο περιλαίμιό τους μεταλλική κονκάρδα και στα στειρωμένα κόκκινο ή μπλε λουράκι (υπάρχει και σχετικό αρχείο). Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται με στόχο την στείρωση, ιδιαίτερα στην πόλη της Έδεσσας, όλων των θηλυκών και μεγαλόσωμων αρσενικών, προκειμένου να μειώσουμε τον πληθυσμό αυτών και να περιορίσουμε την επιθετικότητά τους.

 

Ερώτηση: Δύο ερωτήσεις για τα απορρίμματα.  Η πρώτη αφορά στα προβλήματα με τους κάδους. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με την ανακύκλωση, πότε θα ξεκινήσει στον Δήμο μας;

   Για το θέμα των κάδων πράγματι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: κάδοι σπασμένοι, κάδοι χωρίς καπάκι, χωρίς ποδομοχλό, χωρίς τροχούς. Όλα αυτά οφείλονται στην παλαιότητα των οχημάτων και στον κακό χειρισμό των μηχανισμών ανύψωσης των απορριμματοφόρων από τους εργαζόμενους. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα συντήρησης των κάδων.

   Ένα άλλο θέμα που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι αυτό που διαπιστώνεται να εναποθέτουν οι συνδημότες μας τα απορρίμματα έξω από τους κάδους και να πετούν σκουπίδια σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης μας και των δημοτικών διαμερισμάτων. Προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δήμου, παρακαλούνται να αφήνουν τα σκουπίδια τους μέσα στους κάδους προκειμένου να διατηρήσουν τον χώρο καθαρό. Επίσης, έχουμε ετοιμάσει ειδικό φυλλάδιο το οποίο θα έρχεται με τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΕ και καλό θα είναι να το διαβάσουν οι παραλήπτες.

   Όσον αφορά στην ανακύκλωση, σύντομα θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ήδη μας διατέθηκε δωρεάν από μια εταιρεία ανακύκλωσης ένα απορριμματοφόρο όχημα συλλογής των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και 400 κάδοι προσωρινής αποθήκευσής τους (μπλε κάδοι). Πριν την έναρξη του προγράμματος θα προβούμε σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης σε kathariothta2μια καλά σχεδιασkathariothtaμένη και οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων. Θα περιλαμβάνει ενημερωτική καμπάνια πόρτα – πόρτα, παραγωγή ειδικού ενημερωτικού υλικού, πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ.

 

Ερώτηση: Ακούσαμε για την πρόθεση της τρικομματικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει την ανεργία. Σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσλάβει με τον κατώτατο μισθό στον τομέα της καθαριότητας ανέργους και ιδίως από οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος. Είναι μύθος ή πραγματικότητα;

   Πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να υλοποιήσει το Υπουργείο Εργασίας ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, που έχει ως στόχο την ανακούφιση οικογενειών οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο. Θα είναι πεντάμηνης απασχόλησης και οι άνεργοι που θα ενταχθούν θα αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο. Οι Δήμοι, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει μετά την δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης του ΟΑΕΔ να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.