Σχετικά με την εξαγγελία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν φοίτηση σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η ομάδα εργασίας των περιφερειακών συμβούλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πιερίας  και αρμόδια του τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ Σοφία Μαυρίδου-  που είχε καταθέσει τις προτάσεις της για το σχέδιο μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων των δημόσιων ΙΕΚ στις Περιφέρειες, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΙΕΚ«Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γκιουλέκα για την πρωτοβουλία του να παρέχεται δωρεάν φοίτηση, για πρώτη φορά φέτος, στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια. Η πρόταση αυτή ανοίγει το δρόμο σε αρκετούς απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν κατάρτιση και εξειδίκευση σε ειδικότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά. Εμείς, ως ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δουλέψαμε εντατικά όλο το προηγούμενο διάστημα και καταθέσαμε στο Υπουργείο Παιδείας τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μας σχετικά με το ενδεχόμενο μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων των δημόσιων ΙΕΚ στις Περιφέρειες. Αξιολογήσαμε ενδελεχώς το ζήτημα και διατυπώσαμε τις θέσεις μας αναφορικά με την αναδιαμόρφωση της δημόσιας εκπαίδευσης, με γνώμονα τις εκπαιδευτικές ανάγκες και το όφελος των σπουδαστών. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε προτεραιότητα στην Παιδεία και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, για την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών κα προγραμμάτων εκπαίδευσης και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των νέων σε αυτά. Μόνο με την κατάρτιση και την εξειδίκευση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την περιοχή μας».

Στην ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εξέτασε το θέμα των δημόσιων ΙΕΚ, συμμετείχαν η  Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας  και αρμόδια του τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ Σ. Μαυρίδου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ι. Ανδρίτσος, Μ. Ζωγράφου- Τσαντάμη, Αλ. Θάνος, Αθ. Μπασδάνης, Χαρ. Σαρόγλου, Β. Τουλίκας και Ευθ. Φωτόπουλος.