IFΣε ανοιχτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού «Δημοτική Πρωτοβουλία Έδεσσα – Βεγορίτιδα».
Στον κόσμο που κατέκλυσε την αίθουσα, αλλά και στους φίλους της παράταξης που είχαν μαζευτεί στο προαύλιο του χώρου γιατί η αίθουσα δεν χωρούσε, ο Δημήτρης Γιάννου είχε την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους και να μιλήσει για το σημαντικό έργο αυτής της περιόδου.
Τόσο η παρουσία του συνόλου των υποψηφίων όσο και του κόσμου που συμμετείχε στην εκδήλωση, έδωσαν παλμό νίκης για τη «Δημοτική Πρωτοβουλία Έδεσσα – Βεγορίτιδα» και τον Δημήτρη Γιάννου για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
2Φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την παρουσία σας μέσα στην αίθουσα αυτή και για τη στήριξη που παρέχετε στον αγώνα που κάνουμε για να πάμε τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.
Αυτό δεν είναι μία τυπική διαδικασία! Το ξέρετε ότι μαζί μιλάμε ειλικρινά, μαζί σκεφτόμαστε ανθρώπινα και μαζί διατηρούμε σχέση ζωής κι όχι σχέση πολιτικής.
Ξέρετε, το έλεγα πάντα: Η αξία για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά, είναι να συνεχίσει να έχει φίλους όταν με το καλό ιδιωτεύσει και πάλι.
Αυτήν την αξία θέλουμε να κρατήσουμε, εγώ προσωπικά κι οι συνεργάτες μου, όταν έρθει η στιγμή που θα κρίνουμε πως εξαντλήσαμε ό,τι είχαμε να δώσουμε. Κι αυτό επειδή εμείς δεν ονειρευτήκαμε καρέκλες κι εξουσίες.
Εμείς μπήκαμε μπροστά για να προσφέρουμε στα δύσκολα κι όχι στα εύκολα, όπως έπραξαν άλλοι στο παρελθόν.
Σας κοιτάζω λοιπόν στα μάτια και σας ρωτώ: «τελικά τι πιστεύετε; Το αποψινό βράδυ στην αίθουσα αυτή, είμαστε πολλοί ή λίγοι; Είμαστε λιγότεροι ή περισσότεροι από τους άλλους;».
3Επιτρέψτε μου να σας δώσω τη δική μου απάντηση. Βρίσκομαι σε μία πλεονεκτική θέση απ’ όπου μπορώ να διακρίνω όλη την αίθουσα και τον ενθουσιασμό στα πρόσωπά σας.
Παράλληλα διακρίνω τη θέλησή σας να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε το 2010 και θα έχει τη συνέχεια με τη δική σας εμπιστοσύνη.
Θεωρώ λοιπόν, ότι μέσα σε αυτήν την αίθουσα είμαστε λίγοι. Και μην σας ακούγεται παράξενο αυτό. Είμαστε λίγοι επειδή αυτή η αίθουσα αυτόν τον κόσμο χωράει.
Η μεγάλη μας δύναμη όμως φίλοι μου, εκτός από αυτή που υπάρχει εδώ, στην αίθουσα, βρίσκεται εκεί έξω. Είναι ο κόσμος που θα ήθελε να βρίσκεται εδώ, για να προσθέσει μεγαλύτερο ενθουσιασμό στη βραδιά. Αυτός ο κόσμος που στέκεται δίπλα μας στην καθημερινότητα, στον χώρο της δουλειάς. Είναι οι πολίτες, που μας στήριξαν και στηρίζουν την παράταξη αυτή που άλλαξε τον Δήμο.
Κι η δύναμη αυτή ΔΕΝ χωράει εδώ μέσα.
