131114_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_A_Tzitzikostas_stin_Amfipoli_1Στον κόμβο της Αμφίπολης μετέβη σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να επιθεωρήσει την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Αμφίπολης- Σερρών. Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών και αρμόδιος στον τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννης Μωυσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Σερρών Αθανάσιος Μπασδάνης, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Κ.Μ., εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας του έργου και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ.

            «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την επιθεώρηση ενός σημαντικού οδικού έργου, του άξονα Αμφίπολης-Σερρών, που ξεκινά έπειτα από πολύμηνη διακοπή λόγω οικονομικής αδυναμίας του προηγούμενου αναδόχου. Με συντονισμένες ενέργειες και εντατική δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξεμπλοκάρουμε το έργο, που είχε σταματήσει για ενάμιση χρόνο, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες με την ανάδειξη νέου αναδόχου. Πετύχαμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή ενός ακόμη έργου πνοής για τους κατοίκους των Σερρών, ώστε να παραδοθεί στην κυκλοφορία σε λίγους μήνες, πριν το καλοκαίρι του 2014. Η κατασκευή του τμήματος Αμφίπολη – Μεσορράχη στον οδικό Άξονα Σερρών – Αμφίπολης, με προϋπολογισμό 37,5 εκατομμύρια ευρώ,  είναι ένα μεγάλο οδικό έργο όχι μόνο για τις Σέρρες, αλλά για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες βελτίωσης και διαμόρφωσης οδικού δικτύου, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων. Η κατασκευή του θα αναβαθμίσει τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στην περιοχή, θα αυξήσει την ασφάλεια και την ποιότητά τους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

131114_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_A_Tzitzikostas_stin_Amfipoli_2Στην Περιφέρειά μας υλοποιούμε σήμερα 523 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 10 μονάδες, από το 52% στο 61,7% το πρώτο εξάμηνο του 2013.Παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό  την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο απεντάξεων και να θωρακίσουμε τους πολύτιμους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία, αξιοποιώντας τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Φιλοσοφία μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μιας ενιαίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μπορεί και αξίζει το καλύτερο», υπογράμμισε κατά την επιθεώρηση των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Αμφίπολης-Σερρών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών και αρμόδιος στον τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννης Μωυσιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Αμφίπολης- Σερρών και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών της περιοχής. «Η συνέχιση των εργασιών κατασκευής της οδού Αμφίπολης-Σερρών είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα έργα για τις Σέρρες, το οποίο είχε ατυχώς μπλοκάρει εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας του προηγούμενου αναδόχου. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι προσπάθειές μας για την επανεκκίνηση ενός τόσο σημαντικού έργου απέδωσαν καρπούς. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αμφίπολης-Σερρών θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες κυκλοφορίας στην περιοχή μας και θα δώσει σημαντικές ανάσες στις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών», δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.

Το έργο της  κατασκευής του τμήματος Αμφίπολης- Μεσοράχης στον οδικό άξονα Αμφίπολης – Σερρών υλοποιείται  από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό ύψους 37,5 εκατομμυρίων  ευρώ.

131114_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_A_Tzitzikostas_stin_Amfipoli_3Σύμφωνα τα τεχνικά στοιχεία του έργου, έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος των διακριτών τμημάτων του. Στο πρώτο τμήμα, που περιλαμβάνει την αρτηρία, τον αυτοκινητόδρομο Αμφίπολης και δύο ισόπεδους κόμβους για το μουσείο και για το χώρο εκδηλώσεων της Αμφίπολης, έχει ολοκληρωθεί το 72% των εργασιών. Στο δεύτερο τμήμα, που περιλαμβάνει τη βελτίωση της εθνικής οδού στην κοινότητα Μεσολακκιάς, με την κατασκευή γέφυρας και ισόπεδου κόμβου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, έχει ολοκληρωθεί το 52% των εργασιών.Στο τρίτο τμήμα, στην ανακατασκευή του τμήματος Δραβίσκου – Μυρίνης, μήκους 1,2 χιλιομέτρων και την αποκατάσταση τμήματος 600 μέτρων, που έχει υποστεί ζημιές εξαιτίας κατολισθήσεων, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε ποσοστό 92%. Στο τέταρτο τμήμα, που αφορά στην αποκατάσταση της οδού στη θέση Δήμητρα, η οποία έχει επίσης υποστεί ζημιές εξαιτίας κατολισθήσεων, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και απομένει μόνο ο αντιολισθηρός τάπητας. Στο πέμπτο τμήμα, που περιλαμβάνει τη βελτίωση και την ανακατασκευή τμήματος μήκους 2 χιλιομέτρων κοντά στη Μεσορράχη, έχει ολοκληρωθεί και δόθηκε σε κυκλοφορία η παράκαμψη, ενώ επίσης, έχουν ολοκληρωθεί τα ασφαλτικά έργα στην αρτηρία έως τη θέση της Κάτω Διάβασης, δηλαδή έχει εκτελεσθεί το 80% των εργασιών.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών, όπου ξεναγήθηκε από την επικεφαλής των ανασκαφών και προϊσταμένη της ΚΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.