η
Του Γιάννη Ανδρίτσου
Υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
Πριν από λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη και υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Τσιαμήτρο και το κλινικό προσωπικό του.
Ο διοικητής περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα δύο νοσοκομεία του νομού απαριθμώντας τα προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι γνωστά εδώ και χρόνια ενώ άλλα είναι αποτέλεσμα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
    Συνήθως διαμαρτυρόμαστε για την απουσία κλινών και για ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές. Στην Εδεσσα όμως έχει εγκριθεί κονδύλιο για την οικοδόμηση νέου κτιρίου του νοσοκομείου αλλά, παρόλο που έχει διευθετηθεί ο πρωτεύων οικονομικός παράγοντας, το έργο δεν μπορεί να αρχίσει εξαιτίας του ότι δεν έχει οριστεί ακόμη διοικητικό συμβούλιο και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
    Υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού καθώς πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί προτιμούν ευκαιρίες ειδίκευσης στο εξωτερικό ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται επαρκώς και έγκαιρα.
    Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών είναι επιτακτική ανάγκη να εγκατασταθεί άμεσα μονάδα αξονικού τομογράφου. Η έλλειψή του δυσκολεύει σημαντικά διαγνωστικές διαδικασίες πρωταρχικής σημασίας και αναγκαιότητας.
    Οι υποδομές στη μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Εδεσσας είναι αποκαρδιωτικές. Αυτή τη στιγμή η μονάδα στεγάζεται στο ημιυπόγειο του κτιρίου, σε ένα μικρό χώρο που προδιαγράφει ως μέγιστο αριθμό δέκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, αλλά αναγκαστικά βρίσκονται εγκατεστημένα 21 συστήματα σ’ αυτόν τον ανεπαρκή χώρο. Η απόσταση μεταξύ των μηχανημάτων είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα:
α) τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων,
β) την μεγάλη δυσκολία της απαραίτητης συντήρησης των μηχανημάτων και γ) την δυσφορία των ασθενών.
Επιπλέον είναι δύσκολη η πρόσβαση στο ημιυπόγειο των ασθενών αλλά και του προσωπικού και επιβαρύνει τις προσπάθειες για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών περίθαλψης. Διοίκηση και προσωπικό χαρακτηρίζουν την κατάσταση της μονάδας απαράδεκτη.
Η μονάδα επιβάλλεται να μεταφερθεί στο ισόγειο του κτιρίου. Υπάρχει έτοιμη μελέτη σκοπιμότητας αλλά το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναμονή για έγκριση κονδυλίου. Εκτιμώ ότι πρόκειται για έργο προτεραιότητας καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει άμεση επίπτωση στην περίθαλψη των πολιτών.
    Εμμεσος αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα περίθαλψης των πολιτών της Πέλλας είναι το προβληματικό οδικό δίκτυο σε απομακρυσμένα χωριά, που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας.
    Δεδομένου ότι η βελτίωση του οδικού δικτύου αποτελεί την κορωνίδα των προτεραιοτήτων μας, θα ήθελα να εστιάσω σε ένα άλλο πρόβλημα, που εν πολλοίς περνά απαρατήρητο αλλά επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για το ζήτημα του
εκσυγχρονισμού της εσωτερικής υποδομής και της έλλειψης συστημάτων συντονισμού κλινικών ροών, άμεσα συνδεδεμένων με τη διαχείριση νοσοκομειακών πόρων. Σύμφωνα με γενικές στατιστικές έρευνες στις περισσότερες μονάδες περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου Εδεσσας) έως το 30% του παραγωγικού χρόνου των ιατρών – χειρουργών και έως 70% του υπόλοιπου κλινικού προσωπικού (πχ νοσηλευτές) καταναλώνεται στην προσπάθεια επικοινωνίας πληροφοριών.  Το αποτέλεσμα είναι σημαντικές καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Παράλληλα λόγω της αδυναμίας άμεσου συντονισμού μεταξύ διαφορετικών νοσοκομειακών τμημάτων είναι σχεδόν αδύνατον να προϋπολογισθεί με ακρίβεια πόσο κοστίζει ένας ασθενής σε χρήματα, χρόνο και προσωπικό καθώς και το συνολικό κόστος που κάθε ασθενής προσδίδει στο νοσοκομείο ως φορέα λειτουργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας περίθαλψη και αδυναμία στη διαχείριση υλικών και οικονομικών πόρων.
  Διαπιστώσαμε πως η γενικότερη αύξηση παραγωγικότητας στον τομέα της περίθαλψης είναι αναγκαία και είναι επιτέλους στιγμή να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.
Επειδή θεωρώ χρέος της Περιφέρειας να επιλύσει τα προβλήματα με όλες της τις δυνάμεις, με έργα και όχι με λόγια.
Επειδή είναι υποχρέωση των αυτοδιοικητικών μονάδων να μπορούν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν σε βάθος τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας μας, όσο πολύπλοκα και εξειδικευμένα κι αν είναι αυτά, έτσι ώστε να μπορούν να προβούν σε πραγματικά υλοποιήσιμες λύσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Μαζί με εξειδικευμένους επιστήμονες – συνεργάτες μου συντάξαμε πρόταση έργου, απολύτως ρεαλιστική και χαμηλού κόστους, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας στην περίθαλψη του νοσοκομείου Εδεσσας, με εφαρμογή αργότερα και σε άλλες μονάδες.
Η πρόταση αυτή συνίσταται στην υλοποίηση ενός συστήματος που θα διαχειρίζεται την ροή εργασιών που πραγματοποιούνται από κάθε κλινική ομάδα, με την πλήρη καταγραφή των δεδομένων της νοσηλείας του ασθενή σε διαφορετικά στάδια, καθώς και της επίσκεψής του ως εξωτερικός ασθενής.
Όλα τα δεδομένα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί εύκολα να διαγνωστεί και να αναγνωριστεί οποιαδήποτε αλλαγή της κλινικής κατάστασης του ασθενούς σε οποιοδήποτε στάδιο της νοσηλείας του.
Οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης του ασθενούς καταγράφεται αυτόματα στο σύστημα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ευελιξίας καθώς τα δεδομένα που εισάγονται μπορούν να τροποποιηθούν, αντικατασταθούν ή να επιστρέψουν σε προηγούμενα στάδια.
Τις λεπτομέρειες της πρότασής μας και τους τρόπους άμεσης εφαρμογής της θα συζητήσουμε, οι συνεργάτες μου κι εγώ, με το Διοικητή του νοσοκομείου Εδεσσας σε επόμενη συνάντησή μας το προσεχές διάστημα και ελπίζουμε σύντομα να καταγράψουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.