Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Απαραίτητη η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία των φορέων για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας

 

 

ΣΟΠΠ-1Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με κύριο θέμα την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενόψει της θερινής περιόδου. Τις εργασίες του οργάνου συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο νέος Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρ. Μαμαρίκας, ο Προϊστάμενος Σχεδιασμού και Πρόληψης κ. Ελ. Μανούσης, η Αν. Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Ε. Μάγγου, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Κ. Τσάγκαλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζ. Γιώτης, ο Διοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Αποστολάκης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων κ. Χ. Τελλιανίδης, ο Διευθυντής Δασών κ. Α. Σαμαράς, η Δασάρχης Έδεσσας κα. Σ. Βαβούρη, ο Δασάρχης Αριδαίας κ. Ν. Μέντης, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των Δήμων, υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων. Παράλληλα, συνεδρίασε και το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Έδεσσας με την παρουσίαση εισήγησης από το στέλεχος του Δήμου και Υπεύθυνο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και ΠΣΕΑ κ. Μάρκο Μάρκου. 

 

ΣΟΠΠ-2Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων στην πολιτική προστασία με έμφαση στην προετοιμασία για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ακόμη, έγινε αποτίμηση του έργου πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών, καθώς και της περσινής αντιπυρικής περιόδου η οποία είχε ελάχιστα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με επιτυχία. Όπως διαπιστώθηκε, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι συχνές συναντήσεις, η διενέργεια ασκήσεων (τον περασμένο Απρίλιο είχε πραγματοποιηθεί η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Δια Πυρός» στην περιοχή των κατασκηνώσεων του Ελευθεροχωρίου) και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διαδραμάτισαν έναν θετικό ρόλο.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού-Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων, και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις πολιτικής προστασίας που υλοποίησε και σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε επίσης στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια.  

 

Όπως και πέρσι, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει συχνός και αυστηρός έλεγχος στις δασικές περιοχές ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από δόλο. Οι συναρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται να συγκροτήσουν μεικτά κλιμάκια τα οποία θα εποπτεύουν, με συχνές και απροειδοποίητες περιπολίες, όλες τις δασικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Ενδεχόμενες παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, όπως και προσπάθειες για πρόκληση πυρκαγιάς θα οδηγούνται άμεσα  ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης «είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία των δασών της περιοχής μας. Αποτελούν πολύτιμο πλουτοπαραγωγικό πόρο, πολύτιμη πηγή οξυγόνου, με τεράστια συμβολή στην προστασία από τη διάβρωση και από πλημμύρες, καθώς και βασικό υποδοχέα για την ανάπτυξη του τουρισμού».  

 

Μέσα στους επόμενους μήνες θα προγραμματιστούν ημερίδες για την ενημέρωση των πολιτών και υπηρεσιών από πυρκαγιές στο αστικό περιβάλλον. Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:

«Θα ήθελα για άλλη μία φορά να σας καλωσορίσω στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Θα ήθελα να καλωσορίσω ιδιαίτερα τα νέα πρόσωπα που έχουν προστεθεί στο Συντονιστικό Όργανο ή παραβρίσκονται σήμερα για πρώτη φορά. Αποστολή μας είναι να επιτύχουμε ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών, του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναδρομή στα συμβάντα και στις δράσεις πολιτικής προστασίας του τελευταίου εξαμήνου. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου συζητήθηκε η προετοιμασία μας για τις χιονοπτώσεις και την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

 

Ο χειμώνας ήταν ήπιος και έτσι δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα στο οδικό δίκτυο από τις περιορισμένες χιονοπτώσεις. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας και των Δήμων ήταν σε ετοιμότητα όλο το κρίσιμο διάστημα και λειτούργησε με αποτελεσματικότητα. Ο δρόμος για το Χιονοδρομικό Κέντρο παρέμεινε ανοικτός όλη την χειμερινή περίοδο. Έγινε έγκαιρα η προμήθεια αλατιού και δόθηκαν εργολαβίες για τον αποχιονισμό του εθνικού οδικού δικτύου.

 

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν έντονες βροχές και καταιγίδες. Όπως φαίνεται, χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ομοίως, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε περιπτώσεις έντονης χαλαζόπτωσης.

 

Τα γεγονότα και, κυρίως, τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά βροχής που πλήττουν την περιοχή μας, όπως και άλλες περιοχές του πλανήτη, δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι «επιστημονική φαντασία».  Χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα και να προγραμματίσουμε τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας.

 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που υλοποιούνται και προγραμματίζονται στην Πέλλα. Την περίοδο που διανύουμε, στην Αλμωπία, υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο πολιτικής προστασίας των τελευταίων δεκαετιών. Αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας αλλά και άλλων περιοχών της Πέλλας.

 

Πρόκειται για ένα έργο που ανέμενε η τοπική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες, με παρεμβάσεις στους τέσσερεις κύριους χείμαρρους της περιοχής και με προϋπολογισμό που φτάνει τα 11 εκατομμυρίων ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία όχι μόνο της Αλμωπίας, αλλά και της Σκύδρας και της Κρύας Βρύσης που βρίσκονται στην κατεύθυνση των χειμάρρων.

 

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν δύο ακόμη μικρότερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αλμωπία. Στην Άψαλο και στην Πολυκάρπη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη ένα σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Πέλλας. Ο λεγόμενος χείμαρρος Τσιναρλί. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω για την επέκταση του συγκεκριμένου έργου μέχρι τον ποταμό Λουδία.

 

Η περσινή θερινή περίοδος ήταν σχετικά ήπια, σε σχέση με πρόπερσι που αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες πυρκαγιές στο τρίγωνο Καλή-Λάκκα-Θεοδωράκι.

Πιστεύω ότι οι φωτιές ήταν περιορισμένες λόγω της καλής προετοιμασίας που είχαμε και των τακτικών ενημερώσεων που δώσαμε στα μέσα ενημέρωσης. Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Δια Πυρός» στις κατασκηνώσεις του Ελευθεροχωρίου και μία σειρά από άλλες συναντήσεις και ασκήσεις που μας παρείχαν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Ξεκινώντας έγκαιρα την προετοιμασία μας, ελπίζω και εύχομαι να τα πάμε καλά.

 

Ένα σημαντικό θέμα που θα ήθελα να συζητήσουμε είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση των δασικών δρόμων. Δυστυχώς, ενώ διαθέτουμε κάποια μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν έχουμε οδηγούς. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να συνεργαστούν με τους Δήμους και τη Διεύθυνση Δασών ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Επίσης οι Δήμοι, μέσω της επιχορήγησης που λαμβάνουν, ελπίζω να δρομολογήσουν αυτά που χρειάζονται. 

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας και ιδιαίτερα τους συναδέλφους που ήρθαν από μακριά, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας».