O Στουγιαννίδης Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1980. Από το 2001-2007 σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στη ζωγραφική. Το 2005 αρχίζει η ενασχόληση του με τον κινηματογράφο.

 IF

Είχαμε την ευχέρεια να βρεθούμε και να δούμε από κοντά κάποια από τα έργα του όπου μας έκαναν μεγάλη εντύπωση! Αυτήν την περίοδο μέχρι και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου μπορούν οι συντοπίτες μας, κι όχι μόνο, να δούνε την έκθεση ζωγραφικής που έχει ως θέμα Πορτραίτα Ηθοποιών στον εσωτερικό χώρο του θερινού κινηματογράφου στους Καταρράκτες (κάτω από το ερπετάριο) καθημερινά από 18:00 έως 21:00 μ.μ.

 

 

Όλοι θυμόμαστε ότι στον χώρο του κινηματοθέατρου «Μέγας Αλέξανδρος» υπήρχε εργαστήρι ζωγραφικής και ενασχολούνταν εποικοδομητικά οι νέοι και οι νέες της περιοχής μας, κάτι το οποίο έλειπε τα τελευταία χρόνια από την πόλη μας. Αλήθεια από τι ηλικία μπορεί κάποιος να μάθει να ζωγραφίζει και με τι υλικά;

 

Αλέξανδρος Στουγιαννίδης : – Από 4 χρονών, είναι η ηλικία όπου μπορεί ένα παιδί να αρχίσει να ζωγραφίζει μέχρι τα τέλη της ζωής του. Στις πολύ μικρές ηλικίες μπορούν περισσότερο να ξεκινήσουν να αντιγράφουν μια εικόνα. Το Άλφα και το Ωμέγα της ζωγραφικής, δηλαδή το 70 με 80% ενός πίνακα είναι το σχέδιο. Εκεί είναι το στήσιμο ενός πίνακα. Πρέπει να είναι καλά μετρημένο ένα αντικείμενο όπως παράδειγμα ένα πρόσωπο και έτσι στις μικρές ηλικίες που βλέπουν αρχικά να δημιουργείται ένας τέτοιος πίνακας το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα καταλαβαίνουν τι βλέπουν. Στα 12 χρόνια του, δηλαδή από την Στ` Δημοτικού μπορεί να καταλάβει την έννοια του σχεδίου και της προσομοίωσης. Από εκεί και πέρα ξεκινάνε και καταλαβαίνουνε, το πώς δηλαδή αν έχουν απέναντί τους κάποιο πρόσωπο ή τοπίο να το μεταφέρουν σωστά στο χαρτί ή στο μουσαμά. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πάλι ανάλογα με την ηλικία. Ασπρόμαυρο υλικό, κάρβουνο, μολύβι, μελάνι. Είναι επίσης το ακρυλικό χρώμα διότι στεγνώνει γρήγορα αντίθετα με το λάδι ζωγραφικής. Το λάδι ζωγραφικής έχει μια ιδιαίτερη διαδικασία και δεν μπορεί κάποιο μικρό παιδί να ξεκινήσει με αυτό το υλικό. Μπορούν όμως να ξεκινήσουν με ακρυλικό χρώμα, μετά υπάρχουν κι άλλα υλικά όπως ακουαρέλα, λαδομπογιές, κηρομπογιές κ.α.. Το λάδι ζωγραφικής σαφώς απεικονίζει κατά 90% αυτό το οποίο βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

 

 

2Η ζωγραφική τι προσφέρει στον άνθρωπο;

Αλέξανδρος Στουγιαννίδης : – Για μικρούς και μεγάλους αποτελεί μια εκτόνωση. Γενικά είναι ένα ψυχαναλυτικό φάρμακο, ηρεμεί τα πνεύματα και σίγουρα είναι μια ανάγκη προσωπική. Η ζωγραφική σε γεμίζει ως άνθρωπο καθώς και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα. Από εκεί και πέρα για κάποιους είναι ένας στόχος. Από τα 15 χρόνια μπορεί κάποιος-α που πηγαίνει ακόμη Γυμνάσιο να καταφέρει και να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Βάζει σε έναν φάκελο κάποια έργα του και στη συνέχεια οι αρμόδιοι που τα βλέπουν με την κρίση τους τον καλούνε για να περάσει από κάποιες εξετάσεις. Στην 1η Λυκείου μπορεί να είναι ήδη στο 1ο έτος της Σχολής Καλών Τεχνών. Βέβαια στη Σχολή ζητάνε και το κάτι παραπάνω από έναν υποψήφιο.