Καθημερινά εκεί έξω μας στηρίζουν προκειμένου να συνεχίσουμε όλοι μαζί με σταθερά βήματα το έργο που ξεκίνησε και μας οδηγεί προς τα εμπρός. Εκεί έξω δίνουμε εξετάσεις αποδεικνύοντας σε όλον τον κόσμο πως μπορούμε. Πως δεν ήρθαμε τυχαία, από το πουθενά. Πως δουλέψαμε και δουλεύουμε για να γίνει αυτός ο τόπος καλύτερος.
4Απόψε όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ, εκπροσωπείτε ένα λαό που ξέρει να τιμά όλους όσους αγωνίζονται με τον σωστό τρόπο για να δουλέψει δυνατά η μηχανή αυτού του τόπου, που λέγεται Δήμος Έδεσσας. Εσείς είστε η δύναμή μας για τη συνέχεια του κοινού αγώνα.
Θα δώσουμε άλλη μία μάχη, αυτή των εκλογών. Και θα την κερδίσουμε.
Όχι επειδή είμαστε τα «καλά παιδιά» αυτού του τόπου, όπως δήλωναν άλλοι παλαιότερα, αλλά επειδή στη συνείδησή σας έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας, που δεν είναι άλλο από την σταθερότητα στον Δήμο αλλά κι η ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά με εγγυήτρια δύναμη την παράταξή μας.
Για τον λόγο αυτόν ο συνδυασμός που παρουσιάζουμε απόψε, στις 18 Μαΐου θα δικαιώσει τα πιστεύω και τη θέληση όλων για τη συνέχεια του αγώνα που είχε ως αφετηρία το 2010.
Εκείνη τη χρονιά λοιπόν, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον Δήμο. Όχι για να γίνουμε η συνέχεια στο κατεστημένο των τελευταίων ως τότε 36 ετών αλλά επειδή έπρεπε να αλλάξουμε τη νοοτροπία που είχε ριζώσει βαθιά μες στο σύστημα. Ένα σύστημα που δεν έβλεπε τον Δήμο παρά μόνο σαν ένα σκαλοπάτι στην προσπάθεια υλοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και διαχείρισης εξουσίας κι όχι σα μέσον παραγωγής και προσφοράς στον τόπο. Ήταν ένα σύστημα που είχε κουράσει.
5Είπαμε ότι όλα αυτά έπρεπε να αλλάξουν κι άλλαξαν – με τη δική σας ψήφο.
Στο διάστημα αυτής της θητείας αποδείξαμε ότι διαφέρουμε.
Ότι δεν είμαστε ίδιοι συγκριτικά με το ανούσιο παρελθόν που τελικά, μόνο προβλήματα μας κληροδότησε.
Εκείνη τη βραδιά του 2010 βρεθήκαμε και πάλι εδώ. Με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια διάθεση αλλά και με την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σας κοιτάξαμε στα μάτια τίμια κι ειλικρινά και σας ζητήσαμε να μας εμπιστευθείτε. Κι εσείς το κάνατε. Μας εμπιστευθήκατε και μας κάνατε την τιμή να ηγηθούμε στο Δήμο μας.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, είναι που μπορώ να σας πω αυτό το μεγάλο «ευχαριστώ» που δεν είναι τυπικό αλλά ανεκτίμητο.
Κι είχε έρθει η στιγμή να περάσουμε το κατώφλι του Δήμου. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Μπροστά μας είχαμε ένα σωρό προβλήματα.
Γι’ αυτό όμως και βρεθήκαμε εκεί, για να τα αντιμετωπίσουμε.
Διαφορετικά θα παραμέναμε στα σπίτια μας, αμέτοχοι κι άβουλοι, δίνοντας χώρο και χρόνο στο κακό παρελθόν να συνεχίσει την καταστροφική του πορεία η οποία δυστυχώς επέφερε τεράστιες οικονομικές πρωτίστως συνέπειες. Όπως ήταν φυσικό, έπρεπε να μας παραδοθεί το Ταμείο του Δήμου. Παράδοση του Ταμείου δεν έγινε ποτέ.
Δεν κατάφεραν ούτε το αυτονόητο προκειμένου να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ!
Συνεπώς έπρεπε να γίνει οικονομικός έλεγχος.
6Προσέξτε όμως! Αυτόν τον έλεγχο δεν τον κάναμε εμείς, αλλά οι ορκωτοί λογιστές, οι ανεξάρτητες κι έγκυρες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως κι εκείνες των Οικονομικών Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης – οι τελευταίοι μάλιστα κατά παραγγελία της Εισαγγελίας Έδεσσας.
Τόσο οι ορκωτοί λογιστές, όσο και οι δύο υπηρεσίες, αφού εξέτασαν εξονυχιστικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου, κατέληξαν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: την ύπαρξη σοβαρού ελλείμματος στο Ταμείο το οποίο υπερέβαινε τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Θα μου πείτε τώρα : «μα καλά, γιατί μας τα λες όλα αυτά;;»…
Η παράταξή μας στα χρόνια της θητείας της στον Δήμο, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ποτέ μα ποτέ δεν θέλησε να θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε πρώτο πλάνο.
Το πρόβλημα βεβαίως κι ήταν υπαρκτό, ωστόσο υπήρχαν κι επιπλέον προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν, όπως απλήρωτοι λογαριασμοί στην Εφορία, τους οποίους τακτοποιήσαμε με τεράστιο κόστος για τον Δήμο, καθώς και τα χρέη προς τρίτους. Το θέμα βέβαια δεν έπρεπε να το αφήσουμε έτσι.
Δεν μπορούσε απλώς να αιωρείται και για τον λόγο αυτόν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και μάλιστα κατά παραγγελία της ίδιας.
Αυτή τη βραδιά ενώνουμε τη φωνή μας για να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις σε εκείνους που μας κατηγορούν.
IFΘα δώσουμε απαντήσεις σε όλους αυτούς που δεν έχουν επιχειρήματα και μέσα από αυτήν την διαδικασία των εκλογών προσπαθούν να ξαναβαπτιστούν στη γνωστή πολιτική διαδρομή που χρόνια τώρα τους κρατούσε γαντζωμένους στην καρέκλα της εξουσίας.
Κι αυτή τη φορά επανέρχονται, με άλλο όνομα μάλιστα, λες κι ο κόσμος έχει πάθει αμνησία και δεν γνωρίζει ποιοι πραγματικά είναι.
Δεν είναι αυτό το πεδίο της αντιπαράθεσής μας με τους άλλους. Το πεδίο αντιπαράθεσης θα πρέπει να είναι γόνιμο, να παράγει ιδέες και προτάσεις για τον τόπο μας. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε απαθείς στις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον μας.
Πριν από λίγες ημέρες σε αυτήν εδώ την αίθουσα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης θέλησε να παρασύρει το ακροατήριο στη δική του λογική, που ήθελε τον ίδιο θύμα της όλης κατάστασης. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη ρητορική του διάθεση, έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία σε βάρος του.
Θέλησε δηλαδή να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα κι ότι όλα όσα αποκαλύφθηκαν από την έρευνα, επαναλαμβάνω, των δύο ανεξάρτητων υπηρεσιών, δεν ήταν παρά ένα κατασκεύασμα που στοχεύει να πλήξει αποκλειστικά και πολιτικά τον ίδιο. Μίλησε επίσης – αν είναι δυνατόν – και για ληστρική διαχείριση στον Δήμο.
IFΚατανοώ ότι όλα αυτά λέχθηκαν μέσα στον πανικό του, καθένας από εμάς όμως, που είναι σε θέση να γνωρίζει, νομίζω ότι είναι λογικό να τα κρίνει ως επιεικώς απαράδεκτα.
Ανέφερε επίσης ότι η μοναδική ποινή που του επιβλήθηκε, έχει να κάνει με την απουσία του για τέσσερις μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Προσέξτε όμως! Ο ίδιος προσέφυγε κατά της απόφασης η οποία θα εκδικαστεί τις επόμενες μέρες.
