130914_O_Arxigos_Tis_Axiomatikis_Antipoliteusis_Ston_Perifereiarxi_03Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενο από αντιπροσωπεία βουλευτών και εκπροσώπων της γραμματείας της Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σήμερα, στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η βουλευτής Β΄ Αθηνών Σ. Σακοράφα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο. Κουρουμπλής, οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δ. Χαραλαμπίδου, Γ. Αμανατίδης και Δ. Αμανατίδου- Πασχαλίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Γ. Θεοδωρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τρ. Μηταφίδης και το μέλος της Γραμματείας Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χρ. Ρώσσιος.

«Υποδέχθηκα σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Τον ευχαρίστησα για το ενδιαφέρον του και για την επίσκεψή του, για μία ακόμη φορά στην Περιφέρειά μας, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τον ενημέρωσα και του παρέδωσα ενημερωτικό υλικό για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφέρειά μας, ιδίως σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, αλλά και για την εντατική προετοιμασία μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, και τους άξονες πάνω στους οποίους θα επενδύσουμε ως Περιφέρεια. Συζητήσαμε επίσης αναλυτικά για τα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο επίπεδο των υποδομών λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης των Περιφερειών, στον τομέα της οικονομίας και της ανεργίας, αλλά και για τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 130914_O_Arxigos_Tis_Axiomatikis_Antipoliteusis_Ston_Perifereiarxi_02Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα για όλα τα αναπτυξιακά έργα που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Κ.Μ., επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν και καλά νέα». «Στην κρίσιμη αυτή οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τον τόπο μας, εμείς απαντάμε με το έργο μας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των υποδομών και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Ήδη υλοποιούμε 523 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Περιφέρεια, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 120 έργα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 52 στο 60,71% και την υπερκάλυψη του στόχου κατά 120% για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Ο πρωταρχικός αναπτυξιακός μας στόχος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ αποδίδει καρπούς. Η προσήλωσή μας στην απρόσκοπτη υλοποίησητων έργων του ΕΣΠΑ έχει πλέον ορατά αποτελέσματα. με έργα ζωτικής σημασίας για τους συμπολίτες μας σε διάφορους τομείς», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας και αναφέρθηκε στις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους τομείς των συγκοινωνιακών υποδομών, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, της απασχόλησης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, των αστικών παρεμβάσεων, της ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. «Στόχος μας δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά πώς θα αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των συμπολιτών μας που υποφέρουν. Η επιτυχία των οικονομικών στόχων δεν έχει καμία απολύτως αξία αν αυτό δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Καταφέραμε αρκετά και συνεχίζουμε για περισσότερα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε την επανεκκίνηση της κοινωνίας. Για να πετύχουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ένα ασημένιο πρόπλασμα του Λευκού Πύργου ως «ανάμνηση της επίσκεψής σας στην Περιφέρειά μας με αφορμή την 78η ΔΕΘ», όπως σημείωσε.

130914_O_Arxigos_Tis_Axiomatikis_Antipoliteusis_Ston_Perifereiarxi_04Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας. ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη σφαιρική ενημέρωση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Π.Κ.Μ. «Το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές. Πιστεύουμε ότι συνολικά η αυτοδιοίκηση περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών εξαιτίας των μειωμένων πόρων, αλλά και των αντίξοων συνθηκών σε ένα περιβάλλον ύφεσης, λιτότητας, κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Παρ’ όλ’ αυτά πιστεύω ότι είναι κομβικής σημασίας  το να στηρίξουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις την προσπάθεια να ανταποκριθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τις δυσκολίες, στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται διάθεση ριζοσπαστική και συγκρουσιακή πολλές φορές με τις επιλογές του κεντρικού κράτους. Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια με πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά και με πολύ μεγάλες δυνατότητες αναπτυξιακές. Χρειάζεται στήριξη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας,

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας έθεσε υπόψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας «δύο κεντρικά ζητήματα, που κατά τη άποψή μας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο αφορά στη μετακίνηση των μαθητών σε σχολικές μονάδες, ιδίως μετά τη συγχώνευση σχολείων. Είναι ένα μείζον θέμα, διότι αφορά χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους. Νομίζω ότι η ανταπόκριση από την πλευρά της Περιφέρειας πρέπει να είναι άμεση. Είχαμε τη δέσμευση από τον Περιφερειάρχη ότι θα είναι άμεση. Το δεύτερο είναι ένα πρόβλημα, ένα θέμα, μία μάχη, μία σύγκρουση υπερτοπικής σημασίας και αφορά στο νερό. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, κατά την άποψή μας, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα κοινωνικής φύσης. Θα προκαλέσει κινδύνους στη δημόσια υγεία. Οφείλουμε όλοι μας, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουμε για την οικονομία και για το πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος, να τοποθετηθούμε με βάση το δημόσιο συμφέρον.  Είχα τη δέσμευση από την πλευρά του Περιφερειάρχη ότι θα θέσει στις επόμενες συνεδριάσεις της  Μητροπολιτικής Επιτροπής το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Και χαίρομαι να υπάρχει κοινή αφετηρία συζήτησης και με πολιτικούς που έχουν διαφορετική οπτική από τη δική μας οπτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου πρέπει να πρυτανεύσει το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε, όσο μπορούμε, αυτή τη μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει στην πατρίδα μας. Κι εμείς να ξέρετε ότι δεν θα έχουμε ούτε εμμονές ούτε ιδεολογικές αναστολές να διευρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε το μέτωπο της συνεργασίας και -γιατί όχι- και της συμπαράταξης, εάν είναι να έχουμε αποτέλεσμα, εάν είναι να σταματήσουμε τη ζημιά ή το βάθεμα της ζημιάς που έχουμε ήδη υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές. Εμείς θεωρούμε ότι στο θέμα του νερού στη Θεσσαλονίκη πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ, κοινωνικό κατά βάση, μέτωπο, πολλών και διαφορετικών δυνάμεων. Δεν χωρούν εκεί διαφορές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.  Αυτές οι δύο παρεμβάσεις και το ενδιαφέρον μας για την προοπτική της αυτοδιοίκησης ήταν αυτά που χαρακτήρισαν τη σημερινή μας, για άλλη μια φορά εποικοδομητική, συζήτηση».