ekΤέλος στους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία

Την κατάργηση των τελωνειακών δασμών που επιβάλλει η ΕΕ στα εμπορεύματα καταγωγής Ουκρανίας, ώστε να ενισχυθεί η προβληματική οικονομία της χώρας, αναμένεται να αποφασίσουν οι ευρωβουλευτές σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Περιορισμένα τέλη στις κάρτες πληρωμών και ασφαλέστερες ηλεκτρονικές πληρωμές

Ανώτατο όριο στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στους λιανοπωλητές για την επεξεργασία των πληρωμών των αγοραστών θα θέσουν οι νέοι κανόνες που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Την ίδια μέρα οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε ξεχωριστή ψηφοφορία ορισμένων μέτρων που θα κάνουν ασφαλέστερες τις πληρωμές μέσω Διαδικτύου. Τα τέλη που επιβάλλουν οι τράπεζες στους λιανοπωλητές για τις κάρτες πληρωμών ανέρχονται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δικτυακή ουδετερότητα και τέλος στα τέλη περιαγωγής

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου δεν θα μπορούν πλέον να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με τις προτάσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να εγκρίνουν την κατάργηση των «τελών περιαγωγής» – επιπλέον τέλη για τη χρήση κινητού σε άλλη ώρα της ΕΕ- από τις 15 Δεκεμβρίου 2015.

Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ελέγχου της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο με στόχο το άνοιγμα της αγοράς της ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών ελέγχου σε περισσότερες από τις τέσσερες μεγαλύτερες επιχειρήσεις και την αντιμετώπιση των αδυναμιών του λογιστικού ελέγχου που αποκάλυψε η χρηματοπιστωτική κρίση. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο έχουν ήδη επιτύχει ανεπίσημη συμφωνία επί του νομοσχεδίου, μετά από διαπραγματεύσεις.

Διατήρηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κατά τη μετακίνηση εντός ΕΕ

Να διατηρούν τα δικαιώματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, όταν μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, θα μπορούν πλέον οι εργαζόμενοι της ΕΕ, βάσει ανεπίσημης συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Το νομοσχέδιο θα καλύπτει τόσο τους ευρωπαίους εργαζόμενους που μετακινούνται εντός της ΕΕ όσο και τους διασυνοριακούς εργαζόμενους.

«Λίστα Μαγκνίτσκι»: κυρώσεις κατά 32 ρώσων αξιωματούχων ζητούν οι ευρωβουλευτές

Την τιμωρία 32 ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στο θάνατο του ρώσου δικηγόρου Sergei Magnitsky, τη δικαστική συγκάλυψη και τη συνεχιζόμενη παρενόχληση της οικογένειάς του ζητά το Κοινοβούλιο με ψήφισμα που κατέθεσε η επιτροπή Εξωτερικών και το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ιράν στο επίκεντρο συζήτησης με την Catherine Ashton

Τις δράσεις κατά της Ρωσίας μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαία, τη βοήθεια προς την Ουκρανία και τη μελλοντική στρατηγική της ΕΕ για το Ιράν εν μέσω των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές με την Catherine Ashton, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, την Τετάρτη. Πρόκειται για την τελευταία συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια παρουσία της κας Ashton.

ΣΕΔΕ: εξαίρεση ή όχι των πτήσεων από ή προς τρίτες χώρες;

Για το νομοσχέδιο σχετικά με τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των αερομεταφορών θα αποφανθεί το σύνολο των ευρωβουλευτών την Πέμπτη. Μέχρι το 2017, οι κανόνες που διέπουν το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ) θα ισχύουν μόνο για τις πτήσεις εντός της ΕΕ, ενώ θα εξαιρούνται οι πτήσεις από ή προς τρίτες χώρες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λογοδοτούν για το πώς ξοδεύουν τα έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Ιατρικές συσκευές: βελτίωση των ελέγχων και της ιχνηλασιμότητας

Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που κάνει λόγο για αυστηρότερες διαδικασίες εποπτείας και πιστοποίησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως είναι τα εμφυτεύματα στήθους και ισχίου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η πλήρης συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα ασφαλείας όσο και ο εντοπισμός τους. Οι ευρωβουλευτές θα ταχθούν επίσης ως προς ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τα διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα τεστ εγκυμοσύνης και DΝΑ.

Κλινικές δοκιμές: περισσότερη διαφάνεια, καλύτερη προστασία των ασθενών Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα όλων των κλινικών δοκιμών στην Ευρώπη σε μια δημόσια βάση δεδομένων, σύμφωνα με νομοσχέδιο στο οποίο συμφώνησαν ήδη ανεπίσημα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο και το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.