χοιδησΟ Δήμαρχος Σκύδρας Γιώργος Χοΐδης απέστειλε πρόσφατα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη τις προτάσεις του που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του συμφώνου εταιρικής σχέσης 2014-20.Το πλήρες κι ακριβές κείμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:                                                                                                                                  

                                                                

<< Θέμα : Σκέψεις – Προτάσεις για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης με θέμα “Προβολή των Έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Νέες Ευκαιρίες για τις Χρηματοδοτικές Δυνατότητες της Περιφέρειας στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020” θα ήθελα να σας καταθέσω και εγγράφως σκέψεις και προτάσεις για έργα που θα πρέπει κατά την γνώμη μου να συμπεριληφθούν στον νέο σχεδιασμό για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 κρίνοντας από τα προβλήματα που υπάρχουν στον δικό μας δήμο.

·         ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας είναι τεράστια ( μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδος). Η επιβάρυνση αυτή δεν είναι μόνο επιφανειακή αλλά αφορά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κολοβακτηριδίων λόγω ειδικά των σηπτικών βόθρων.

Αστικά λύματα – απορροφητικοί βόθροι – φυτοφάρμακα – λιπάσματα και βιομηχανίες ( κομπόστα- χυμοί – προϊόντα κατάψυξης) και τα στερεά αστικά και αγροτικά απόβλητα επιβαρύνουν το περιβάλλον ιδιαίτερα δε κατά τους θερινούς μήνες.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε

 I.            Παρέμβαση του υπουργείου για να επιβληθεί στις βιομηχανίες εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών τους για καλύτερη απόδοση και λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

II.            Να γίνουν δίκτυα αστικών λυμάτων και μικροί βιολογικοί σταθμοί αρχής γενομένης τουλάχιστον στις μεγάλες Τ.Κ. για να απαλλαγή το υπέδαφος από την μόλυνση που επιφέρουν οι σηπτικοί βόθροι. Στο πλαίσιο αυτό και μετά και τις δηλώσεις σας ότι για την νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει χρηματοδότηση για τέτοιου είδους έργα ήδη ο Δήμος Σκύδρας έχει μελέτες για τέσσερις οικισμούς του ( Αρσένι – Πετριά – Λουτροχώρι – Πλεύρωμα) που υπάρχουν ήδη δίκτυα αποχέτευσης για την κατασκευή βιολογικών ενώ ετοιμάζει μελέτες για τις υπόλοιπες Τ.Κ. του Δήμου τόσο για εσωτερικά δίκτυα όσο και για τους αντίστοιχους βιολογικούς.

III.            Στερεά αστικά – αγροτικά απόβλητα

Δεν υπάρχει παλαιά κοίτη ποταμού ή αποστραγγιστικής τάφρου ή περιαστικός χώρος που να μην είναι γεμάτος με σκουπίδια ( κρεβάτια – στρώματα ) κατεστραμμένα πλαστικά ( καρέκλες – τραπέζια – τελάρα συσκευασίας φρούτων) πλαστικούς σωλήνες άρδευσης – ύδρευσης, συσκευασίες φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, νάυλον θερμοκηπίων και σπαραγγιών και τέλος λάστιχα αυτοκινήτων τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων.

Τα δε οικιακά στερεά απόβλητα τα οποία θάβονται στους ΧΥΤΑ και έχουν και οικονομική επιβάρυνση δεν είναι και απολύτως σίγουρο ότι δεν μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Η πρόταση μας είναι η αξιοποίηση όλων των στερεών αποβλήτων με την μέθοδο της θερμόλυσης ή της μοριακής διάσπασης.

Έτσι θα απαλλαγεί το περιβάλλον από την επιβάρυνση που προκαλείται από όλα αυτά τα απόβλητα και παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και υγρών καυσίμων ( ταλάστιχα παράγουν 70% του βάρους τους σε υγρά καύσιμα) φέρνοντας άμεσο οικονομικό όφελος προς τον δήμο και γλιτώνοντας το περιβάλλον από κάθε στερεό απόβλητο.

Δύο ημερίδες που έγιναν στον δήμο Σκύδρας και δύο που έγιναν από την ΠΕΔ στην Θεσ/νικη με θέμα την μοριακή διάσπαση στερεών αποβλήτων  μας έπεισαν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος εκμετάλλευσης των αποβλήτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους δήμους.

Άρα θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά και να μπει στον περιφερειακό σχεδιασμό για να προχωρήσει η εφαρμογή της.

 

·                      ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Τεράστιες ποσότητες επιφανειακών νερών χάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα νερά αυτά αν συλλεχτούν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αφενός μεν στην άρδευση αφετέρου δε για τον εμπλουτισμό του υπεδάφους μέσω των χωμάτινων αποστραγγιστικών αυλάκων ή την κοίτης των παλαιών ποταμών.

Πρέπει να σας επισημάνω ότι η στάθμη των υπογείων υδάτων ήταν προ ετών στα 30-50 εκατοστά και σήμερα είναι στα 30 μέτρα.

Η πρόταση μας είναι καταρχήν να ολοκληρωθούν τάχιστα οι μελέτες για το φράγμα του ποταμού Αλμωπαίου (Φράγμα Καλής)  οι οποίες ήδη κρατάνε χρόνια και το έργο μένει στα χαρτιά και στις υποσχέσεις έτσι ώστε να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η κατασκευή αυτού του έργου είναι τεράστιας σημασίας και τα οφέλη του θ είναι πολλαπλά.

                                I.            Θα αρδεύονται χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις

                               II.            Θα σταματήσει η εξάντληση των υπογείων υδάτων με την χρήση των γεωτρήσεων

                             III.            Θα απαλλαχθεί από το τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης των γεωτρήσεων ο Δήμος

                           IV.            Θα γίνει εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων

                            V.            Και τέλος να πέσει το κόστος των καλλιεργειών του αγρότη.

 

·                      ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με έκπληξη άκουσα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι στις Εργατικές Κατοικίες του Λονδίνου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά προ 2ετίας. Σήμερα έχει γίνει η απόσβεση αυτή και έχουν πλέον ρεύμα για οικιακή χρήση και θέρμανση δωρεάν. Φανταστείτε πόσο περισσότερο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιοφάνεια της Ελλάδος σε σχέση με την Αγγλία.

Παρά τις δύο οχλήσεις μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και στο ΥΠΕΚΑ για την ένταξη των φωτοβολταϊκών στις στέγες των οικοδομών ( Δημοτικά κτίρια- Σχολεία) στο ΕΣΠΑ απάντηση δεν πήραμε.

 

Η πρόταση μας είναι να μπει στο προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες Δημοτικών σχολικών κτιρίων και σε μικρές άγονες περιοχές.

Στόχος είναι όχι οι Δήμοι να γίνουν επιχειρηματίες αλλά να εξασφαλίσουν την ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιούνε για όλες τις ανάγκες μας.

Σας αναφέρω ότι το κόστος ρεύματος για τον Δήμο Σκύδρας ανέρχεται 1.000.000,00 € ετησίως που εισπράττεται από τη ΔΕΗ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πιστεύω όλοι οι δικαιούχοι προγραμμάτων.

1.      Μεγάλος όγκος γραφειοκρατίας και η καθυστέρηση των υπηρεσιών ή ανεπάρκεια αυτών.

Π.χ. Για να πάρουμε έγκριση της ΜΠΕ και την άδεια χρήσης νερού για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην Τ.Κ. Πετριάς ( έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013») χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια έτσι ώστε να μπορέσει ο δήμος να πάρει την προέγκριση δημοπράτησης του έργου.

2. Αγκυλώσεις μεταξύ φορέων του ίδιου του κράτους. Συμπεριφορά ιδίως φορέων της κεντρικής διοίκησης λες και ο δήμος δεν αποτελεί φορέα του δημοσίου ή είναι κάποιος ιδιώτης.

            Π.χ. όταν ο δήμος θέλει να προτείνει για ένταξή σε κάποια επιχειρησιακό πρόγραμμα ή θέλει να κατασκευάσει έργο σε ιδιοκτησία που δεν ανήκει σε αυτόν αλλά σε κάποιο άλλο φορέα του δημοσίου ο οποίος αφήνει ανεκμετάλλευτη αυτήν την έκταση. Όταν ο δήμος την ζητήσει είτε προς παραχώρηση είτε να του δοθεί η χρήση τότε η απάντηση που λαμβάνει είναι ότι ο δήμος πρέπει είτε να την αγοράσει είτε να την ενοικιάσει. Πρόσφατο παράδειγμα ο ΧΑΔΑ στην Τ.Κ. Ριζού. Δεν μπορούσε να ενταχθεί το έργο στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας διότι ο χώρος άνηκε στο δημόσιο και δεν το παραχωρούσε ούτε κατά χρήση και το μόνο που έλεγε είναι ότι πρέπει ό δήμος να ενοικιάσει την έκταση. Μια διαδικασία που κράτησε δύο χρόνια και δεν ολοκληρώθηκε.

Χάρη στην απόφαση της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής να εγκρίνει το έργο χωρίς την προϋπόθεση την ιδιοκτησίας του χώρου προχωρήσαμε στον διαγωνισμό πριν δέκα μήνες περίπου. Καταλαβαίνετε ότι το έργο δεν θα είχε εγκριθεί και η χώρα θα πλήρωνε καθημερινά πρόστιμα. Σήμερα έχει υπογραφεί η σύμβαση και έχει ξεκινήσει η κατασκευή του.

Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη παραδείγματα αλλά αυτό που είναι σημαντικό, και είναι η πρόταση μας,  θα πρέπει να γίνεται άμεση μεταφορά ιδιοκτησίας ενός χώρου από έναν φορέα σε κάποιον άλλον όταν αυτός θέλει να τον χρησιμοποιήσει για την κατασκευή ενός έργου και ειδικά όταν είναι συγχρηματοδοτούμενο.

 Ελπίζω κύριε υπουργέ οι προτάσεις μας αλλά και οι παρατηρήσεις να συμβάλλον δημιουργικά στην διαμόρφωση των συνθηκών που θα υπάρξουν στην νέα προγραμματική περίοδο η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική έτσι ώστε ο τόπος μας να μπορέσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση.

Σας ευχαριστώ πολύ και ευελπιστώ στις ενέργειες σας.

 

 

Ο Δήμαρχος Σκύδρας

Χοΐδης Γεώργιος >>