1Συνάντηση με αντικείμενο την υποστήριξη δήμων για έργα και δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως εδαφικός συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, με την υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι εθνικός συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), της Ανατολικής ΑΕ, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η δημιουργία δικτύου για την προώθηση κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AIDA (www.aidaproject.eu), στο οποίο συμμετέχει το ΚΑΠΕ. Στη συνάντηση μίλησε ο εντεταλμένος σύμβουλος περιβάλλοντος, ενέργειας και φυσικών πόρων της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση του έργου AIDA στο υπό ανέγερση Νέο Περιφερειακό Μέγαρο, το οποίο διαθέτει σύστημα γεωθερμίας, καθώς και παθητικά συστήματα σκίασης και εμπίπτει στην κατηγορία των κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα που αφορούν στη συμμετοχή των δήμων στο Σύμφωνο των Δημάρχων και το ρόλο των φορέων που τους υποστηρίζουν κατά τη διαδικασία της εκπόνησης, αλλά και της εφαρμογής των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργειας.