Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Η κυβέρνηση να συζητήσει με τους Αγρότες – Υπάρχουν λύσεις – Η Ελλάδα χρειάζεται την ύπαιθρο»

 

Συλλαλητήριο-Αγροτών-3Συλλαλητήριο αγροτών και συμβολική κατάληψη του προαύλιου χώρου του Διοικητηρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα, με μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής. Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν και οι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρηματίες της περιοχής, οι εργαζόμενοι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης καθώς, επίσης, και αντιπροσωπεία των Αγροτών από την Ημαθία («μπλόκο» Κουλούρας, μέσω της πανελλήνιας κίνησης των αγροτών «Πρωτοβουλία»).

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών, ενημερώθηκε για τις θέσεις τους και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα και τις ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις που μπορούν να δοθούν. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι: «…η Ελλάδα έχει ανάγκη από τις αγροτικές παραγωγές, αφού εισρέουν τεράστια ποσά στα ταμεία του κράτους από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και υπάρχει στενή οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των τομέων και κλάδων στις τοπικές αγορές. Ο αγροτικός τομέας, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους δύο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και επενδύσεις, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να παραμείνουν οι νέοι στη χώρα μας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους αγροτικών περιοχών (π.χ. Πέλλα-Ημαθία, Λάρισα, ηπειρωτικές περιοχές, νησιά), καθώς οι σημερινοί αγρότες διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας και εξοπλισμού από ότι στο παρελθόν. Επίσης, οι δυνατότητες προώθησης των παραγωγών τους και η ανασυγκρότηση των Αγροτικών Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών μπορεί να προσφέρει μία νέα δυναμική και προοπτική ανάπτυξης. Υπάρχουν λύσεις. Καλώ την κυβέρνηση να συζητήσει και να ακούσει με προσοχή τους αγρότες. Εξάλλου, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων και τη διαμόρφωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών στις σύγχρονες δημοκρατίες».

 

DSC_0038Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία χρειάζεται να εξετάσει επειγόντως η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι το θέμα της φορολόγησης, το οποίο οι αγρότες θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο και, επιπλέον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η αγροτική ανάπτυξη. Ο αγροτικός τομέας σήμερα στην Ελλάδα εμφανίζεται αποδιοργανωμένος και χωρίς να διαφαίνεται μία θετική προοπτική. Οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν καλλιεργητικά δάνεια ώστε να προχωρήσουν στις παραγωγές τους, ενώ υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, στο ρεύμα και στις άμεσες και έμμεσες φορολογίες). Ακόμη, φέτος επιστράφηκε μόνο το 6% από το 11% του ΦΠΑ δημιουργώντας ανασφάλεια για το μέλλον η οποία γίνεται εντονότερη αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών. Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν επίσης το ερώτημα: «Τι είδους γεωργία θέλουμε; Θέλουμε την επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους στην ελληνική περιφέρεια ή την μετάβαση σε μία γεωργία στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων;».

 

Στην Έδεσσα βρέθηκε εξάλλου και τηλεοπτικό συνεργείο του ANT1, της πρωινής εκπομπής του σταθμού «Πρωινό ANT1» του Γιώργου Παπαδάκη, με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου που κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ την κινητοποίηση, τα αιτήματα των αγροτών καθώς, επίσης, και τις θέσεις των τοπικών παραγόντων.

 

Κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης ήταν ότι «οι αγρότες δεν κουράστηκαν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι και είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές».