ESPA2Για την πορεία  των έργων που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του  ΕΣΠΑ καθώς και για την απορρόφηση των αντίστοιχων κοινοτικών κονδυλίων  κατά το Α’ εξάμηνο του 2013 ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Σώματος.

            Όπως επεσήμανε στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας, υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ  για το Α’ Εξάμηνο 2013, καθώς η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταχώρισε συνολικές δαπάνες που υπερκαλύπτουν τον  στόχο που είχε τεθεί σε ποσοστό 120%. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε στην αξιοσημείωτη αύξηση που σημείωσε η  απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από το 52% της Προγραμματικής Δέσμευσης τον Ιανουάριο του 2013 στο 60,71%  τον Ιούνιο του 2013.

            Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που μέσα στο σύντομο διάστημα των πρώτων 6 μηνών της νέας διοίκησης,  ο κεντρικός αναπτυξιακός μας στόχος και η πρωταρχική δέσμευσή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους χρηματοδοτικούς πόρους  του ΕΣΠΑ, αποδίδει καρπούς. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα επίμονης, συντονισμένης και μεθοδικής προσπάθειας της Διοίκησης και των υπηρεσιών της ΠΚΜ να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε σε πρακτικές και άμεσες ενέργειες για την επίλυση προβλημάτων. Συνεργαστήκαμε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρείχαμε εξειδικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική στους Δήμους, ώστε να μην χαθούν χρόνος και πόροι, και τοποθετήσαμε συμβούλους επιτάχυνσης στα έργα που παρουσίαζαν χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης, με στόχο να κινηθούμε ταχύτερα, λειτουργώντας με κριτήρια και όρους ιδιωτικού τομέα.

Με αυτόν τον τρόπο, κατορθώσαμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση της πλειονότητας των έργων, αποφεύγοντας τον κίνδυνο απένταξης για ορισμένα από αυτά”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

            Αναφερόμενος στα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται στα 7.096 από τα οποία περίπου 6.500 είναι έργα ιδιωτικών ενισχύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μίλησε για  τα σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, και τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός της προγραμματικής περιόδου.

        espa1    Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε εκτενή αναφορά στα  αποτελέσματα από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα “Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου- υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 207-2013” από υποψήφιους επενδυτές και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ. “Παρελήφθησαν και κατατέθηκαν 3553 επενδυτικά σχέδια, από ισάριθμες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική Διαθέσιμη Δαπάνη του προγράμματος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 157%, καθώς η Δημόσια Δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων που παρελήφθησαν ανέρχεται σε 231 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η αρχικά διαθέσιμη. Αυτά είναι τα πρώτα καλά νέα και στην επιχειρηματικότητα, στην πραγματική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας”, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

            “Η αύξηση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από την Περιφέρειά μας  -από το 52% στο 60,71%- είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να αυξήσουμε περαιτέρω την απορροφητικότητα των ήδη ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, το ζεστό χρήμα, που έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία μας. Προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την ταχύτερη εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με έργα ζωτικής σημασίας για τους συμπολίτες μας. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν στις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας. Τα στοιχεία που σας παρέθεσα δεν αποτελούν για μας μόνο απλούς αριθμούς, αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, καθώς μεταφράζονται σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος για τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την ανεργία. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον κοινοτικό χρηματοδοτικό μηχανισμό ώστε να φέρουμε προστιθέμενη αξία και κεφάλαια στην οικονομία, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και δημιουργούν προοπτική για τον τόπο μας”, κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

            Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Αγγελική Ωραιοπούλου παρουσίασε διεξοδικά τα απολογιστικά στοιχεία του ΕΣΠΑ για το Α’ εξάμηνο του 2013, τονίζοντας ότι από την αρχή του έτους ως σήμερα  έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους 137,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 17% των συμβάσεων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ίδιο διάστημα σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στους επιμέρους τομείς παρέμβασης στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με τις πιστοποιημένες δαπάνες να ανέρχονται σε 55,3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών πιστοποιημένων δαπανών των έργων στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που θα ολοκληρωθούν έγκαιρα εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στα έργα που κινδύνευαν με απένταξη -και με τις κατάλληλες συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρέμειναν στο ΕΣΠΑ-, στα έργα που ολοκληρώθηκαν καθώς και σε αυτά που ολοκληρώνονται εντός του 2013.