lhksiarxeioΑπό τις 8/5/2013 έχει τεθεί σε ισχύ ο Νόμος 4144/13 (ΦΕΚ 88Α), διατάξεις του οποίου αφορούν τη δήλωση Ληξιαρχικών Γεγονότων στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Ο νέος νόμος προβλέπει νέες προθεσμίες για τη δήλωση των Ληξιαρχικών γεγονότων, αλλά και πρόστιμα για τους πολίτες που δεν προβαίνουν εμπρόθεσμα στις δηλώσεις αυτές.

Με βάση το νέο νόμο είναι υποχρεωτική η δήλωση των Ληξιαρχικών γεγονότων στο αρμόδιο Ληξιαρχείο εντός ορισμένου χρονικού περιθωρίου. Συγκεκριμένα οι γεννήσεις πρέπει να δηλώνονται εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, οι γάμοι εντός σαράντα (40) ημερολογιακών ημερών από την τέλεσή τους, οι θάνατοι εντός 24 ωρών από τη στιγμή που συμβούν και οι βαπτίσεις εντός τριμήνου από την τέλεσή τους.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης των ανωτέρω γεγονότων ο νέος νόμος προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα. Αυτά ανέρχονται σε εκατό (100) ευρώ για μικρή υπέρβαση του χρονικού ορίου δήλωσης και αυξάνονται στα τριακόσια (300) ευρώ σε περίπτωση που από την τελευταία ημέρα νόμιμης δήλωσης του γεγονότος έχουν περάσει ακόμη ενενήντα (90) ημερολογιακές ημέρες.

Δεδομένης λοιπόν της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας και για την αποφυγή μιας σημαντικής και εντελώς αχρείαστης οικονομικής επιβάρυνσης, παρακαλούνται οι πολίτες που έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν στο αρμόδιο Ληξιαρχείο τα σχετικά Ληξιαρχικά γεγονότα, να το κάνουν στις προβλεπόμενες προθεσμίες που αναφέρονται παραπάνω.

Για τυχόν απορίες και ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Έδεσσας στα τηλέφωνα 2381350741 (Ληξιαρχείο Δημοτικής Ενότητας Έδεσσας) 2381351602 (Ληξιαρχείο Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας) και 2381350742 (Δημοτολόγια Δήμου Έδεσσας).