eroΣτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανάπτυξης  Δρομολογίων Routes,  που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία με τη συμμετοχή 27 κορυφαίων αεροπορικών εταιριών, έλαβε μέρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει σε ανάλογη διοργάνωση.

«Είμαστε  ιδιαίτερα περήφανοι που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Οι αερομεταφορές είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους βασικούς κρίκους του Τουριστικού Προϊόντος και αποτελεί για εμάς αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η ανάπτυξη ενός αεροδρομίου εξαρτάται κυρίως από την ελκυστικότητα του προορισμού, επομένως είναι ευθύνη μας να επικοινωνήσουμε στις αεροπορικές εταιρείες τη τουριστική δυναμική της Περιφέρειας μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην επιτυχημένη παρουσία της Π.Κ.Μ. στο στο ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανάπτυξης Δρομολογίων. «Ήδη 27 αεροπορικές εταιρίες εξέφρασαν ζωηρό ενδιαφέρον για απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία μας να συμμετάσχουμε ενεργά στην προσπάθεια τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κεντρική Μακεδονία. Τα μηνύματα είναι θετικά. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ διεθνούς επιβατικής κίνησης αυτή τη χρονιά. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη στοχευμένη τουριστική πολιτική για την περιοχή μας σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να χτίσουμε μια σχέση ουσιαστικής και στενής συνεργασίας με όλες τις αεροπορικές εταιρείες για την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

            Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Marketing Greece πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των 27 αεροπορικών εταιρειών, με κεντρικό στόχο την προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού και τη στενότερη συνεργασία μαζί τους, προσβλέποντας στην προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών, στην  αύξηση συχνοτήτων των υπαρχόντων δρομολογίων, στη σύνδεση του αεροδρομίου «Μακεδονία» με νέους προορισμούς, στην επιμήκυνση της διάρκειας των δρομολογίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και στη συνέχισή τους και κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η MarketingGreece παρουσίασαν στις αεροπορικές εταιρείες ενημερωτικά στοιχεία σχετικά με την ποικιλία και τη δυναμική του τουριστικού προϊόντος στην Κεντρική Μακεδονία και την ελκυστικότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και αρμόδιος στον τομέα του τουρισμού για την Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος. «Με τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιριών συζητήσαμε την από κοινού προβολή και προώθηση των περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως τουριστικών προορισμών και την εφαρμογή υποστηρικτικών προγραμμάτων marketing προς τις αεροπορικές εταιρείες», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος.

            Τα αποτελέσματα των συναντήσεων ήταν ιδιαιτέρως θετικά, με σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την καλοκαιρινή περίοδο, όπως την επαναφορά του δρομολογίου της Swiss Air, τα νέα δρομολόγια της Transavia για Άμστερνταμ, της Easyjet για Ρώμη, της Alitalia για Μιλάνο-Λινάτε, της Germanwings για Ντίσελντορφ και Αμβούργο, της Aegean για Βρυξέλλες, Ροστόφ, Κεφαλλονιά και Βερολίνο, της Ryanair για Αθήνα, Πίζα και Βαρσοβία, καθώς και της Ellinair για προορισμούς στη Ρωσία και την Ουκρανία. Σημαντικές αυξήσεις στις συχνότητες τους έχουν σημειώσει πολλές από τις αεροπορικές εταιρείες που ήδη εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη, καθώς φέτος οι τακτικές πτήσεις εξωτερικού από και προς το Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»κατά το διάστημα της θερινής περιόδου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 23% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών αναφέρθηκαν στη συνεπή ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού τα τελευταία τρία χρόνια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή τους να διερευνήσουν τις προοπτικές προσθήκης νέων δρομολογίων, καθώς και τη συνέχιση εποχικών δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

            Για την τρέχουσα τουριστική περίοδο(30.03.14-25.10.14), 24 αεροπορικές εταιρείες θα εκτελούν 496 τακτικές πτήσεις την εβδομάδα προς 56 διεθνείς προορισμούς (63 αεροδρόμια), σε 23 χώρες. Σημαντική αύξηση της τάξης σε ποσοστό 25% παρουσιάζεται και στις έκτακτες πτήσεις εξωτερικού (charter), ενώ οι τακτικές πτήσεις εσωτερικού παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, εξυπηρετώντας 15 προορισμούς. Για τη θερινή τουριστική περίοδο του 2014, οι διεθνείς προορισμοί που εξυπηρετούνται με τις περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είναι το Λονδίνο, η Μόσχα, το Ντίσελντορφ, το Μόναχο, η Στουτγάρδη, η Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι, η Πάφος και η Λάρνακα.

Οι προορισμοί εσωτερικού προς τους οποίους θα εκτελούνται οι περισσότερες εβδομαδιαίες τακτικές πτήσεις από Θεσσαλονίκη είναι η Αθήνα και το Ηράκλειο, ενώ ακολουθούν τα Χανιά, η Ρόδος, η Λήμνος και η Μυτιλήνη.