1O Martin Schulz κήρυξε την έναρξη της Συνόδου ζητώντας την τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμήν του Nelson Mandela, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς και των 54 ατόμων που σκοτώθηκαν και των δεκάδων που τραυματίστηκαν από την κατάρρευση οροφής σούπερ μάρκετ στη Ρίγα της Λετονίας, στις 21 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΕK κάλεσε επίσης τις ουκρανικές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

 

Ο NelsonMandela ήταν ένας ήρωας, μια επαναστατική μορφή με μεγάλη αφοσίωση στην συμφιλίωση. O κ. Schulz είπε ότι ο θάνατός του στέρησε από τους Νοτιοαφρικανούς έναν άνδρα που αποκάλεσαν «πατέρα» και από τον κόσμο μια μεγάλη προσωπικότητα. Αν και ήταν φυλακισμένος επί 27 χρόνια, ο κ. Mandela δεν προσπάθησε να πάρει εκδίκηση. Αντ’αυτού, χρησιμοποίησε το χάρισμα, τη σεμνότητα και τη γενναιοδωρία του για να συμβάλει στη μετάβαση της Νότιας Αφρικής από ένα ρατσιστικό και καταπιεστικό καθεστώς στη δημοκρατία.

O κ. Schulz υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον αγώνα του NelsonMandela ενάντια στην καταπίεση απονέμοντάς του το πρώτο Bραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, το 1988. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου διαβίβασε επίσης τα συλλυπητήρια των ευρωβουλευτών στην οικογένεια τού κ. Mandela, καθώς και στην κυβέρνηση και το λαό της Νότιας Αφρικής. Πρόσθεσε ότι η κληρονομιά του κ. Mandela ζει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Kατάρρευση οροφής σούπερ μάρκετ στη Ρίγα

Η κατάρρευση της οροφής ενός σούπερ μάρκετ στη Ρίγα στις 21 Νοεμβρίου οδήγησε στο θάνατο 54 ατόμων και στον τραυματισμό πολλών άλλων. O κ. Schulz δήλωσε ότι πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή του είδους από την ανεξαρτητοποίηση της Λετονίας το 1991 και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

 

Oυκρανοί διαδηλωτές

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για κινητοποίηση της αστυνομίας εναντίον πολιτών που διαδήλωσαν υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ στην πλατεία Aνεξαρτησίας του Κιέβου, ο κ. Schulz κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το διάλογο αντί της βίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της συνάθροισης πολιτών και υποστηρίζει τις – δικαιολογημένες- ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του λαού της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξερχόμενοι ευρωβουλευτές

Oι πολωνοί ευρωβουλευτές Rafal Trzaskowski (ΕΛK) και Lena Kolarska-Bobińska (ΕΛΚ) διορίστηκαν μέλη της εθνικής τους κυβέρνησης. Oι έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επομένως κενές, αρχής γενομένης από την 3η Δεκεμβρίου.