γαλαΤην ανησυχία του και τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά στο επίμαχο θέμα του γάλακτος εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. κ. Γιώργος Καρασμάνης. Ένα θέμα, που σύμφωνα με τον κ. Καρασμάνη, πρέπει άμεσα να επανεξετασθεί από την κυβέρνηση από άλλη οπτική γωνία και με διαφορετικά κριτήρια.

        Άλλωστε το θέμα του γάλακτος, όπως τόνισε ο κ. Καρασμάνη, δεν έχει καμία συνάφεια με τα προαπαιτούμενα της επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος από την Τρόικα, ενώ οι προωθούμενες ρυθμίσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε έντονες αναταράξεις τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας και δυσμενείς εξελίξεις στην εγχώρια αγορά γάλακτος.

          Από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, επισήμανε στις δηλώσεις του ο βουλευτής Πέλλας,προκύπτουν τεράστια και εύλογα ερωτηματικά για τους στόχους και τις επιδιώξεις όσων προωθούν τις ρυθμίσεις που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

        Σταχυολογώντας μερικά από αυτά τα εύλογα ερωτηματικά ο κ. Καρασμάνης είπε πως, το φθηνότερο φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πωλείται προς 0,74 € το λίτρο (μέσος όρος των πέντε φθηνότερων αγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης), ενώ στη χώρα μας (σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία) η μέση τιμή του παστεριωμένου φρέσκου γάλακτος κυμαίνεται στα 1,28 € το λίτρο.

Η διαφορά αυτή των 0,54 € το λίτρο μπορεί εκ πρώτης άποψης να φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη και οδηγεί σε μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 197 € ετησίως τη μέση ελληνική οικογένεια, που καταναλώνει φρέσκο γάλα, όμως  δεν «απαντά» σε καίρια ζητήματα (σ.σ. όπως άλλωστε ούτε η έκθεση του ΟΟΣΑ μπήκε στον κόπο να απαντήσει), όπως :

*  Γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να προσφέρει στους καταναλωτές φθηνότερο γάλα, αφού η αγορά του προϊόντος είναι ελεύθερη, δεν υπάρχει καμία διατίμηση στον καθορισμό των τιμών του προϊόντος και δεν υφίσταται καμία απαγόρευση (δασμός, αντισταθμιστική εισφορά κ.α.) στις εισαγωγές γάλακτος και μάλιστα από χώρες γειτονικές, μέλη της Ε.Ε., από όπου άνετα καλύπτεται η «απόσταση» των 5 ημερών διατηρησιμότητας του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος;

*  Στην γειτονική Ιταλία, η οποία μάλιστα συνορεύει με άλλες μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες μέλη της Ε.Ε., τι άραγε συμβαίνει και η μέση τιμή του φρέσκου γάλακτος είναι υψηλότερη κατά 16,5% από την Ελλάδα (1,49 € το λίτρο) ; Μήπως στην Ιταλία δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά ; Μήπως λειτουργούν καρτέλ ; Μήπως υπάρχει διατηρησιμότητα μικρότερη των 5 ημερών ; Μήπως εμποδίζονται οι εισαγωγές ; Ή τι άλλο ; Και γιατί δεν επιλαμβάνεται του θέματος αυτού ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας;

* Γιατί άραγε η τιμή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης των 40 και βάλε ημερών – η εγχώρια κατανάλωση του οποίου τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 92%, με βάση τα στοιχεία υπουργείου Ανάπτυξης)– εξακολουθεί και παραμένει σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του φρέσκου παστεριωμένου ; Και σε τελευταία ανάλυση γιατί πρέπει να πέσει η τιμή του φρέσκου παστεριωμένου – μέσω της αύξησης των ημερών διατηρησιμότητας του – όταν οι καταναλωτές στρέφονται στο γάλα υψηλής παστερίωσης και μάλιστα πληρώνουν σχεδόν διπλάσια ποσά για να το αγοράσουν;

