Sunedrio ENPEΣτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Περιφερειών, καθώς και στην αδυναμία θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων λόγω των λειτουργικών προβλημάτων της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή του τοποθέτηση στο Έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με θέμα τα οικονομικά των 13 Περιφερειών της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις τρεις βασικές παραμέτρους που καθόρισαν τα προβλήματα της αποτελεσματικής εφαρμογής της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης: α) το θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το οποίο είναι προφανές ότι διαμορφώθηκε με βιασύνη και προχειρότητα, β) το ζήτημα του υπολογισμού και της απόδοσης πόρων και γ) τις αρμοδιότητες, που δεν συνοδεύτηκαν από τους απαραίτητους πόρους.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τις σοβαρές μειώσεις και αγκυλώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που, όπως ανέφερε, παρουσίασε κλιμακωτή, επαναλαμβανόμενη μείωση πόρων, η οποία για τις αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις συνολικά ξεπερνά το 55%. «Είναι απόλυτα αντιληπτό ότι οι πόροι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.  Οι περικοπές και οι μειώσεις αγγίζουν πλέον το όριο κινδύνου για τη λειτουργία και την ίδια την υπόσταση των Περιφερειών. Είναι σαφές ότι όχι απλώς δεν υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά διακυβεύεται και η ίδια η θεσμική αυτοτέλεια και η ίδια η υπόσταση των Περιφερειών», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως εκπονείται και εκτελείται σήμερα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στις Περιφέρειες να αντλήσουν πολύτιμα, απόλυτα απαραίτητα κεφάλαια. Ρεαλιστική και ταυτόχρονα αποτελεσματική απόφαση είναι η κατανομή των προβλεπόμενων κονδυλίων του ΠΔΕ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών, ώστε ο σχεδιασμός και η διαχείριση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τις Περιφέρειες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας επικεντρώνονται σε τέσσερα, κυρίως, σημεία: α) στη διαφοροποίηση του ρόλου των αποκεντρωμένων διοικήσεων, β) στην εφαρμογή του νόμου για την άσκηση προληπτικών ελέγχων, γ) στην ενοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τις Περιφέρειες με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και στην δ) απόδοση πόρων στις Περιφέρειες.

«Σήμερα τρέχουμε όλοι να λύσουμε προβλήματα, που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και στα σημεία ή τις κατευθύνσεις που δεν συμφωνούμε, υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές, να βρεθεί η χρυσή τομή. Αυτό που χρειάζεται τώρα, περισσότερο απ’ όλα, είναι ο ρεαλισμός. Η καθαρή αντίληψη ότι στη χώρα η ανάπτυξη θα έρθει από την Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. «Ρεαλισμός δεν είναι οι ακραίες περικοπές. Ρεαλισμός δεν είναι να μηδενίζεται η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Δεν είναι η απαξίωση του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του στελεχιακού δυναμικού. Αυτά είναι ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας. Ρεαλισμός είναι να πατάς γερά στα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα. Στην παραγωγική και εξαγωγική βάση. Σε ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών, που διαρκώς επεκτείνεται και αναβαθμίζεται για να εξυπηρετεί κλάδους, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, που μέσα στην κρίση, φέρνουν ζεστό χρήμα στην Ελλάδα. Αυτό είναι ο ρεαλιστικός, ο σύγχρονος και ασφαλής δρόμος προς το μέλλον. Αυτός είναι ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το ρόλο διεκδικούμε και μπορούμε να διαδραματίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην πολύ καλή  συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Περιφερειών και του Υπουργείου Εσωτερικών λέγοντας πως «Αυτό που αναγνωρίζουμε στον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, είναι πως στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά είναι δίπλα μας και έχει τη διάθεση να συνεργαστεί για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε»