ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΗΠΕΔΟΑπό την Ιούνιο είχαμε ειδοποιήσει τους αθλούμενους και τους φιλάθλους ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία δυσάρεστη διαδικασία για τη σφράγιση γηπέδων της περιοχής. Η διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε από καταγγελία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, δείχνει τον παραλογισμό που δημιουργεί η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη γνώσης από πλευράς της Πολιτείας για την κατάσταση των αθλητικών υποδομών.

Μετά τη συγκεκριμένη καταγγελία η αρμόδια επιτροπή συμπέρανε ότι οι αθλητικοί χώροι της περιοχής δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας. Είναι περιττό να τονιστεί ότι κανένας αθλητικός χώρος του Δήμου Έδεσσας μέχρι σήμερα δεν διέθετε άδεια λειτουργίας, για τη λήψη της οποίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οικοδομικών αδειών και πυρασφάλειας.

Ο Δήμος Έδεσσας από νωρίς προχώρησε σε σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων και μελετών πυραφάλειας για τους αθλητικούς χώρους και σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ελέγχων. Όμως στους αθλητικούς χώρους που υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα αποδυτηρίων, αφενός δεν τηρούνται οι υπερβολικές προδιαγραφές της συγκεκριμένης κοινής Υπουργικής Απόφασης και αφετέρου είναι εξαιρετικά δύσκολο, κοστοβόρο και χρονοβόρο να βεβαιωθεί η στατικότητα των κτηρίων.

Ανάλογα προβλήματα συναντώνται στους αθλητικούς χώρους όλου του Νομού Πέλλας, που έχουν σφραγιστεί με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι αφενός η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ν. Πέλλας να προβεί σε προσωρινή αναστολή διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων και αφετέρου να μην μπορεί κανείς πολίτης να αθληθεί στις δημοτικές αθλητικές υποδομές όλου του Νομού. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση των παλιών αδειών διεξαγωγής αγώνων έως το τέλος του έτους, οπότε θα δοθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Όμως κάθε τέτοια λύση δεν παύει να είναι εμβαλωματική και προσωρινή. Η κατάσταση με τις δημοτικές αθλητικές υποδομές είναι αδιέξοδη, καθώς απαιτείται χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου ή τεράστια επένδυση για την εκ νέου κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο νόμο, κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήματα.