n gΑπό το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι «σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ενδιαφέρον των εργαζομένων για τα θέματα του Νοσοκομείου και στην κατεύθυνση αυτή κρίνει σκόπιμο να σας ενημερώσει για τα θέματα που θίγονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει την ευθύνη ΜΟΝΟ για την αξιολόγηση και την ένταξη των έργων υγείας και των έργων άλλων τομέων παρέμβασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.

 

Ο προγραμματισμός των έργων υγείας ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και η υποβολή των προτάσεων γίνεται από τους αρμόδιους φορείς υγείας (ΥΠΕ και Νοσοκομεία).

 

Με τα παραπάνω δεδομένα σας ενημερώνουμε ότι:

 

1. Όσον αφορά στον εξοπλισμό που αναφέρεται στο δημοσίευμα επισημαίνουμε ότι ΔΕΝ υποβλήθηκε ποτέ πρόταση (από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών ή από την αρμόδια 3η ΥΠΕ), η οποία να αφορά στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών για την προμήθεια των παρακάτω ειδών:

 

  • Αξονικός και μαγνητικός τομογράφος

  • Κλασικό ακτινογραφικό συγκρότημα

  • Τηλεχειριζόμενο ψηφιακό ακτινοσκοπικό συγκρότημα

  • Ψηφιακό ακτινοσκοπικό συγκρότημα

  • Κτηριακός εκσυγχρονισμός, επέκταση και αναδιαμόρφωση της Εντατικής

  • Ιατροτεχνολογικός-ηλεκτρομηχανολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός

  • 2 Ασθενοφόρα

  • Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

2. Στο Νομό Πέλλας υποβλήθηκαν και εντάχθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, οι παρακάτω πράξεις, οι οποίες αφορούν τους φορείς του ενιαίου, πλέον, νομικού προσώπου Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας:

 

Α/Α

Τίτλος πράξης

Φορέας Υλοποίησης

Αντικείμενο πράξης

1

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας της 3ης Υ.ΠΕ. στην Κεντρική Μακεδονία

3η ΥΠΕ

Κέντρο Υγείας Αριδαίας: 1 ψηφιοποιητή εικόνας, 1 υπερηχογράφος χειρός, 1 οδοντιατρικό συγκρότημα, 2 απινιδωτές (συνολικός προϋπολογισμός 70.700,00 ευρώ).

Κέντρο Υγείας Σκύδρας: 1 ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, 1 ψηφιοποιητή εικόνας, 1 υπερηχογράφος χειρός (συνολικός προϋπολογισμός 37.700,00 ευρώ).

Κέντρο Υγείας Άρνισσας: 1 ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, 1 ψηφιοποιητή εικόνας, 1 υπερηχογράφος χειρός (συνολικός προϋπολογισμός 37.700,00 ευρώ).

Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης:

Οδοντιατρικό συγκρότημα,

Φορητός υπερηχοτομογράφος,

Ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα – Σύστημα υπολογιστικής ακτινογραφίας με ανεξάρτητο σταθμό επεξεργασίας και εκτυπωτή ξηρής μεθόδου.

(συνολικός προϋπολογισμός 53.700,00 ευρώ)

 

2

Προμήθεια ασθενοφόρων αυτοκινήτων Κέντρων Υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κεντρική Μακεδονία

3η ΥΠΕ

Κέντρο Υγείας Σκύδρας

3

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Νοσοκομείων της 3ης Υ.ΠΕ. στην Κεντρική Μακεδονία

3η ΥΠΕ

Νοσοκομείο Έδεσσας: 1 ψηφιακό αξονικό τομογράφο 16 τομών

4

Κατασκευή νέου τριώροφου κτιρίου στο γενικό νοσοκομείο Έδεσσας

Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Αφορά την κατασκευή νέας πτέρυγας και την προμήθεια ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

 

 

Από τον παραπάνω πίνακα: 1) έγινε η προμήθεια των περισσοτέρων ειδών της πράξης «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας της 3ης Υ.ΠΕ. στην Κεντρική Μακεδονία» και, πιο συγκεκριμένα, για το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης: α) το οδοντιατρικό συγκρότημα έχει παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας και έχει αποπληρωθεί, β) ο φορητός υπερηχοτομογράφος έχει παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας και έχει αποπληρωθεί και γ) το Ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα – Σύστημα υπολογιστικής ακτινογραφίας με ανεξάρτητο σταθμό επεξεργασίας και εκτυπωτή ξηρής μεθόδου βρίσκεται σε τεχνική αξιολόγηση (εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων επί των τεχνικών προσφορών) και αναμένεται η συμβασιοποίηση και ολοκλήρωσή του εντός του έτους, 2) υπογράφηκε η σύμβαση για την πράξη «Προμήθεια ασθενοφόρων αυτοκινήτων Κέντρων Υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κεντρική Μακεδονία», 3) αναμένεται η έγκριση νέων προδιαγραφών από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πράξη «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Νοσοκομείων της 3ης Υ.ΠΕ. στην Κεντρική Μακεδονία» και 4) ολοκληρώθηκε η πράξη «Κατασκευή νέου τριώροφου κτιρίου στο γενικό νοσοκομείο Έδεσσας».

 

3. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν, στον τομέα της υγείας, έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 124.000.000 €. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από την κατανομή των 60.000.000 € που είχε αποφασιστεί στην έναρξη του προγράμματος και αποδεικνύει την προτεραιότητα και την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της υγείας.

 

4. Στο ξεκίνημα της νέας Προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του εξοπλισμού των Νοσοκομείων στην Κεντρική Μακεδονία. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη προχωρήσει σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ωριμότητα στα έργα και να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξή τους στη νέα Προγραμματική Περίοδο, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το Υπουργείο Υγείας».