130515 Συνάντηση_του_Περιφερειάρχη_Απ_Τζιτζικώστα_με_τον_Μητροπολίτη_Προύσης_κ_ΕλπιδοφόροΤο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρο δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

            Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη τον κ. Ελπιδοφόρο για το “το εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως πυλώνας της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού” και δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η γνωριμία με έναν χαρισματικό και άξιο εκπρόσωπο του Πατριαρχείου όπως ο κ. Ελπιδοφόρος.

            Ο κ. Τζιτζικώστας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της προσπάθειας που καταβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. “Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί ένα θρησκευτικό, πνευματικό και ιστορικό μνημείο υψίστης σημασίας, όχι μόνο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, αλλά για όλη την υφήλιο, το οποίο είναι αναγκαίο να επαναλειτουργήσει ως εκπαιδευτικό ίδρυμα που στους κόλπους του θα προετοιμάσει και θα αναδείξει τους μελλοντικούς θρησκευτικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας”, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

            Ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε από τον κ. Ελπιδοφόρο για την ολοκλήρωση της μελέτης ανακαίνισης  της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και την κατασκευή συνεδριακού κέντρου και χώρου διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων. Η μελέτη εκπονείται από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί από κλιμάκιο καθηγητών του ΑΠΘ στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στις 29 Μαΐου 2013 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας διαβεβαίωσε τον κ. Ελπιδοφόρο ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης και θα στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

             

 

 

            Από την πλευρά του ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και εξέφρασε την ικανοποίησή του που γνωρίζει “έναν από τους νεότερους και πιο ελπιδοφόρους πολιτικούς της Ελλάδας”, ενώ προσκάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να επισκεφθεί την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία χαρακτήρισε ως “κορυφαίο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία”, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι η Σχολή λειτουργεί σήμερα ως μοναστική αδελφότητα, που με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του χώρου και της ψηφιοποίησης του πολύτιμου αρχειακού υλικού της βιβλιοθήκης, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως τόπος  συναντήσεων και φιλοξενίας συνεδρίων και πολιτισμικών εκδηλώσεων, με στόχο την ανάδειξη νέων επιστημόνων και την προαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας.

            Στο τέλος της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος χάρισε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα το αναμνηστικό της χειροτονίας του ως Μητροπολίτη Προύσσης, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας του χάρισε ένα πρόπλασμα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, ως σύμβολο της πόλης.