Ενημερωτική συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τους επικεφαλής  των παρατάξεων στην ΠΚΜ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

130527_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ_ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ_ΓΙΑ_ΤΟ_ΝΕΟ_ΕΣΠΑΠαρόντες στη συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Κεντρική Μακεδονία-Μέτωπο Ανάπτυξης” Μάρκος Μπόλαρης, ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας” Γιάννης Ζιώγας, ο επικεφαλής της παράταξης “Οικολογία-Αλληλεγγύη” Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε” Γιώργος Θεοδωρόπουλος και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαδικασία που ακολουθείται για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ώστε να αναδειχθούν επιμέρους τα δυνατά και αδύνατα σημεία  των θεματικών στόχων σε περιφερειακό επίπεδο, να επιλεγούν οι επενδυτικές προτεραιότητες και να προκριθεί η τυπολογία των σχετικών δράσεων.

Το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να στηθεί σωστά ο αναπτυξιακός προγραμματισμός της περιόδου 2014-2020, ώστε να είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε προγράμματα βάσει των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ξεκινήσουμε την υλοποίησή τους το ταχύτερο δυνατό, με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις θεματικές προτεραιότητες στην Περιφέρειά μας. Ήδη έχουμε κάνει μια πολύ καλή προεργασία για το νέο ΕΣΠΑ  με τη διοργάνωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώσαμε στις 19 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη διαβούλευση ανά περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά, καθώς και με τη συμμετοχή μας στο 1ο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο, που έγινε στην Αθήνα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 προς όφελος των συμπολιτών μας”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2014, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για τα πολύ ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης, που φθάνουν το 52% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι από τον προσεχή Ιούνιο θα λειτουργήσει ειδική ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της ΠΚΜ, μέσα από την οποία θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οργανώσεις να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου εξήγησε το περίγραμμα και τα στάδια της αρχιτεκτονικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τονίζοντας ανάγκη να ανιχνευθούν και να αποτυπωθούν αναλυτικά οι επιμέρους θεματικοί στόχοι σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την ενημέρωση και δήλωσαν ότι θα μελετήσουν επισταμένα το τελικό κείμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και θα καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και προτάσεις εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιούνιο.