ΜΣΟ Πρόεδρος MartinSchulz κήρυξε την έναρξη της τελευταίας συνόδου ολομέλειας της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου δηλώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία καλεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έκανε επίσης έκκληση για την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την 20η επέτειο από τη γενοκτονία 800.000 ατόμων στη Ρουάντα.

 

 

Ουκρανία

 

Ο κ. Schulz δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε επανειλημμένα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας σε πολλά πρόσφατα ψηφίσματα που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία. Επαίνεσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ουκρανίας να ξεπεράσει τα προβλήματα και να εδραιώσει την εξουσία της.

 

Χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση από το Συμβούλιο της ΕΕ τόσο της μακροοικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία όσο και των μονομερών εμπορικών προτιμήσεων της ΕΕ, που ενέκρινε ήδη το Κοινοβούλιο στις 3 Απριλίου και που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας.

 

Οι ευρωβουλευτές θα παρακολουθήσουν τις εκλογές της Ουκρανίας ως παρατηρητές στις 25 Μαΐου – εκλογές για τις οποίες ο κ. Schulz ελπίζει ότι θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και ότι θα σηματοδοτήσουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ουκρανίας ως «ελεύθερου, σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους» .

 

Γενοκτονία στη Ρουάντα

 

Ο κ. Schulz ζήτησε την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την 20ή επέτειο από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, στην οποία 800.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες. Η διεθνής κοινότητα έστρεψε αλλού το βλέμμα της τη στιγμή που σκοτώνονταν ολόκληρες οικογένειες.

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι αγριότητες εναντίον του ίδιου του λαού ενός κράτους δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση τού εν λόγω κράτους. Οι υπεύθυνοι για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να λογοδοτούν. Πρότεινε, ως εκ τούτου, την ενίσχυση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

 

Dominique Baudis

 

Ο κ. Schulz μετέφερε τα συλλυπητήρια του Κοινοβουλίου στην οικογένεια και τους φίλους του γάλλου Διαμεσολαβητή Dominique Baudis, ο οποίος πέθανε στις 10 Απριλίου. Ο αξιοσέβαστος κ. Baudis αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων και της ισότητας των πολιτών και υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής κατά τη διάρκεια τριών κοινοβουλευτικών περιόδων.

 

Εισερχόμενοι ευρωβουλευτές

 

– Η Katrin Saks (Σοσιαλιστές, Eσθονία), αρχής γενομένης από την 7η Απριλίου.

 

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

 

– Ο Harlem Désir (Σοσιαλιστές, Γαλλία), αρχής γενομένης από την 8η Απριλίου.

 

– Ο Ivari Padar (Σοσιαλιστές, Εσθονία), αρχής γενομένης από την 6η Απριλίου.

 

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

 

Κατόπιν αιτήματος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη της Δευτέρας τόσο η συζήτηση για την έκθεση της Anthea McIntyre σχετικά με τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις όσο και η προφορική ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία διαβούλευσης “TOP-10” και τη μείωση του διοικητικού φόρτου της νομοθεσίας της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Μετά από αίτημα της Ομάδας των Πρασίνων , η ψηφοφορία για την έκθεση του Gesine Meissner σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών αναβλήθηκε για την Πέμπτη (από την Τρίτη που ήταν προγραμματισμένη).