sunedrioΗ Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μια σπάνια και ανίατη νόσος, η οποία εμφανίζεται στις αρτηρίες που συνδέουν την καρδιά με τους πνεύμονες. Η εξέλιξη της νόσου οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα πνευμονικά αγγεία με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της δεξιάς πλευράς της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο του ασθενούς.

Στην πραγματικότητα, η ανεξήγητη δύσπνοια που επιτείνεται και επιμένει, είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης και θα πρέπει να οδηγεί σε αναζήτηση της διάγνωσης με πιο ειδικές εξετάσεις, όπως αρχικά το υπερηχοκαρδιογράφημα και στη συνέχεια ο δεξιός καθετηριασμός της καρδιάς. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο οδηγεί σε χορήγηση ειδικής θεραπείας, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της επιβίωσης των ασθενών.

 

Η ευαισθητοποίηση των γιατρών και των ασθενών είναι ένας από τους στόχους του 1ου Κλινικού Φροντιστηρίου Πνευμονικής Υπέρτασης, το οποίο διοργανώνεται από την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με προέδρους τους κ.κ. Χ. Καρβούνη και Γ. Γιαννακούλα στις 6 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2) στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές θα είναι ειδικοί για τη νόσο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα δώσουν το παρόν καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί από όλη την Ελλάδα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.