karΕγκαινιάστηκε ο εκθεσιακός χώρος «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς Καπετάν Άγρας – Αντώνης Μίγκας» από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου, παρουσία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Νομού Πέλλας, της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων απογόνων Μακεδονομάχων και πλήθους κόσμου.

Την εκδήλωση εγκαινίων εκτός από τον Υπουργό και το Δήμαρχο, τίμησαν οι Βουλευτές Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης, Ιορδάνης Τζαμτζής και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι Δήμαρχοι Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης και Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους Μακεδονομάχους στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Καρυδιάς και συνεχίστηκε στην πλατεία του χωριού έξω από το παλιό σχολείο που μετατράπηκε σε μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα.

Την κεντρική ομιλία για το Μακεδονικό Αγώνα πραγματοποίησε ο Εδεσσαίος συγγραφέας κ. Δημήτρης Ευαγγελίδης και στη συνέχεια, μετά τα ποιήματα και δρώμενα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Καρυδιάς, χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας Θράκης «Ο Καπετάν Άγρας» κ. Κωνσταντίνα Τσατσαμπά, διαβάστηκε επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και μίλησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου. Ο Δήμαρχος Έδεσσας χάρισε στον Υπουργό μία γκραβούρα της Έδεσσας και ο Υπουργός τίμησε το Δήμαρχο και τους συντελεστές της δημιουργίας του χώρου με αντίγραφα φωτογραφίας του Καπετάν Άγρα. Ξεχωριστή στιγμή η τιμητική αναφορά στον υπεραιωνόβιο Εδεσσαίο κ. Τρύφωνα Σιβένα που παρέστη στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη της πινακίδας του μουσείου από τον Υπουργό και το Δήμαρχο και τα εγκαίνια του χώρου. Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον Διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και επιμελητή του εκθεσιακού χώρου κ. Βασίλη Νικόλτσιο και με συγκίνηση ήρθαν σε επαφή με στοιχεία και γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν και τον κορμό της καρυδιάς, το «τίμιο ξύλο του Μακεδονικού Αγώνα» όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός, στην οποία κρεμάστηκαν ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας.

Στόχος του Δήμου Έδεσσας είναι να πραγματοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκέψεων όλων των σχολείων της περιοχής, αλλά και η ένταξη του εκθεσιακού χώρου στο πρόγραμμα των περιηγήσεων που κάνουν στην περιοχή σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα.