040314_O_Perifereiarchis_K_makedonias_A_Tzitzikostas_me_ton_Epitropo_L_Andor_2Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης László Andor την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, στις 13.30, αποδεχόμενος πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον οποίο συναντήθηκε, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης εργασίας του πρώτου στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Andor συναντήθηκε με τον κ. Τζιτζικώστα στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Π.Κ.Μ. Τζελίνας Μακραντωνάκη.

 «Υποδέχθηκα σήμερα τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης László Andor, με τον οποίο συζητήσαμε για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του. Παρουσίασα στον κ. Andor την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας και, ειδικά η Κεντρική Μακεδονία, όπου τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλά, περίπου στο 30%, ενώ στις νεαρές ηλικίες ξεπερνούν το 60%. Εδώ και ένα χρόνο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από το έργο μας να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, καθώς στο παρόν ΕΣΠΑ δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προς τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, παρουσίασα στον κ. Andor τον πολιτικό σχεδιασμό μας ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την επόμενη πενταετία αναφορικά με την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στάθηκε ιδιαίτερα στο μη αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόστηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο διαχειρίστηκε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Απασχόλησης, χωρίς την εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο. «Το μοντέλο αυτό δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό ζητούμε στη νέα προγραμματική περίοδο, οι Περιφέρειες να έχουν ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καθώς διαθέτουν την τεχνογνωσία και έχουν σαφή εικόνα των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών ευθύνης τους», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

040314_O_Perifereiarchis_K_makedonias_A_Tzitzikostas_me_ton_Epitropo_L_Andor_1Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις υψηλές επιδόσεις της Π.Κ.Μ. στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τονίζοντας ότι «με επίπονη προσπάθεια και μεθοδική δουλειά, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2013. Έχουμε αποδείξει ότι η διοίκησή μας έχει το σχέδιο, την εμπειρία, τους ανθρώπους και την ικανότητα, ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για μας, παρά τη συρρίκνωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Andor το πάγιο αίτημα όλων των Περιφερειών για την εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων όχι μόνο στο θεματικό στόχο 9 για την καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων, αλλά και στους υπόλοιπους τρεις θεματικούς στόχους (8, 10 και 11), που αφορούν στην προώθηση της απασχόλησης και την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, την επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση και στη βελτίωση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.  «Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατανεμηθεί ποσό 134 εκ. € για δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που αφορούν αποκλειστικά το θεματικό στόχο για την  καταπολέμηση της φτώχειας. Ωστόσο, είναι αναγκαία η αποτελεσματική υλοποίηση των επενδυτικών προτεραιοτήτων και των άλλων τριών θεματικών στόχων, με τη διάθεση σημαντικών πόρων που θα εκχωρηθούν από τα τομεακά προγράμματα και θα διατεθούν στις Περιφέρειες.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η καταπολέμηση της φτώχειας. Είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσα σε μια τετραετία, από το 2010 έως το 2013, πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγει στα συσσίτια της Εκκλησίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, από 1.387 σε 6.365. Για το λόγο αυτό, διεκδικούμε τους πόρους από το ταμείο FEAD, ώστε να μπορέσουμε να προμηθεύσουμε με είδη διατροφής τα συσσίτια και τους άπορους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα, μέσα από τη στρατηγική μας για την έξυπνη εξειδίκευση και τους πόρους του ΕΚΤ να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα δύο αυτά κοινωνικά ζητήματα. Μπροστά στα προβλήματα αυτά, δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε απαθείς», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Π.Κ.Μ. Τζελίνας Μακραντωνάκηδήλωσε ότι «στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να αναπτυχθούν πολλές και διαφορετικού τύπου δράσεις που αφορούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευπαθών ομάδων όσον αφορά σε υπηρεσίες στέγασης, υγείας, εκπαίδευσης και πρόσβασης στην απασχόληση»..

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης László Andor ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη συνάντηση και τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικές συνέργειες με τις Περιφέρειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε κυβερνήσεις και Περιφέρειες θα συντονιστούν προκειμένου να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο κ. Andor επισήμανε ότι η ελληνική Προεδρία αποτελεί εξαιρετική αφορμή για να προβληθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για την Ε.Ε., ενισχύοντας παράλληλα την έννοια της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.