12Το Επιμελητήριο Πέλλας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και  την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) –ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2014 για τους Δικαιούχους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013».

          Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δράσεις και ενέργειες που υλοποιεί το Επιμελητήριο Πέλλας, ιδιαίτερα για  την ενημέρωση των μελών του για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Παράλληλα  επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Νομό Πέλλας έχουν ενταχθεί  53  επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 8,7 εκ  € και συνολική δημόσια επιχορήγηση  4,35 εκ. €, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα εφόσον ικανοποιήσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιπλέον 64 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό των έργων τους 10,15 εκ  € και συνολική δημόσια επιχορήγηση 5.05  εκ. €, οι οποίες είναι Δυνητικοί Δικαιούχοι του προγράμματος.

          Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος,  «οι προσπάθειες ενημέρωσης και στήριξης των επιχειρήσεων για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα θα συνεχιστούν, αφού μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και θα πρέπει οι επιχειρήσεις μέλη μας να τις αξιοποιήσουν ώστε να βρουν διεξόδους βελτίωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους για να είναι ανταγωνιστικότερες στην αγορά».

          Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που προσδίδει η ΠΚΜ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 90 εκ. €,  τα οποία, όπως είπε, ως ΠΚΜ έχουν σκοπό να τα απορροφήσουν σε ποσοστό 100%.

         

 

11Ο κ. Α. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης εξαίροντας τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Επιμελητήριο Πέλλας και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «με τη συνεργασία όλων των Επιμελητηρίων και της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας μέσα από ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για όλες τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί».

Επίσης κατέστησε σαφές ότι:  «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της τοπικής οικονομίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής της Περιφέρειας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη κρίσιμη πενταετία».

          Την παρουσίαση του προγράμματος προς τους Δικαιούχους έκανε το στέλεχος του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ  κ. Νικόλαος Στράβας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι Δικαιούχοι του προγράμματος για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση του έργου τους, προκειμένου να μην έχουν απώλειες στην εγκριθείσα δημόσια χρηματοδότηση του έργου τους. Παράλληλα, παρουσίασε τα  χρηματοοικονομικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δικαιούχοι για τη λήψη δανείου, αλλά και την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

          Ύστερα από την αναλυτική παρουσίαση του κ. Ν. Στράβα ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους Δικαιούχους και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις προς αυτούς.

          Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των Δικαιούχων του προγράμματος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πέλλας, Τραπεζικά στελέχη, Σύμβουλοι επιχειρήσεων

 

 

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Ιορδάνης Τσώτσος