υγΑπό τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι το πρόβλημα της συγκέντρωσης από ιδιώτες απορριμμάτων και παλαιών υλικών για ανακύκλωση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση σε κατοικίες και διαμερίσματα βρίσκεται σε έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης και η χρήση κτισμάτων ακατάλληλων για διαβίωση ως κατοικία από ιδιώτες, κυρίως αλλοδαπούς και Ρομά. Από τις παράνομες αυτές ενέργειες προκύπτουν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που θίγουν τη δημόσια υγεία, δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας των πολιτών (κίνδυνος πυρκαγιάς, ατυχημάτων κτλ), καθώς και σοβαρές οχλήσεις.

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης διενεργεί αυτεπάγγελτους ή κατόπιν καταγγελιών ελέγχους και προβαίνει στις απαραίτητες κατ’ αρχήν ενέργειες (οδηγίες και συστάσεις σε ενοίκους και ιδιοκτήτες) και, στις περιπτώσεις αδιαφορίας των υπευθύνων, σε υποβολή μηνυτήριων αναφορών και εισήγηση επιβολής διοικητικών κυρώσεων (απαγόρευση χρήσης οικήματος για κατοικία).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Υγειονομική Υπηρεσία συμμετείχε προσφάτως με κλιμάκια αρμοδίων Εποπτών Δημόσιας Υγείας σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατόπιν Εισαγγελικών εντολών σε περιοχές της πόλης, με τη συνεργασία αστυνομικών υπαλλήλων και υπαλλήλων των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες διαβίωσης ενοίκων αλλοδαπών ήταν ακατάλληλες. Εντός των οικιών, στους εξωτερικούς χώρους αυτών αλλά και  σε οχήματα, υπήρχαν συσσωρευμένες μεγάλες ποσότητες παλαιών ανακυκλώσιμων υλικών, η συλλογή των οποίων γίνεται συνήθως από δημοτικούς κάδους απορριμμάτων.

Λόγω του ότι η διαπιστωθείσα κατάσταση συνιστά ανθυγιεινή εστία που βλάπτει τη δημόσια υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων μεταξύ των ενοίκων και περιοίκων, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των διαμενόντων, αλλά και κατά των ιδιοκτητών των χώρων, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι, ανεξάρτητα από το εάν οι χώροι αυτοί έχουν παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν καταληφθεί παράνομα.  Ειδικό συνεργείο καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε απομάκρυνση των αποθηκευμένων παλαιών υλικών και προέβη στην εξυγίανση των χώρων.

Συνιστάται στους ιδιοκτήτες παλαιών ακατάλληλων κατοικιών, διαμερισμάτων και άλλου είδους κτισμάτων, να μη τα υπενοικιάζουν σε τρίτους για χρήση κατοικίας και οποιαδήποτε άλλη χρήση δημιουργεί το παραπάνω πρόβλημα, διότι είναι κυρίως υπεύθυνοι έναντι του νόμου και θα επιβάλλονται εναντίον τους οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Στην περίπτωση δε κατάληψης ή αυθαίρετης χρήσης των ιδιοκτησιών τους από τρίτους που δημιουργούν την παραπάνω κατάσταση, πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεούνται από το νόμο να φροντίσουν οι ίδιοι για την αποβολή τους και την εξυγίανση των χώρων.