Για το θέμα όμως που αφορά στη δικαιοσύνη, δεν είπε απολύτως τίποτα.
Επειδή σε όλη μου τη ζωή έχω μάθει να μιλώ έντιμα και με αποδείξεις, ρωτώ δημόσια όλους αυτούς που αρέσκονται σε μισές αλήθειες:
• Υπάρχει ή όχι άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Έδεσσας σε βάρος του πρώην Δημάρχου, με αναφορά στην έρευνα των οικονομικών του Δήμου;
• Υπάρχει ή όχι αναφορά, για πράξεις απιστίας σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση;
• Υπάρχει ή όχι αναφορά για οικονομική ζημία με τις ιδιάζουσες επιβαρυντικές περιπτώσεις της επί μακρό χρονικό διάστημα εκτέλεσης του εγκλήματος και του αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας;
Ξέρω, σας ακούγονται λίγο περίεργα όλα αυτά, ίσως γιατί για πρώτη φορά αναφέρονται δημόσια και δεν θα το πράτταμε αν δεν προκαλούμασταν.
Όταν όμως είσαι πολιτικό πρόσωπο, καλό θα είναι να αναγνωρίζεις τις ευθύνες σου και το κυριότερο, να ξέρεις να τις αναλαμβάνεις.
IFΚι αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ξέρετε ποιο είναι;
Ο πρώην δήμαρχος υπερασπίζεται δημόσια μόνο τον εαυτό του ξεχνώντας ότι σε αυτήν την περιπέτεια υπάρχουν άλλα δύο πρόσωπα για τα οποία δεν είπε ποτέ καμία κουβέντα.
Δεν τα υπερασπίστηκε ποτέ, ως όφειλε, με την ιδιότητα του πρώην πολιτικού προϊσταμένου τους.
Μόνο για τον ίδιο θέλει να μιλάει.
Αυτό το αφήνω στην κρίση σας.
Θα το τονίσω ιδιαίτερα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πεδίο αντιπαράθεσης κι ειδικότερα σε μία τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Από τη στιγμή όμως που κατηγορούμαστε για «ληστρική διαχείριση» και για πολιτική σκευωρία, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε και μάλιστα με ντοκουμέντα κι όχι με αοριστολογίες.
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του μόνο και μόνο επειδή αρέσκεται στην εξουσία. Μπορούν να θεωρήσουν ότι θέλουν για τους εαυτούς τους και δικαίωμά τους. Οφείλουν όμως να λένε την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι για τους ίδιους. Εμείς δεν θα γίνουμε κριτές τους. Τους έχετε ήδη κρίνει εσείς οδηγώντας τους στην αντιπολίτευση.
Τώρα θέλουν να επανέλθουν και να πάρουν το νήμα από εκεί που το άφησαν, όπως είπε κι ο επικεφαλής τους. Μα αυτοί δεν μπόρεσαν να μας παραδώσουν το Ταμείο, από πού θέλουν να πάρουν το νήμα;
Τώρα θέλουν να επανέλθουν, για να συνεχίσουν, όπως είπε κι ο επικεφαλής τους, το έργο τους που άφησαν στη μέση…
IFΜα καλά, γι’ αυτό δεν κρίθηκαν κι οδηγήθηκαν στο περιθώριο;; Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «θα τους αφήσουμε να ξανάρθουν;;»…
Την απάντηση θα τη δώσετε εσείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην κάλπη.
Αρκετά ασχοληθήκαμε με τους άλλους. Καιρός να μιλήσουμε για εμάς.
Πολλές φορές με ρωτούν : «γιατί θέλεις και δεύτερη θητεία στον Δήμο;» κι απαντώ «επειδή η επιθυμία της προσφοράς είναι δικαίωμα – το οποίο όμως πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα, καθώς μετά από εμάς θα έρθουν κι άλλοι. Σε αυτόν τον ορίζοντα υπάρχουν σχέδια και πρόγραμμα τα οποία οφείλεις να υλοποιήσεις μέσα από συνεργασίες».
