ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 2013

Τετάρτη  19 Ιουνίου 2013

Ώρα έναρξης: 21:30

 

ΡασούληςΗ μουσική παρέα που  συντρόφευε τον Μανώλη Ρασούλη στις τελευταίες ζωντανές εμφανίσεις του συγκεντρώνεται και πάλι όχι για μνημόσυνο αλλά για γιορτή, για ψυχαγωγία και διασκέδαση, για υπενθύμιση, περισυλλογή αλλά και γλέντι. Άλλωστε συγκίνηση μεν συνείδηση δε που έλεγε και ο ίδιος.  

Και η παρέα συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ο Μανώλης Ρασούλης επέλεξε ως έδρα του τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια της ζωής του, παρά το ότι και αυτή πολλάκις τον πλήγωσε, την πόλη όπου Όλα μας τον θυμίζουν. Από το Όνειρο, το Πλατώ, τη Βάρδια, την Αρχιγένους Σαράντη 6-8, τη Μισραχή 3, έως το παραλιακό μέτωπο και την Τσιμισκή (να! Σα να τον βλέπουμε μέσα από το λεωφορείο να περνά με το καπέλο του), τον Ιανό, τη Σαύρα, τις κινηματογραφικές αίθουσες, τις ταβέρνες στην Περαία, το κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανωμή.

 

Ο ίδιος μας άφησε, εμάς, την Ελλάδα, τον κόσμο, σε μια δύσκολη συγκυρία, στη Ρωγμή του χρόνου, ύστερα από περισσότερα από 45 χρόνια στο κουρμπέτι, όπως έλεγε ο ίδιος, και 35 στη δισκογραφία. Ευτυχώς δεν μας εγκατέλειψε. Άφησε πίσω του πολύτιμο υλικό, βιβλία και στίχους, καταγεγραμμένες σκέψεις και ιδέες, τσιτάτα και καλαμπούρια και πάνω απ’ όλα τη βαθιά και ουσιαστική αγάπη του για τον άνθρωπο και την ειρήνη.

 

Μια ιδέα απ’ όλα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα οι «απαξάπαντες», όλοι δικοί μας θα είμαστε εκεί, να ξαναζήσουν την Τετάρτη 19 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών, μέσα τουλάχιστον από τα τραγούδια του, αλλά και από τις σκέψεις ανθρώπων που τον παρακολούθησαν στην πορεία του, είτε συμφωνώντας μαζί του είτε μη.

 

Η τελευταία μουσική παρέα του θα επιχειρήσει μια… ολική επαναφορά του προγράμματος που συνήθιζε να παίζει, μια επιλογή από τα εκατοντάδες τραγούδια του που αγαπήθηκαν και, ακόμη κι αν πέρασαν δεκαετίες από τότε που στήθηκαν, ακόμη τραγουδιούνται. Κομμάτια από πολύ γνωστές, αγαπημένες δουλειές του, «Η εκδίκηση  της γυφτιάς», «Τα Δήθεν», «Τα τραγούδια της Χαρούλας», «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», όμως και κάποια ανέκδοτα, όπως το Του σφυγμού και του ρυθμού ή Πανάγος, ένα «προφητικό» ζεϊμπέκικο που έγραψε λίγο πριν φύγει (μουσική Π. Κουτσούρας), σύμφωνα με τη μαρτυρία των συνεργατών του.

 

Πανάγο πιάσε  τ’ όργανο

Και παίξε το βαρύ ρυθμό

Στου χάρου  το κατάστιχο

Με λεν με αριθμό

Ο Παναγιώτης Κουτσούρας έχει τη μουσική επιμέλεια της  συναυλίας αυτής και θα είναι και στο μπουζούκι, πλαισιωμένος από τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο, τον Θωμά Κωστούλα στα τύμπανα, τον Νίκο Σιμιτσάκο στο μπάσο και τον Αντώνη Χατζημανώλη στην κιθάρα.

 

Τους στίχους του  Μανώλη Ρασούλη θα ερμηνεύσουν, ανάμεσα σε άλλους, η Σοφία Αβραμίδου, η Άννα Ζήση, η Όλγα Ζορμπά, ο Δημήτρης Κεχαγιάς, ο Γιώργος Λίζος, ο Γιάννης Μήτσης, ο Δημήτρης Νικολούδης, η Μαρία Παπανικολάου, ο Κώστας Πρατσινάκης. Τα κείμενα υπογράφει ο Θωμάς Κοροβίνης.

 

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Ώρα έναρξης: 21.30

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Προπώληση: Μονή Λαζαριστών, STEREO DISC (Αριστοτέλους 4), CAFE – ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Λαδάδικα, 2310 538282)

 

Μονής Λαζαριστών

2013

Κολοκοτρώνη 21

564 30 Σταυρούπολη

Θεσσαλονίκη

Τ 2310 589.200

F2310 651.099

Εpress@monilazariston.gr

www.monilazariston.gr

Facebook: Moni Lazariston Festival