Το Επιμελητήριο Πέλλας μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ –ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνει ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκήρυξε το πρόγραμμα

 

«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΙΙ)»

 

εμπορικό επιμελητήριοΤο Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας κυρίως μικρών και μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, σαν βασική επιλογή για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

·       Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000,00€ (Δημόσια Δαπάνη) με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής  Μακεδονίας η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 8.000.000,00 €.

·       Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

 

·       Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν μια πρόταση είτε μεμονωμένα, είτε ως συμμέτοχος /  εταίρος σε ομαδικό σχήμα:

α)Νέες και Υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών, καθώς και του Εμπορίου (ορισμένοι κλάδοι) ΚΑΙ έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους μέχρι και την 01-08-2012.

β) Νέες και Υφιστάμενες Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της  Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών ΚΑΙ έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους μέχρι και την 01-08-2012, καθώς και Ομάδες (τουλάχιστον τριών) Νέων ή/και Υφιστάμενων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων.

 

·       Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού – ύψους επένδυσης από  €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ και από  €20.000,00 έως €100.000,00 ευρώ ανάλογα με τον ΚΑΔ της επένδυσης.

 

·       Το συνολικό ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και από την σύναψη ή μη συνεργασιών / συνεργειών και διαμορφώνεται από 30% έως και 55%.

·       Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες :

Μηχανολογικού & Eργαστηριακού εξοπλισμού – Ειδικές Eγκαταστάσεις, Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών, Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών και συσκευασίας /ετικέτας – Ενέργειες ποιότητας / πιστοποίησης διαχειριστικών συστημάτων,  Ενέργειες προβολής & επικοινωνίας σε αγορές – στόχους, Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Προστασία ή απόκτηση και χρήση πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού  και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις), Λοιπές Ενέργειες / Δαπάνες (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).

 

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται αυστηρά σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης (3) παράτασης. 

 

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 05-08-2013 μέχρι τις 10-10-2013ώρα 14:00, δια μέσου του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται :

·       Στους διαδικτυακούς τόπους : www.antagonistikotita.gr, www.ggb.gr, www.espa.gr , www.efepae.gr, www.ekepa.gr.

·       Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ : 8011136300.

·       Στην ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (τηλ. 2310-480.000/www.ekepa.gr).

·       Στο Επιμελητήριο Πέλλας 25ης Μαρτίου 13 Έδεσσα. Τηλ. : 23810-26735 υπεύθυνοι επικοινωνίας Βλαδίκας Γεώργιος, Γιώγας Δημήτριος.