Φυσικά και δεν αναγορευθήκαμε ως σωτήρες αυτού του τόπου. Είμαστε όμως ρεαλιστές και όντες έτσι αντιμετωπίσαμε όλα όσα βρήκαμε μπροστά μας. Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και στη συνέχεια αυτής της δημιουργικής πορείας.
Τι ακριβώς καταφέραμε; Να κρατήσουμε όρθιο τον Δήμο και να αποτρέψουμε την οικονομική του κατάρρευση.
Εκ των πραγμάτων, η διαχείριση των οικονομικών τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα. Σώσαμε τον Δήμο από την καταστροφή – κατά τα άλλα ακολουθούμε «ληστρικές μεθόδους», όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Οι ίδιοι περηφανεύονται για τα… έργα τους! Εμείς μπήκαμε στη λίστα των καλοπληρωτών των Δήμων όλης της χώρας κι αυτό εξαιτίας των χρεών που μας άφησαν. Περίπου 10.000.000 ευρώ ήταν οι οφειλές προς τρίτους – προμηθευτές κλπ.
Περήφανα λοιπόν, σας λέμε ότι πλέον δεν χρωστάμε.
Βασική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει η συνετή διοίκηση με τον καθημερινό έλεγχο των οικονομικών του Δήμου, γιατί εμείς δίνουμε αξία και λογαριασμό στα χρήματα των πολιτών.
Κάθε μέρα παίρνουμε λογαριασμό από το Ταμείο…
Από την άλλη έπρεπε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
IFΞέρετε, κατηγορήθηκα από κάποιους, όταν είπα πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που έχουμε. Είπαν ακόμη ότι εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα.
Τους αφήνω στις δικές τους σκέψεις καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει να διοικείς έναν Δήμο με μειωμένες επιχορηγήσεις που δεν φτάνουν ούτε καν για να πληρώσεις τους υπαλλήλους του Δήμου. Έπρεπε όμως να γνωρίζουν ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα δεν μείναμε απαθείς. Όχι μόνο διεκδικήσαμε, αλλά καταφέραμε να κάνουμε στον Δήμο έργα που ξεπερνούν τα 20.000.000 ευρώ. Έργα τα οποία υλοποιούνται τόσο στην Έδεσσα όσο και στη Βεγορίτιδα την οποία κάποιοι ανακαλύπτουν μόλις τώρα.
Για εμάς αυτό σημαίνει κίνηση στον τόπο, θέσεις εργασίας κι ευκαιρίες γι’ ανάπτυξη. Και δεν μείναμε μόνο στην οργάνωση του παρόντος. Κοιτάξαμε και το μέλλον.
Όχι, δεν είμαστε οι συνεχιστές του χθες, όπως σκόπιμα διαδίδουν κάποιοι, αλλά οι πρωταγωνιστές του σήμερα που δημιουργούν για το αύριο. Στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας δώσαμε έμφαση και στην καθημερινότητα. Αγγίξαμε ακόμη και το πιο μικρό πρόβλημα που αφορούσε στους συνδημότες. Στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο.
IFΕίμαστε δίπλα στα χωριά με διάφορα έργα τα οποία υλοποιούμε σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Στηρίξαμε και στηρίζουμε αθόρυβα τον κόσμο που μας χρειάζεται προκειμένου να μη χαθεί η συνοχή – αυτή που τώρα ανακαλύπτουν οι άλλοι.
Τους συμβουλεύω να αναθεωρήσουν την άποψή τους για το πώς πρέπει τελικά να στέκεσαι δίπλα στον κόσμο. Σίγουρα όμως κοινωνική πολιτική δεν γίνεται από τα έτοιμα. Κι αυτό κάποιοι ας το καταλάβουν επιτέλους.