* Αυτό το φρέσκο παστεριωμένο γάλα των 11 ημερών, που επιχειρείται να καθιερωθεί, θα είναι το ίδιο προϊόν με το σημερινό γάλα των 5 ημερών ή διαφορετικό προϊόν; Γιατί εάν είναι το ίδιο, οι καταναλωτές θα πρέπει να αισθάνονται κορόιδα που τόσες δεκαετίες την έκτη μέρα, μετά τη λήξη του, πέταγαν το γάλα που τυχόν τους είχε περισσέψει. Εκτός εάν δεν μιλάμε για το ίδιο προϊόν, αλλά για κάτι άλλο, σαφώς πιο υποβαθμισμένο από το σημερινό, άρα και σαφώς χαμηλότερης τιμής. Άρα, δεν θα πέσουν οι τιμές στο υφιστάμενο προϊόν, αλλά θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα άλλο είδους, υποβαθμισμένο ποιοτικά προϊόν, που θα έχει φθηνότερη – αναγκαστικά – τιμή. Τι σόι γάλα θα είναι αυτό και ποίοι θα το παράγουν ή θα το εισάγουν ; Ή μήπως θα αποτελεί προϊόν ανάμειξης φρέσκου γάλακτος με γάλα σε σκόνη ή άλλου είδους παράγωγα του γάλακτος ; Για πόσο χρονικό διάστημα θα παστεριώνεται, πόσες φορές και σε ποιες θερμοκρασίες ; Θα μιλάμε για γάλα ή για ένα άσπρο υγρό με τη γεύση του γάλακτος, αλλά χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό του γάλακτος;

* Τελικά αυτό το γάλα υψηλής παστερίωσης των 40 και άνω ημερών τι διαφορά έχει από τις κονσέρβες γάλακτος ; Μήπως επειδή οι γαλακτοβιομηχανίες το τοποθέτησαν σε ψυγεία ; Και εάν βάζαμε και τις κονσέρβες στο ψυγείο, θα το λέγαμε και αυτό φρέσκο γάλα ; Το γάλα των 11 ημερών θα είναι ένα άλλου είδους κονσέρβα ψυγείου;

* Το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς αγελαδινού γάλακτος οδήγησε στη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής του προϊόντος και στον περιορισμό των αγελαδοτροφικών μονάδων (σ.σ. αντιθέτως οι γαλακτοβιομηχανίες όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά ο αριθμός τους παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο) ή η εν γένει αντιμετώπιση του κλάδου της κτηνοτροφίας και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τον κλάδο τις τελευταίες δεκαετίες ; Το ελληνικό φρέσκο γάλα είναι ακριβότερο από ορισμένα άλλα ευρωπαϊκά γάλατα επειδή κερδοσκοπεί ο κτηνοτρόφος-αγελαδοτρόφος ή μήπως συμβαίνουν άλλα πράγματα που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές (κόστος εισροών, σύστημα διακίνησης, λειτουργία γαλακτοβιομηχανιών κ.α.) ; Δηλαδή, με την αύξηση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος αίρονται τα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας ή αυτή καταδικάζεται σε εξαφάνιση;

*  Αυτό το γάλα ημέρας, που επιχειρείται να καθιερωθεί, θα είναι φθηνότερο ή κατά πολύ ακριβότερο από το φρέσκο γάλα των 11 ημερών και το ακόμη ακριβότερο γάλα υψηλής παστερίωσης ; Ποιους καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων, μακριά από τις περιοχές παραγωγής, θα ωφελήσει;

* Αυτοί που κόπτονται για το ελληνικό φρέσκο γάλα και τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, γιατί απέσυραν τη διάταξη περί υποχρεωτικής αναγραφής στη συσκευασία του φρέσκου γάλακτος της προέλευσης της πρώτης ύλης και τώρα υποστηρίζουν την καθιέρωση «ελληνικού σήματος» ; Εάν το προηγούμενο μέτρο ήταν αντικοινοτικό, αυτό που προτείνουν τώρα δεν θα είναι ; Εάν δεν ήταν αντικοινοτικό, τότε ποιους έσπευσαν να ωφελήσουν με την απόσυρσή του;