Επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο του διευρυμένου Δήμου Έδεσσας Γιάννου Δημήτριο σε ένα πολύ καλό και χαρούμενο κλίμα εντός του δημαρχείου και συζητήσαμε για τα οικονομικά του Δήμου όπου σήμερα έχουν νυκοκυρευτεί, για το πράσινο όπου ενισχύεται και φυτεύονται περισσότερα δέντρα, για τα προσωπικά του οικονομικά όπου σήμερα είναι φτωχότερος από ό,τι ήταν όταν εκλέχτηκε. Ο Δήμαρχος απάντησε σε όλα χωρίς φόβο αλλά με πάθος και αγάπη για την πόλη. Κάθε εβδομάδα μέχρι τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα παρουσιάζουμε όσο μπορούμε καλύτερα μέσα από αυστηρές ερωτήσεις τους επικεφαλής κάθε συνδυασμού για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και έτσι να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση μιας καλύτερης εικόνας για τον κάθε έναν ξεχωριστά και με ίσες αποστάσεις του κάθε υποψήφιου δημάρχου.

Δίχως προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών, που ήταν τα οικονομικά του Δήμου όταν αναλάβατε και που βρίσκονται τώρα. Είμαστε αυτόνομοι (μπορούμε να ανταπεξερχόμεθα σε μισθοδοσίες, κοινωνικούς φορείς, έργα κλπ);
12Είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση του Δήμου όταν αναλάβαμε τη διοίκηση. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι δεν μπορούσαν να μας παραδώσουν το Ταμείο, ενώ είναι γνωστά η μαύρη τρύπα, το τεράστιο χρέος, τα χρέη προς την Δ.Ο.Υ. και το Ι.Κ.Α., οι μεταχρονολογημένες επιταγές κλπ.
Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος των οικονομικών του Δήμου, καταλάβαμε ότι αυτή θα είναι η αχίλλειος πτέρνα της τρέχουσας θητείας που βρίσκεται στο τέλος της. Γι’ αυτό δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα αφενός στην οργάνωση ενός νέου τρόπου οικονομικής λειτουργίας και αφετέρου στην εξυγίανση της κατάστασης που παραλάβαμε.
Σημαντικό στοιχείο της τρέχουσας θητείας σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση είναι ότι έχουμε απόλυτο έλεγχο της οικονομικής κατάστασης, σε μία απολύτως νόμιμη και διαφανή διαδικασία στο σύνολό της. Αν αυτό είναι αυτονόητο για τους περισσότερους δήμους της χώρας, ήταν κατόρθωμα για τον δικό μας γιατί έπρεπε να αλλάξουμε παγιωμένες πρακτικές και αντιλήψεις.
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι έχουμε καταφέρει να ξεχρεώσουμε το δυσθεώρητο χρέος που παραλάβαμε, χάρη σε έξυπνες πολιτικές κινήσεις.
Είναι γνωστό ότι οι οικονομικοί μας πόροι έχουν μειωθεί δραστικά. Βέβαια η επιδείνωση των οικονομικών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά το σύνολο των Δήμων της χώρας. Η μεγάλη αυτή μείωση των επιχορηγήσεων θα ήταν εφιαλτική σε συνδυασμό με τις οφειλές που παραλάβαμε.
Μέσω της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε περίπου 2.800.000 € από τα εναπομείναντα των οφειλών του Κράτους από παρακρατηθέντα ποσά προς το Δήμο Έδεσσας.
Κάναμε μία μοναδική κίνηση και συμψηφίσαμε τις οφειλές που είχαμε προς τη Δ.Ο.Υ. και το ΙΚΑ, με τα χρήματα αυτά. Οι οφειλές των παρελθόντων ετών, μέχρι το 2010, ήταν περίπου 2.250.000€ και με τις προσαυξήσεις είχαν γίνει 4.200.000 €. Η ρύθμιση προέβλεπε ότι εάν γίνει συμψηφισμός αφαιρούνται όλες οι προσαυξήσεις και γίνεται αποπληρωμή μόνο του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής. Άρα το πρώτο μεγάλο όφελος από την κίνηση αυτή ήταν η παραγραφή των προσαυξήσεων για οφειλές σε Δ.Ο.Υ. και ΙΚΑ, συνολικού ύψους 2.000.000 € περίπου.
Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Έδεσσας ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που έκανε συμψηφισμό χρεών με τη Δ.Ο.Υ. και το ΙΚΑ.
Επειδή όμως εξαντλήσαμε το ποσό που αντιστοιχούσε στις οφειλές των παρακρατηθέντων ποσών του Κράτους προς το Δήμο Έδεσσας για την εξόφληση των οφειλών προς Δ.Ο.Υ. και ΙΚΑ, προκλήθηκε ρύθμιση με ειδική διάταξη για τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Έδεσσας. Με τη ρύθμιση αυτή καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από όσα «δικαιούμασταν» και επιπλέον παραγράφηκαν προσαυξήσεις 2 ακόμη εκατομμυρίων ευρώ από Δ.Ο.Υ. και ΙΚΑ. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται τα πάνω από 2,5 εκατομμύρια που «δικαιούμασταν» ούτως ή άλλως να αξιοποιήσουμε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Βέβαια, από την αρχή της θητείας μας είχαμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια και αποπληρώσαμε οφειλές 2.000.000 € περίπου. Άρα, μέχρι σήμερα ο Δήμος Έδεσσας έχει αποπληρώσει και αποσβέσει περίπου 10,5 εκατομμύρια οφειλές που παραλάβαμε.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε νοικοκυρέψει απόλυτα την κατάσταση στα οικονομικά και ο δήμος ουσιαστικά δεν χρωστάει!
Άρα, μπορούμε να πούμε ότι παραλάβαμε έναν υπερχρεωμένο Δήμο και με τεράστια προσπάθεια έχουμε καταφέρει να επανακτηθεί η αξιοπιστία του στην τοπική αγορά και όχι μόνο. Με τα χρήματα που διαχειριζόμαστε και είναι το 40% των χρημάτων που διαχειρίζονταν οι πρώην Δήμοι πριν τέσσερα χρόνια σε ότι αφορά στους τακτικούς πόρους, καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε στις βασικές μας υποχρεώσεις. Απλά λειτουργούμε με μεγάλη οικονομία γιατί θέλουμε να πληρώνουμε άμεσα ότι προμηθευόμαστε ή ότι έργο εκτελούμε.
Εκτός από αυτό λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και διαχειριζόμαστε με ευλάβεια τα δημοτικά χρήματα, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα για κάθε δράση που κάνουμε.
Γιατί η πόλη μας φαίνεται να έχει τσιμεντοποιηθεί; Θα αλλάξει η εικόνα μετά το πέρας της υλοποίησης τόσων έργων;
ψηλΚαταρχάς πιστεύω ότι δεν πρέπει να αδικούμε την πόλη μας διότι έχει πράσινο σε κάθε γωνιά της, ενώ μικρά και μεγάλα πάρκα και πλατείες στην καρδιά της πόλης δίνουν μία εικόνα φρεσκάδας στην πόλη των νερών…
Πάντως είναι αλήθεια ότι η Έδεσσα έχει πολύ περισσότερο τσιμέντο από ότι παλιότερα. Οι λόγοι είναι πολλοί και μεταξύ αυτών είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και αστοχίες στις μελέτες κάποιων έργων.
Το σίγουρο είναι ότι όλα τα έργα που σχεδιάζουμε μελετώνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται το πράσινο και να φυτεύονται περισσότερα δέντρα από όσα υποχρεωτικά κόβουμε για την υλοποίηση των έργων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πλατείας Γρανικού, όπου κόβονται ορισμένες λεύκες και αντικαθίστανται από πολύ περισσότερα δέντρα σε μεγαλύτερη έκταση, δηλαδή μέσα και γύρω από την πλατεία.
Για τους λόγους αυτούς είναι δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, που γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης, το πράσινο θα είναι περισσότερο από ότι σήμερα.
Παραποτάμιοι οδοί. Από αρχαιοτάτων χρόνων την πόλη χτίζουν οι πολίτες, έτσι ώστε να την προσέχουν και να τη σέβονται περισσότερο. Δεν γνωρίζω το νόμο, αλλά ηθικά, γιατί δεν δώσαμε στον εργολάβο ρήτρα, ναι μεν να πάρει εξειδικευμένο προσωπικό της αρεσκείας του, αλλά παράλληλα να πάρει άνεργους και άνεργες από τον ΟΑΕΔ μας;
11
Είναι γνωστό ότι τα δημόσια έργα πραγματοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και ο κάθε εργολάβος επιλέγει το προσωπικό με το οποίο θα υλοποιήσει τα έργα που αναλαμβάνει μετά από τις νόμιμες διαδικασίες.
Από κει και πέρα εμείς αφενός δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε κανέναν εργολάβο να προσλαμβάνει προσωπικό από την περιοχή, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι ένα πάγιο αίτημα μας. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό το αίτημα, αλλά είναι σαφές ότι ζητούμε από όλους τους εργολάβους να αξιοποιούν προσωπικό από τον τόπο μας.
Η πολιτική φέρνει ρήξεις, χαλάει φιλίες, ελπίζω όχι μίσος. Είτε με καλή έννοια είτε με άσχημη η πολιτική διαφθείρει. Εσάς προσωπικά;
Θέλω να πιστεύω ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν με έχει διαφθείρει ούτε στο ελάχιστο.
Όλοι οι συμπολίτες μας μπορούν να πιστοποιήσουν ότι δεν έχω καβαλήσει κανένα καλάμι και είμαι ο ίδιος άνθρωπος που γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά μου είναι δεδομένο ότι σήμερα είμαι φτωχότερος από ότι ήμουν πριν εκλεγώ Δήμαρχος.
Άρα δεν συμφωνώ ότι η πολιτική διαφθείρει και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχω διαφθαρεί με κανέναν τρόπο.
Τι μέλλει γενέσθαι για ΔΗΚΕΔΕ – Τημενιδών – Τουριστική Α.Ε. – Ξενία;
τημενΗ ΔΕΚΕΔΕ συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες όπως και πριν. Φυσικά θα συνεχίσει να τις παρέχει. Ο Δήμος Έδεσσας καταβάλει κανονικά τα χρήματα που προβλέπεται να καταβληθούν στην επιχείρηση και η οικονομική της κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση.
Επειδή ακούγονται διάφορα πονηρά, θέλω να επισημάνω ότι σε ότι αφορά την Τουριστική Α.Ε. θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να εξυγιάνουμε, καθώς το χρέος της είναι υπαρκτό. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει και το Τημενιδών, που είναι τμήμα της Τουριστικής Α.Ε. και ήδη λειτουργεί κανονικά, όπως είχαμε προαναγγείλει.
Τέλος, σε ότι αφορά στο Ξενία προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλα για την ενοικίαση του χώρου έτσι ώστε αφενός να συντηρηθεί επαρκώς και αφετέρου να βελτιώσει την τουριστική υποδομή της πόλης. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο στη σημερινή οικονομική συγκυρία, καθώς είναι γνωστό ότι για κανένα Ξενία της χώρας, πλην ενός εξ όσων γνωρίζω, δεν βρέθηκε επενδυτής.
Πότε τελειώνουν τα έργα: παραποτάμοι οδοί, κινηματοθέατρο Μέγας Αλέξανδρος, Κιουπρί, πλατεία Γρανικού, Εστία και γήπεδο;
Τα έργα αυτά υλοποιούνται για τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Τα έργα υλοποιούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους, εκτός από το κινηματοθέατρο, γιατί βρέθηκε το παλιό τζαμί. Μετά από πολλούς μήνες λύθηκε και το πρόβλημα των παρεμβάσεων της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων και το έργο θα υλοποιηθεί κανονικά, αν και με αρκετή καθυστέρηση.
Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η υλοποίηση των έργων δημιουργεί αναστάτωση στους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής των πολιτών, αλλά γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό και με τρόπο ώστε να αναστατώνουν όσο λιγότερο γίνεται την καθημερινότητα.
Σε συνέντευξη που μας παραχωρήσατε στις πρώτες ημέρες που αναλάβετε δήμαρχος σας προέτρεψα για το καλό της ταυτότητάς μας να δείτε σοβαρά συνεργασίες με καλλιτέχνες της πόλης μας για δημιουργία βρυσών καλλιτεχνήματα. Ζήλεψα την Έδεσσα της Μεσοποταμίας με τετράβρυσες, εξάβρυσες, δεκαεξάβρυσες μνημεία. Τι έχετε στο μυαλό σας;
20Έχετε απόλυτο δίκιο και σε μία πόλη με τόσα νερά μπορούμε να δημιουργήσουμε βρύσες – στολίδια. Όμως όπως γνωρίζετε, το είπα και προηγουμένως, ο Δήμος έχει περάσει από σαράντα κύματα και μόλις πριν λίγους μήνες καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του και να ξεχρεώσουμε από το υπερβολικό χρέος που μας «κληροδότησε» η προηγούμενη διοίκηση.
Άρα δεν είχαμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα με δικούς μας πόρους, όπως είναι οι βρύσες στην πόλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δώσαμε βαρύτητα στα χρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ, μερικά από τα οποία αναφέρατε σε προηγούμενη ερώτησή σας.
Ξαναβάζετε υποψηφιότητα με νέα και παλιά πρόσωπα. Πιστεύετε ότι δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε κάποια από τα σχέδια και τα όνειρά σας για την πόλη;
Είναι αλήθεια ότι το ψηφοδέλτιο που καταρτίσαμε είναι ένα μπόλιασμα του παλιού με το καινούργιο. Δίπλα στα έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, δοκιμάζουν την κάθοδό τους στην τοπική πολιτική σκηνή νέοι άνθρωποι. Όλοι μαζί με μεγάλη διάθεση για προσφορά και αγάπη για τον τόπο θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει.
Σε ότι αφορά σε έργα που θέλαμε να υλοποιήσουμε και δεν τα καταφέραμε είναι κατανοητό σε όλους ότι θα θέλαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας, η επιδείνωση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης, όπου έχει περικοπεί το 60% των πόρων της, αλλά και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Έδεσσας έτσι όπως την παραλάβαμε, μας άφησε πολύ λίγα περιθώρια. Με βάση τα παραπάνω, μόνο με πολύ προσωπική δουλειά από όλους μας καταφέραμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επίσης, με σημαντική προσπάθεια καταφέραμε να εντάξουμε στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μία σειρά σημαντικών έργων υποδομής για τον τόπο.
Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός ότι καταφέραμε σε δύσκολους οικονομικά καιρούς να ξεχρεώσουμε τις οφειλές που άλλοι δημιούργησαν σε εποχές παχιών αγελάδων, θεωρώ ότι είναι μία σημαντική παρακαταθήκη και εφαλτήριο για να ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου, έτσι ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και με τη νέα οικονομική πραγματικότητα που έχουμε καταφέρει στο δήμο να καταφέρουμε πολύ περισσότερα για τους πολίτες.