Φυσικά και δεν είμαστε τέλειοι. Φυσικά κι έχουμε κάνει και λάθη. Όπως όμως έχω ξαναπεί, το πρόβλημα θα υπήρχε εάν τα επαναλαμβάναμε. Εμείς μάθαμε από τα λάθη μας κι έτσι συνεχίζουμε περισσότερο οργανωμένα.
Ήρθε λοιπόν κι η ώρα των εκλογών.
Από την πρώτη στιγμή κάλεσα τους υποψηφίους Δημάρχους στο γραφείο μου με σκοπό να τους εκθέσω τα πραγματικά δεδομένα του Δήμου μας. Δυστυχώς όλοι αρνήθηκαν τον διάλογο και την ενημέρωση.
Από αυτό το βήμα θα ήθελα να πω σε όλους σας ότι οφείλουμε να δούμε με απόλυτα ρεαλιστική ματιά τη νέα εποχή που έρχεται. Η εποχή που έταζες κι έλεγες μεγάλα λόγια για να αρπάξεις τις ψήφους, έχει περάσει πια. Ο κόσμος αυτά τα έχει βαρεθεί κι εκτιμά αυτούς που μπορούν και λένε την αλήθεια.
IFΑυτήν την αλήθεια σας λέμε κι εμείς. Δεν τάζουμε! Οφείλουμε ωστόσο να προγραμματίσουμε το αύριο με βάση τις δεδομένες συνθήκες, προχωρώντας με καθαρό βλέμμα προς τα εμπρός.
Καλό είναι βέβαια να κρατάμε τις βασικές αρχές στη διοίκηση, δεν θα κάνουμε όμως πολιτική με συνθήματα. Κάτι τέτοιο το απαγορεύει ο κανόνας της απλής κοινής λογικής. Πολιτική γίνεται, όταν γνωρίζεις το πρόβλημα και γνωρίζεις και τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις και να το επιλύσεις. Κι εμείς το αποδείξαμε.
Οι άλλοι ας μείνουν στα συνθήματα, τις ευχές και τις παροχολογίες.
Σε αυτήν την εκλογική μάχη, θεωρούμε συναγωνιστές όλους όσους διεκδικούν τον Δήμο. Αρκεί να είναι καθαροί στον λόγο και να στοχεύουν με ρεαλισμό στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που μπορούν να μας οδηγήσουν μπροστά.
Πρέπει να μας ενώνει η αγωνία για το αύριο, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε. Τώρα μάλιστα, που όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας.
Είπαμε λοιπόν, τι πρέπει να μας ενώνει. Αυτό που μας χωρίζει όμως, είναι η αγωνία κάποιων για την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών, επιθυμώντας να μας φέρουν ξανά αντιμέτωπους με το παρελθόν, το οποίο καταδικάστηκε. Ένα παρελθόν που αφήσαμε και σε αυτές τις εκλογές θα το διαγράψουμε οριστικά.
Φίλοι μου,
IFΘα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, για το πλάνο που ετοιμάζουμε για την επόμενη πενταετία. Θα σας πω προς το παρόν, ότι είναι ένα πλάνο που περιέχει καινοτομίες αλλά και παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς της καθημερινής ζωής, που εκτιμούμε πως μπορούν να δώσουν ζωντάνια στον Δήμο.
Θα το επαναλάβω… Δεν θα βιαστούμε, επειδή θέλουμε να πετύχουμε!
Φίλοι μου,
Κοντά μου έχω μία ισχυρή ομάδα που μπορεί να κάνει θαύματα. Και σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε ισχυρό σύμμαχο την ίδια την κοινωνία. Θέλουμε να αλλάξουμε τον Δήμο κι όχι να πάρουμε άφεση αμαρτιών, όπως κάποιοι άλλοι.
Δηλώνουμε και πάλι το παρόν, επειδή πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και στη διάθεση που έχουμε για δουλειά. Είμαστε νοικοκύρηδες και θα το λέμε παντού, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους.
Ο προεκλογικός μας αγώνας είναι πλούσιος σε επιχειρήματα, γίνεται με αποδείξεις και με ιδέες και προτάσεις για το αύριο. Θα είναι λιτός όμως γιατί σε αυτές τις δύσκολες εποχές για όλους, περιττεύουν οι προκλήσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων. Σεβασμός στον πολίτη και στο περιβάλλον που ζούμε. Αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην προεκλογική μας δράση.

Φίλες και φίλοι,
IFΈφτασε η στιγμή που, νομίζω, όλοι περιμένατε.
Έχω την τιμή να σας παρουσιάσω το ψηφοδέλτιο της νίκης, χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη να αλλάξουμε το όνομα του συνδυασμού. Αυτά τα κάνουν άλλοι, που τα χρειάζονται, για να πείσουν, μάταια πιστεύω, τον κόσμο ότι έχουν αλλάξει.
Ο δικός μας συνδυασμός που ξέρετε καλά και που εμπιστεύεστε, παραμένει σταθερός στις ιδέες και τις αξίες που εκφράζει, στις προτάσεις που διατυπώνει, στη δουλειά που φαίνεται και στην ειλικρίνεια που τον διακρίνει στη σχέση του μαζί σας.
Στο γενικό προσκλητήριο για την πλαισίωση του συνδυασμού, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, που δείχνει ότι οι πολίτες πιστεύουν σε μας.
Να είστε σίγουροι ότι θα φανούμε αντάξιοι τα εμπιστοσύνης που μας δείχνετε.
Πιστοί στην αρχή ότι όλοι μαζί μπορούμε, στο ψηφοδέλτιο της νίκης έγιναν δεκτοί μόνο όσοι είναι διατεθειμένοι να αποδείξουν με τη δουλειά τους ότι στον Δήμο μας μπορεί να υπάρξει μία καλή κι εγγυημένη συνέχεια.
Μέσα από τον συνδυασμό προβάλουμε τη σύνθεση στη γνώση, τη διαρκή θέληση για δράση, την ικανότητα της πρόβλεψης και του σχεδιασμού και το κυριότερο, την αποτελεσματικότητα που προκύπτει μέσα από αυτή τη δράση.
Το καθένα από τα στελέχη που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο, είναι ένας μικρός επιστήμονας στον χώρο δουλειάς του, είναι ο άνθρωπός σας μέσα στην τοπική κοινωνία, εκεί, έξω στον κόσμο. Ξέρει τον κόσμο, γιατί είναι ένας από εσάς.
Τα στελέχη του συνδυασμού μας, δεν είναι μόνο για το σήμερα κι ούτε αναλώσιμα.
Υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση κι αντιπροσωπευτικότητα στις ηλικίες.
Είναι γνωστά, καταξιωμένα, έτοιμα κι αποφασισμένα να γίνουν τα νέα αυτοδιοικητικά στελέχη, που μπορούν να συνεχίσουν αυτήν την πορεία, την οποία ξεκινήσαμε μαζί.
Εκφράζουν την εμπειρία και την ανανέωση όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στις ιδέες που φέρνει ο καθένας μαζί του, αλλά και τη διάθεση για συνεργασία και δουλειά.
Φίλες και φίλοι,
Σας καλώ σε ένα διαρκή αγώνα. Ούτε μία ψήφος χαμένη. Αυτή η ψήφος σας το 2010 σήμανε την αλλαγή στο κατεστημένο, τώρα πια σημαίνει την εγγύηση για τη συνέχεια μιας αξιοπρεπούς πορείας προς ένα καλύτερο αύριο.
Σε λίγο θα φύγουμε μαζί από την αίθουσα και μαζί θα συνεχίσουμε να μιλάμε με τον κόσμο για το μέλλον που μας ανήκει.
Η Δημοτική Πρωτοβουλία Έδεσσας – Βεγορίτιδας σας ανήκει.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ!
Να είστε καλά!
Καλό αγώνα!