130410_Τελικό_συνέδριο_για_την_Καινοτομία_στην_ΠΚΜ_και_την_αξιοποίηση_των_αποτελεσμάτων_του_WIDEΜε επιτυχία στέφθηκε το τελικό συνέδριο (closingconference) με θέμα «Καινοτομία στην Κεντρική Μακεδονία και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του WIDE για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 (16:00 – 19:45 ) στην Αίθουσα Τελετών του ΕΒΕΘ.

            Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  MED WIDE  growingof  SMEs: OrganizationalinnovationanddevelopmentinMEDarea»και είχε ως στόχο τη διάχυση των δραστηριοτήτων, των αποτελεσμάτων και των εκροών του έργου σε τοπικό επίπεδο.

            Στην αξία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασε στο χαιρετισμό της  η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας   Τζελίνα Μακραντωνάκη.

            «Το πρόγραμμα WIDE μας δίνει την αφορμή για να διαπιστώσουμε ποιοι τομείς έχουν προοπτικές ανάπτυξης και να δώσουμε τις κατευθύνσεις για βιώσιμες επιχειρηματικές ενέργειες. Αποτελεί δε μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία καινοτόμων πρακτικών που θα αναδείξουν δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη», επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης.  «Η νέα Αντιπεριφέρεια οφείλει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος WIDE και χρειάζεται όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους υπαλλήλους μας αρωγούς στην προσπάθεια αυτή. Στόχος είναι μέσω των  καινοτόμων δράσεων να δημιουργηθεί μια περιφέρεια – πρότυπο και ν’ αναδειχθεί η ευρωπαϊκή της ταυτότητα» τόνισε η κ. Μακραντωνάκη.

             «Η Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της ΠΚΜ έχει ως στόχο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό  αθροίζοντας  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και το ανθρώπινο δυναμικό μας. Βασική επιδίωξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα είναι η Κεντρική Μακεδονία να γίνει η πιο φιλική Περιφέρεια για την επιχειρηματικότητα και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να εναρμονιστούμε με τη σύγχρονη αντίληψη και λειτουργία, στο πλαίσιο της Ευρώπης των Περιφερειών. Κυρίως δε μας προσφέρουν την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας άλλα και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων” κατέληξε η κ. Μακραντωνάκη.

            Στο υψηλό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα WIDEGrowingofSMEs: organizationalinnovationanddevelopmentinMEDarea”, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των επιχειρήσεων σε αντίστοιχες δράσεις καθώς και τη διαφάνεια του συνόλου των διαδικασιών αναφέρθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης  Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

            Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο Καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Μπελίδης, υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΤΕΙ –Θ και ο κ. Νίκος Κατσιαδάκης από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στις «ιδιομορφίες γνώσης και πρακτικές αξιοποίησης της για την ανάπτυξη καινοτομίας», παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες μελέτες περίπτωσης  αξιοποίησης της γνώσης και της καινοτομίας.

              Το πλαίσιο δράσεων που έχει αναπτύξει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και το διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας ennovation’ 13 παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάνας, υπεύθυνος για τη δομή απασχόλησης και σταδιοδρομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

            Ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το έργο WIDE Νίκος Βασιλειάδης, από την εταιρεία TREKConsulting, παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο καθώς και τις προοπτικές αξιοποίησής τους. Τέλος,  ο  κ. Αντώνης Μπούμπουλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΘ παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων του ΕΒΕΘ στο έργο .

            Στη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2011,  μέσω online ερωτηματολογίου σχετικά με τη στρατηγική τοποθέτηση  απέναντι στην καινοτομία των Πολύ Μικρών και Μικρομεσαίων  Επιχειρήσεων (ΠΜΜΕ) των συμμετεχόντων  στο έργο περιφερειών αλλά και την αυτοδιάγνωση  των επιχειρήσεων σε σχέση με την καινοτομία στο προϊόν/ υπηρεσία, την οργάνωση, το marketing, τη διεθνοποίηση και τη χρηματοδότηση. Στην έρευνα συμμετείχαν 321 συνολικά  επιχειρήσεις. 

Στη λήξη του συνεδρίου, οι διοργανωτές παρέθεσαν συνέντευξη τύπου στους  εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.