limenΔεκτή ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, έγινε η τροπολογία του Γιώργου Καρασμάνη την οποία είχαν προσυπογράψει άλλοι οκτώ Βουλευτές από Νομούς όμορους με τον Νομό Θεσσαλονίκης και αφορούσε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για τους υπηρετούντες στα Λιμεναρχεία των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένοι να διαμένουν εντός του Νομού της υπηρεσίας τους ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης. Ενώ, συνάδελφοί τους όλων των άλλων Νομών, έχουν απλώς υποχρέωση να διαμένουν σε απόσταση μέχρι εξήντα χιλιόμετρα από την υπηρεσία τους έστω και αν η κατοικία τους είναι σε άλλο Νομό.

Ήταν προφανές ότι η παράλογη αυτή εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών, δημιουργούσε σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα και σοβαρές δαπάνες. Όπως σε υπηρετούντα στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει πχ κατοικία στα Γιαννιτσά – μόλις 50 χιλιόμετρα από την υπηρεσία του – αλλά ήταν υποχρεωμένος να διαμένει στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Με την αποδοχή της τροπολογίας του Γιώργου Καρασμάνη, αίρεται αυτός ο παραλογισμός. Στο εξής και τα στελέχη των Λιμεναρχείων Αττικής και Θεσσαλονίκης θα μπορούν – όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα – να διαμένουν και σε άλλο Νομό αρκεί η απόσταση από την υπηρεσία τους, να μην υπερβαίνει τα εξήντα χιλιόμετρα.

 

       Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της τροπολογίας του Γιώργου Καρασμάνη, με τα επιχειρήματα του Βουλευτή που οδήγησαν στην άρση της παράλογης απαγόρευσης για τους Λιμενικούς τους υπηρετούντες στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις »

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Πιστεύω ότι είναι κοινωνικά επιβεβλημένο, να ληφθεί μέριμνα για μια κατηγορία στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούν στα Λιμεναρχεία των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τους οποίους – σε σχέση με συναδέλφους τους της υπόλοιπης επικράτειας – εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, σε ό,τι αφορά στον τόπο διαμονής τους.

Ειδικότερα, το Π.Δ. 81/2012 Άρθρο 49 παρ. 1, προβλέπει ότι: Οι Λιμενικοί που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα – πλην των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης – έχουν το δικαίωμα να διαμένουν σε απόσταση από την Υπηρεσία τους έως 60χλμ. Όμως, οι συνάδελφοί τους που υπηρετούν στους προαναφερθέντες νομούς Αττικής & Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν εντός του Νομού, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης. Πολλά τα παραδείγματα εκ των οποίων αναφέρονται τρία χαρακτηριστικά για χιλιομετρικές αποστάσεις «εντός Νομών» Θεσσαλονίκης και Αττικής οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα 60χλμ, χωρίς εντούτοις να δημιουργείται το παραμικρό υπηρεσιακό πρόβλημα για τους Λιμενικούς: 

* Βουλιαγμένη-Ωρωπός 75χλμ.

* Μέγαρα-Ραφήνα 70χλμ. 

* Θεσσαλονίκη-Ασπροβάλτα 80χλμ.

Γίνεται προφανές ότι, συνιστά μεγάλη παραδοξότητα, να είναι απαγορευτικό οι λιμενικοί να διαμένουν σε περιοχές που είναι εκτός νομών Θεσσαλονίκης ή Αττικής, παρά το γεγονός ότι ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους απέχει από το λιμεναρχείο όπου υπηρετούν λιγότερο από 60 χιλιόμετρα. Παραδοξότητα η οποία καταδεικνύεται σε όλο το μέγεθός της στα παρακάτω παραδείγματα: Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης στο οποίο όσοι υπηρετούν, δεν επιτρέπεται να διαμένουν στα… Γιαννιτσά του νομού Πέλλας, τα οποία οποίο απέχουν μόλις  52 χλμ, … στο Κιλκίς το οποίο απέχει 49 χλμ, … στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η οποία απέχει 52χλμ, …στο Αιγίνιο Πιερίας το οποίο απέχει 42 χλμ, … στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής η οποία απέχει 41 χλμ, … ή στα Φλογητά Χαλκιδικής τα οποία απέχουν 55 χλμ, όταν – αντιθέτως – επιτρέπεται να κατοικούν στην Ασπροβάλτα που απέχει από το ίδιο Λιμεναρχείο 80 χιλιόμετρα!!!~

Πέραν του αυταπόδεικτου παραλογισμού, συνιστά και προφανέστατη αδικία για πολλούς Λιμενικούς που υπηρετούν στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι οποίοι έχουν τόπο κατοικίας σε όμορους νομούς, και η απόσταση  τόπου διαμονής τους είναι μικρότερη  από  αυτή των 60 χιλιομέτρων.

Συνεπώς, για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής ισονομίας σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, πρέπει να αρθεί αυτή η (επιεικώς) ανεξήγητη απαγόρευση και, να  δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος τα οποία έχουν κατοικία σε όμορο νομό με αυτόν της υπηρεσίας τους και η οποία δεν απέχει περισσότερο από 60 χιλιόμετρα από την έδρα αυτής να μπορούν να διαμένουν σε αυτήν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα απαλλαγούν έτσι από καθημερινή ανευ λόγου ταλαιπωρία, καθώς και από σημαντικές πρόσθετες δαπάνες για ενοικίαση και συντήρηση κατοικιών, πέραν εκείνων της μόνιμης διαμονής τους.

      

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

         Στο  Π.Δ. 81/2012 (ΦΕΚ 139Α/14-06-2012) άρθρο 49 και στο τέλος της παρ. 1α, προστίθεται : «…ή εφόσον διαμένουν εκτός των ανωτέρω νομών, σε απόσταση μέχρι 60 χιλιομέτρων από την έδρα της υπηρεσίας τους υπό την επιφύλαξη ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την Υπηρεσία και ευχέρεια ταχείας προσέλευσης σε αυτή σε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου»