ΣτρασβούργοΗ τελευταία ομιλία του Μπαρόζο για την κατάσταση της Ένωσης πριν από τις εκλογές

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα πραγματοποιήσει την τελευταία ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Θα παρουσιάσει στο ΕΚ τα βασικά σχέδια του την Τετάρτη στις 9 πμ (τοπική ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

 


Ενημερωτική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών του 2014

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει επισήμως στις 10 Σεπτεμβρίου την ενημερωτική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών του 2014. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις και θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές μέχρι την εκλογή από το Κοινοβούλιο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 


Προς μία γενιά καθαρότερων βιοκαυσίμων

 

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα και θέσουν σε ψηφοφορία την Τετάρτη τα μέτρα για τις επιδοτήσεις που αφορούν τα συμβατικά βιοκαύσιμα. Οι ίδιοι επιθυμούν να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια νέα γενιά προηγμένων βιοκαυσίμων από φύκη και απόβλητα. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αυξανόμενη χρήση των γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.  

 


Τραπεζική εποπτεία

 

Οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν την Τρίτη εάν θα δώσουν ή όχι το πράσινο φως στην εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος η οποία θα φέρει περίπου 150 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 


Συρία: Οι ευρωβουλευτές ζητούν πολιτική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις

 

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν στα πλαίσια της συζήτησης με την Υπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, την Τετάρτη την επίτευξη πολιτικής λύσης για τη Συρία μέσα από διαπραγματεύσεις, παρά την όποια πιθανή στρατιωτική επέμβαση μετά τη χρήση χημικών όπλων. Πάνω από 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Το ΕΚ θα υιοθετήσει ψήφισμα για τη Συρία την Πέμπτη.

 


Συζήτηση στο ΕΚ για το αδιέξοδο στην Αίγυπτο

 

Η Ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει το σημερινό αδιέξοδο της Αιγύπτου με την Υπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, την Τετάρτη, σε συνέχεια της καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τις αρχές και των κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου Μόρσι και άλλων ηγετών της Αδελφότητας. Ένα ψήφισμα για την Αίγυπτο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

 


Υποθήκες και στεγαστικά δάνεια: Το ΕΚ έτοιμο να περιορίσει τους κινδύνους

 

Οι αγοραστές ακινήτων σε όλη την ΕΕ θα ενημερώνονται καλύτερα για το κόστος και τους κινδύνους που ενέχει μια υποθήκη, θα προστατεύονται εν μέρει από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν και θα προστατεύονται καλύτερα στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ψηφίσει το Κοινοβούλιο την Τρίτη.

 


Σχιστολιθικό αέριο: μελέτη των επιπτώσεων στο περιβάλλον πριν από κάθε νέο έργο

 

Η υπάρχουσα ευρωπαϊκή οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα επικαιροποιηθεί και η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ προτείνει την επέκτασή της εφαρμογής της και στα έργα που αφορούν το σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

 


Κινητοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

 

Τα μέτρα για την προώθηση της κινητικότητας και της απασχόλησης των νέων καθώς και τα σχέδια για την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού ποιοτικού πλαισίου για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, θα συζητηθούν στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, ενώ σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.