040414_ΦΩΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΛΙΜΑΝΙ ΗΜΕΡΙΔΑΤο πρώτο έργο που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020 θα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σήμερα κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε η διαδικτυακή εφημερίδα egnatiapost.gr και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ με θέμα «Θεσσαλονίκη και Λιμάνι στο σταυροδρόμι των εξελίξεων: Πώληση ή μεταρρύθμιση;» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως απομένει η ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης, έτσι ώστε να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ κι επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας κατά της πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και υπέρ της παρουσίας ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή, σε τομείς της λειτουργίας του λιμανιού, όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» τόνισε ακόμη ότι απαιτείται η δημιουργία υποδομών που θα στηρίξουν το λιμάνι ώστε να  «σταθεί» ανταγωνιστικά απέναντι σε λιμάνια όπως του Πειραιά ή της Κωνσταντινούπολης. Σημείωσε επίσης πως το λιμάνι της πόλης θα είναι από τις βασικές δομές μέσα από τις οποίες τα επόμενα 5 κρίσιμα χρόνια θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Σε συνεργασία με τον ΟΛΘ και τον ΟΣΕ θα υλοποιήσουμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Η σύνδεση του λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και να ενισχύσουμε τη διείσδυσή μας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, τις χώρες της Βαλτικής και της Ρωσίας. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα εντάξουμε το έργο στο νέο ΕΣΠΑ με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2015. Κάποιοι διεκδικούν στα λόγια, εμείς προτιμούμε να απαντάμε με έργο», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας.