foroΟι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη νομοσχέδιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο οι φορολογικές υπηρεσίες των κρατών μελών θα πρέπει, μέχρι το 2017, να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα από την εργασία, τις αμοιβές των διευθυντών, τα ασφάλιστρα ζωής, τις συντάξεις και την ακίνητη περιουσία. Η σημερινή νομοθεσία παρουσιάζει κενά, καθώς δεν υποχρεώνει τις χώρες να συλλέγουν τέτοιου είδους στοιχεία.

 

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εγκρίθηκαν με 360 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 287 αποχές, υποχρεώνουν επίσης τα κράτη μέλη να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για άλλες πηγές εισοδήματος, όπως είναι το εισόδημα από μερίσματα, κεφαλαιακό κέρδος και υπόλοιπα λογαριασμών, επίσης μέχρι το 2017.

 

Σε σχετική ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια, το Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση των μελών της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής να διατηρηθεί η «αρχή της διαθεσιμότητας», σύμφωνα με την οποία η κάθε χώρα οφείλει να ανταλλάσσει μόνο τις πληφορίες για το εισόδημα που η ίδια αποφασίζει να συλλέξει. Ωστόσο, η ολομέλεια συμφώνησε με την πρόταση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων.

 

Την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο η συμφωνία και η ανάληψη μετρήσιμων και απτών δεσμεύσεων από τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια ενέκριναν σχετικό ψήφισμα.

 

Το εν λόγω ψήφισμα κάνει έκκληση να μειωθεί στο ήμισυ έως το 2020 η φορολογική διαφορά (διαφορά μεταξύ των φόρων που συλλέγονται και αυτών που πρέπει να συλλέγονται) και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει ένα σύνολο απτών στόχων για τη μείωσή της.

 

Η Επιτροπή καλείται επίσης να καθιερώσει ένα τυποποιημένο σύνολο δεικτών για τη μέτρηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η μείωση της φορολογικής διαφοράς θα παράσχει την αναγκαία αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά την τρέχουσα περίοδο της ανάκαμψης από την κρίση.