οικία Τσάμη1Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία του Δήμου Έδεσσας είναι η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση οικίας Τσάμη στο Βαρόσι» στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 855.000€ και εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013.

Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικίας Τσάμη στο Βαρόσι, ιδιοκτησίας του Δήμου Έδεσσας και η μετατροπή της σε επισκέψιμο χώρο πολιτισμού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με ένα παραδοσιακό σπίτι της Έδεσσας και να γνωρίσουν το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής μας.

Το κτήριο βρίσκεται στη διατηρητέα συνοικία Βαρόσι της Έδεσσας, η οποία αποτελεί εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στον χώρο της ακρόπολης της αρχαίας πόλης και εντάσσεται στη σειρά των κτισμάτων που αναπτύσσονται γραμμικά στο «φρύδι» του βράχου της Έδεσσας, ενώ παράλληλα διασχίζεται από το αρχαίο τείχος. Είναι διώροφο κεραμοσκεπές κτίσμα, το οποίο εξαιτίας της κλίσης του εδάφους έχει έναν επιπλέον όροφο προς τον κάμπο.

Τα πατώματα, τα δάπεδα, οι οροφές, οι εσωτερικές σκάλες, τα κουφώματα και η στέγη είναι ξύλινα. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο ισόγειο διατηρείται το κανάλι νερού που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σπιτιού. Η αξιόλογη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τη διάθεση για ανάδειξη και προβολή της, ήταν καθοριστικά για την απόφαση να αποκατασταθεί και να προβληθεί ως πολιτιστικό τεκμήριο.

Οι εργασίες αποκατάστασης που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και του εσωτερικού χώρου, υποστύλωση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου, αποκατάσταση των λιθοδομών και ανακατασκευή των φθαρμένων στοιχείων του ξύλινου σκελετού.

Επίσης, το κτίριο θα εφοδιαστεί με σύστημα θέρμανσης – ψύξης με αντλίες θερμότητας και fan-coil, πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, εγκατάσταση πυρασφάλειας και εγκαταστάσεις ύδρευσης- αποχέτευσης.

Το αρχαίο τείχος, μετά την ανασκαφή του στο ισόγειο θα καλυφθεί με γυάλινο δάπεδο και θα φωτιστεί κατάλληλα, έτσι ώστε να είναι ορατό από τους επισκέπτες και ταυτόχρονα προστατευμένο.

οικία Τσάμη2(1)Για τη νέα ένταξη έργου του Δήμου Έδεσσας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε ότι «Η ένταξη της αποκατάστασης της οικίας Τσάμη ακολουθεί τις μεγάλες επιτυχίες εντάξεων και έναρξης υλοποίησης σημαντικών έργων όπως αυτά της ανάπλασης του συνόλου σχεδόν του Κλεισοχωρίου, της ανάπλασης της περιοχής της οδού 18ης Οκτωβρίου και της πλατείας Γρανικού, των αναπλάσεων σε Περαία και Ζέρβη, αλλά και των σημαντικότατων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑ. Η αποκατάσταση του κτηρίου και η λειτουργία της οικίας Τσάμη ως επισκέψιμου χώρου θα συμβάλει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, παράλληλα με την προσπάθεια που κάνουμε για αναβάθμιση του χώρου του Υπαίθριου Μουσείου Νερού.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτά! Έχουμε υποβάλει προτάσεις και αναμένουμε νέες εγκρίσεις για έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα δώσουν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, τόσο στον τουριστικό όσο και στον αγροτικό τομέα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για αξιοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, καθώς στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι ο μοναδικός τρόπος υλοποίησης σημαντικών έργων».