φωτοβολταϊκάΤα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν ο Κλάδος των αρτοποιών αλλά και των μικροεπενδυτών στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, τέθηκαν από τον Γιώργο Καρασμάνη κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην συνεδρίαση με θέμα το Πολυνομοσχέδιο.

Επισήμανε ειδικότερα, τα προβλήματα που δημιουργεί σχετική διάταξη του Πολυνομοσχεδίου στους επαγγελματίες αρτοποιούς και, κυρίως, στο ¨φούρνο της γειτονιάς¨, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει το νομοθετικό πλαίσιο επαρκέστατο και ως εκ τούτου, δεν κατανοεί την εμμονή του αρμόδιου Υπουργού να το τροποποιήσει.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είπε ο Βουλευτής, ότι είναι άλλο πράγμα το φρέσκο, παραδοσιακό ψωμί του φούρνου της γειτονιάς μας που όλοι ξέρουμε, που παράγεται μετά από μία διαδικασία τριών έως τεσσάρων ωρών, χωρίς χημικά, και άλλο το ψωμί του ¨μπέικ οφ¨. Αυτό παρασκευάζεται από κατεψυγμένη ζύμη, είναι ένα προϊόν βιομηχανοποιημένο, και όλα αυτά δεν αναγράφονται στις συσκευασίες ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και τι τρώει και να κάνει με δική του ευθύνη τις επιλογές του.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης και να έλθει ένα άλλο Νομοσχέδιο – όχι βέβαια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – που να ρυθμίζει όλα τα θέματα του Κλάδου.

 

Σε ό,τι αφορά στα φωτοβολταϊκά, ο Βουλευτής επισήμανε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροεπενδυτές, εξ αιτίας της ισοπεδωτικής οριζόντιας έκτακτης εισφοράς που τους επιβλήθηκε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάνει απόσβεση, η πλειονότητα των επενδύσεών τους έχει γίνει με τραπεζικό δανεισμό και τα έσοδά τους μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν την τοκοχρεωλυτική δόση των δανείων τους. Σημειωτέον ότι, σε συνάντηση με τον Υπουργό, είχαν κατατεθεί τα στοιχεία του κόστους των επενδύσεων και είχε συμφωνηθεί, οι μικροεπενδυτές να μη επιβαρυνθούν με καμία άλλη αύξηση της εισφοράς.

Ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε, να γίνει εν προκειμένω, ό,τι και με τους επαγγελματίες αγρότες επενδυτές. Δηλαδή, η διάταξη που τους εξαιρεί από την επιπλέων αύξηση της εισφοράς, να ισχύσει και για τους ιδιώτες επενδυτές, που έχουν θέσει σε λειτουργία τις μονάδες τους το διάστημα από 1/1/2013 μέχρι και 31/3/2013.

Οι άνθρωποι αυτοί, κατέληξε ο Βουλευτής, ζητούν από την Πολιτεία να σεβαστεί την υπογραφή της στα συμβόλαια που έχει συνάψει μαζί τους!