tzitziΤην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφθηκε σήμερα ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας όπου συμμετείχε στο Συνέδριο που διοργανώνει  η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας των Σερρών( Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.)  την Παρασκευή 7 και το Σάββατο  8 Ιουνίου 2013 στο Διοικητήριο Σερρών με θέμα “Aπό την Αυτοκρατορία στο Κράτος – Εθνολογική, Πολιτισμική, Κοινωνική κατάσταση των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα”. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή – ιστορικού Paolo Odorico και τη συμμετοχή 12 εισηγητών, Ελλήνων και ξένων, των οποίων το ερευνητικό πεδίο και η ακαδημαϊκή έρευνα αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο και την περιοχή των Σερρών.

            Οι Σέρρες, το “μέγα και θαυμαστόν άστυ”, όπως αναφέρεται στην ιστορία των βυζαντινών χρόνων, συνέβαλαν σημαντικά στην ιστορική, οικονομική και πολιτισμική άνθιση της βόρειας Ελλάδας. Η πρωτεύουσα του Στρυμόνα έχει μακρά και ένδοξη ιστορική διαδρομή “Από την Αυτοκρατορία στο κράτος”, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται και στον τίτλο του συγκεκριμένου συνεδρίου. Στην πάροδο των ετών, οι Σέρρες αναπτύχθηκαν ως το δεύτερο μεγαλύτερο  οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Μακεδονίας. Με σπάνιο φυσικό περιβάλλον, μοναδικές ομορφιές, ανεκτίμητης αξίας ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα καθώς και ένα σύγχρονο αστικό – μητροπολιτικό κέντρο με πλούσια ζωή, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, οι Σέρρες προοδεύουν χάρη στους όμορφους και δραστήριους ανθρώπους τους που διεκδικούν δυναμικά ένα ζωντανό παρόν και ένα φωτεινό μέλλον”  υπογράμμισε ο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του στο συνέδριο αναφερόμενος στην ιστορική και γεωπολιτική σημασία των Σερρών.

            Διδασκόμαστε από το παρελθόν, βελτιώνουμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Με αυτή την οπτική πρέπει να ανατρέχουμε  και να τιμάμε το παρελθόν, όπως επιχειρούμε εδώ, στο συγκεκριμένο συνέδριο για τα “100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερρών”, με βασικό μας στόχο την αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος. Για τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει ιδιαίτερη και σημαντική θέση στον ευρύτερο και ενιαίο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό. Οι Σέρρες αποτελούν “δυνατό μας χαρτί” και “σημαία” στην εντατική προσπάθεια που καταβάλλουμε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοικητική διαχείριση για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ΠΚΜ” τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τους λοιπούς φορείς και διακεκριμένους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο.

          rwsiwn  Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα μεταβεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βέροια προκειμένου να υποδεχθεί  τον  Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.