 

Βλέποντας την πόλη της Έδεσσας με τα δικά σου μάτια πιστεύεις ότι έτσι όπως είναι δομημένη χρειάζεται κάτι;

Αλέξανδρος Στουγιαννίδης : – Στην Έδεσσα πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, όχι μόνο σε επίπεδο ζωγραφικής αλλά και σε επίπεδο μουσικής, πολιτισμού. Θα πρέπει πρώτα από όλα να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι που υπάρχουν. Παράδειγμα αυτόν τον καιρό πάλευα να κάνω μια έκθεση ζωγραφικής στον εσωτερικό χώρο του υπαίθριου κινηματογράφου και υπήρχε μια άρνηση αρχικά, όταν όμως άλλαξε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου και ήλθε ένας νέος άνθρωπος, πιο εύκολα έδωσε τον χώρο, διότι ο χώρος όπως είπε ανήκει σε όλους τους δημότες. Από τη βάση πρέπει να υπάρχει βοήθεια προς όλους τους καλλιτέχνες της κάθε πόλης και να στηρίζονται είτε στις Τέχνες είτε στον Πολιτισμό, για να ενδιαφέρονται και να δημιουργούν μια καλύτερη και περισσότερο πολιτισμένη πόλη.

 

Πρόσφατα δημιούργησες μια ταινία μικρού μήκους για την οποία θα θέλαμε να πάρουμε κάποιες πληροφορίες.

Αλέξανδρος Στουγιαννίδης : – Μια άλλη μου ασχολία (περισσότερο σαν χόμπυ διότι δεν μου αποφέρει οικονομικούς πόρους), είναι η κινηματογράφηση όπου ξεκίνησε σαν μια αγάπη για τον κινηματογράφο. Είμαι αυτοδίδακτος και δεν έχω παρακολουθήσει κάποια Σχολή Κινηματογράφου. Πειραματίστηκα κινηματογραφώντας διάφορα θέματα όπως συναυλίες κ.τ.λ. με αποτέλεσμα να έχω γυρίσει κάποιες ταινίες μικρού μήκους. Στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών ασχολούμαι με κάποιες ταινίες που ανήκουν στον κόσμο του φανταστικού αλλά υπάρχουν στοιχεία και από την αρχαία Ελλάδα. Διαπραγματεύομαι μέσα από τον ήρωα την αγωνία και το πάθος για τη ζωή, την ανακάλυψη της ζωής. Περνάω κάποια μηνύματα και κάποια ερωτήματα. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί γιατί να γίνεται αυτό, γιατί να είναι έτσι το άλλο; Έτσι βάζω τον ήρωα να παλεύει με διάφορα ερωτήματα… Διαδραματίζεται σε διάφορα μέρη, η Έδεσσα με βοήθησε πολύ διότι έχει καταπληκτικά τοπία. Ο παλιός Άγιος Αθανάσιος με τα παλαιά σπίτια καθώς και σε εξωτερικούς δασικούς χώρους. Στην Έδεσσα πήρα πλάνα από το Παρθεναγωγείο, το σπήλαιο των καταρρακτών, κάποιες δασικές περιοχές με πεύκα. Είμαι τυχερός που γεννήθηκα σε αυτήν την πόλη με όλες αυτές τις φυσικές ομορφιές. Για να μην μακρηγορώ, βάζω μέσα στον ήρωα το στοιχείο της πάλης και της μάχης. Σπαθιά, δύναμη… Δεν χρησιμοποίησα βία, αίματα διότι το θέμα είναι αλλού, είναι οι ατάκες. Ο ήρωάς μου είναι ο Τιτάν ο Βάρβαρος. Βάρβαρο θεωρώ τον επαναστάτη της εποχής  Αναβιώνω τη δεκαετία του `80…

 

1Τι ώρες και που μπορούν να σας βρουν ή να φέρουν τα παιδιά τους οι γονείς στο εργαστήρι ζωγραφικής και πόσο κοστίζει;

Οι ώρες που είμαι ανοιχτός είναι 17:00 με 21:00 μ.μ. το απόγευμα Εγνατίας 50. Έχει παιδικό τμήμα 17:00-18:00. Από εκεί και πέρα οι ώρες χόμπυ και προετοιμασίας είναι πιο ελεύθερες. Όταν ανεβαίνει ο πήχης θέλει παραπάνω ώρες. Επίσης είναι κι ένα άλλο τμήμα, το τμήμα Σχεδίου που είναι η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις (γραμμικό και ελεύθερο Σχέδιο). Οι τιμές για παιδιά 4 έως 11 ετών είναι στα 30 ευρώ ανά μήνα. Το ελεύθερο είναι 50 ευρώ τον μήνα. Στην Καλών Τεχνών υπάρχει ένα πακέτο που είναι για όλες τις ώρες της εβδομάδας και είναι στα 150 ευρώ. Ενώ για το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο είναι στα 120 ευρώ.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ!