σχ Επιστολή σους συναρμόδιους Υπουργούς, απέστειλε ο Γιώργος Καρασμάνης, ζητώντας την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι προέρχονται από ευπαθή κοινωνικά στρώματα και έχουν προσληφθεί με διαφανείς διαδικασίες.

          Επισημαίνει ότι παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των διδακτηρίων, καταγράφονται ζημιές και σημαντικές φθορές σε σχολικά κτίρια και εξοπλισμούς, ενώ εξαιρετικά ανήσυχοι είναι και οι γονείς που διαπιστώνου αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας.

          Τους υπενθυμίζει τέλος την δέσμευση να ¨εξευρεθεί τρόπος απασχόλησης αυτών των ανθρώπων¨, υπογραμμίζοντας ότι το μικρό και ευέλικτο Κράτος, επιτυγχάνεται με ορθή κατανομή του προσωπικού και όχι με απολύσεις που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απειλούν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

 

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής

Αθήνα, 22-10-2013

Αρ.πρωτ.:2022

Προς τους: Υπουργό Εσωτερικών κο Γιάννη Μιχελάκη

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Υπουργό Υγείας, κο Άδωνη Γεωργιάδη

Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αθήνα

Φίλοι Υπουργοί

Είναι πολλά και σοβαρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, σε σημείο που έχει διαταραχθεί η λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.

Το καταγγέλλουν όλοι οι διευθυντές σχολείων που, μετά τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων καταγράφουν σημαντικές φθορές και ζημιές σε κτίρια και σχολικό εξοπλισμό. Ευλόγως ανησυχούν και οι γονείς, διότι στο ίδιο διάστημα έχουν παρουσιαστεί σοβαρά κρούσματα παραβατικότητας. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το κόστος αμοιβής αυτών των ανθρώπων, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα οφέλη της συστηματικής φύλαξης σχολικών κτιρίων, εξοπλισμού και, κυρίως, παιδιών.

Κύριοι Υπουργοί

          Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, δήλωσα αντίθετος με την απόλυση αυτών των εργαζομένων. Όχι μόνον για να αποτραπούν τα παραπάνω, τα οποία ήταν απόλυτα προβλέψιμα, αλλά και για έναν άλλο λόγο: Ότι οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από ευπαθή κοινωνικά στρώματα (απέναντι στα οποία η Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία), η δε πρόσληψή τους έγινε με πλήρως διαφανείς διαδικασίες.

          Ασφαλώς, είμαστε υπέρ ενός Κράτους μικρού και ευέλικτου, όχι όμως με απολύσεις. Μπορεί να γίνει μόνον με ορθή κατανομή προσωπικού. Οι απολύσεις διογκώνουν απλώς την ανεργία που, με τη σειρά της, σκοτώνει, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οδηγεί σε κοινωνικούς αποκλεισμούς. Οι βίαιες μεταβολές απειλούν την ίδια τη συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας μας, με προφανή τον κίνδυνο επιπτώσεων συνολικά στο κοινωνικό μας σύστημα.

          Καταλήγω υπενθυμίζοντας ότι όλοι είχατε δεσμευτεί, ότι θα εξευρεθεί τρόπος απασχόλησης αυτών των ανθρώπων.

        

 Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό αναμένουμε να δούμε: Να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Είτε ως σχολικοί φύλακες με πρόσθετα καθήκοντα – που θα ήταν και το καλύτερο για τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων – είτε ως επιστάτες σχολείων, είτε ακόμη ως τραυματιοφορείς σε Νοσοκομεία που παρουσιάζουν ελλείψεις. Να τους δώσετε τη δυνατότητα να ξαναβρούν τον αυτοσεβασμό τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο, με μια εργασία που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.    

 

 

Με εκτίμηση

 

 

Γιώργος Καρασμάνης