Φίλες και φίλοι

 

2Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου που βρίσκεστε απόψε όλοι εδώ.

Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα για να αλλάξει πρόσωπο η Πέλλα,

να διεκδικήσει τη μοίρα που της αξίζει.

Η παρουσία σας μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από παντού, από κάθε χωριό και πόλη του νομού το μήνυμα είναι ένα: Σας εμπιστευόμαστε, συνεχίστε τον καλό αγώνα, η νίκη είναι δική σας.

 

Ο τόπος μας αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με την υπόλοιπη χώρα, βλέπει τα εισοδήματά του να μειώνονται, τη φτώχεια να διευρύνεται, το βιοτικό επίπεδο να υποχωρεί και την ανεργία να προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί η απουσία αναγκαίων έργων και υποδομών που να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας στη γεωργία, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές.

Την ώρα που οι περιφέρειες στην Ευρώπη αποκτούν νέο ρόλο, εμείς στην Πέλλα βιώνουμε αναχρονιστικές καταστάσεις και διοικούμαστε από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τις προκλήσεις των καιρών μας.

3Η Πέλλα δεν έχει δρόμους, μετατρέπονται σε λίμνες σε κάθε δυνατή βροχή. Το τμήμα από Γιαννιτσά προς Πέλλα δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες έγινε απροσπέλαστο δοκιμάζοντας τις αντοχές οδηγών και αυτοκινήτων. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή σφυρίζει αδιάφορα και δεν απαντάει καν στις αναφορές της τροχαίας για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Τα φανάρια  συχνά δεν λειτουργούν, ο φωτισμός σε μεγάλα τμήματα του δικτύου είναι ανύπαρκτος. 

Δείτε το οδικό δίκτυο στην Αλμωπία και όχι μόνο. Διαγραμμίσεις ανύπαρκτες  αλλά… θα γίνουν μας είπαν οι «αρμόδιοι». Η παράκαμψη Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών …θα γίνει μας διαβεβαιώνουν οι «αρμόδιοι» αλλά με τις πλάτες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που αναλαμβάνει πλέον το έργο.

Η παράκαμψη Μαυροβουνίου, η γέφυρα του Αρσενίου, το φράγμα της Καλής…θα γίνουν. Και όπως μας είπε ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης, ρίχνοντας μια διεισδυτική ματιά στα χαρτιά του, «…και κτιριακές υποδομές έχουμε και έργα περιβάλλοντος έχουμε και άλλα πολλά έχουμε». Από όλα έχει ο μπαξές. Μόνο έργα δεν είδαμε. Τριάμισι χρόνια η απερχόμενη διοίκηση σχεδιάζει έργα και τώρα μας ανακοινώνει τα σχέδιά της.

Ετσι υπηρετεί το συμφέρον του τόπου;

Το μόνο ευχάριστο από τις εξαγγελίες που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης είναι ο κάθετος άξονας που θα μας συνδέσει με την Εγνατία οδό, εάν βεβαίως ο Κοπανός μετακομίσει από την Ημαθία στην Πέλλα.

Ο ανθυποψήφιός μου στην πρεμούρα του να μας πείσει ότι παράγει έργο, οικειοποιείται και επιτεύγματα συναδέλφων του από άλλους νομούς. Δυστυχώς για μας η σκληρή πραγματικότητα λέει πως η σύνδεσή μας με την Εγνατία, που θα βοηθούσε τόσο στην ανάπτυξη της Πέλλας, όνειρο ήταν και πάει. Για αυτή και μόνο την εγκληματική αμέλεια, που καταδίκασε την Πέλλα στην απομόνωση, θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες του Νομού.

Εκοψαν την κορδέλα της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Εδεσσας και κομπάζουν ότι είναι δικό τους το έργο.  Τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα δύο νοσοκομεία του νομού τα αγνοούν. Χρειάσθηκε η άμεση παρέμβαση του Γιάννη Ιωαννίδη ώστε να επισκεφθεί την Εδεσσα εσπευσμένα ο Υπουργός Υγείας και να δώσει λύση στο θέμα της μετακίνησης της μονάδας τεχνητού νεφρού.

 

 Η παράκαμψη των Γιαννιστών, από τα πλέον σημαντικά έργα για την Πέλλα, που βρίσκεται σε συγκοινωνιακή απομόνωση, χάθηκε μέσα από τα χέρια της  αντιπεριφέρειας και το κονδύλι πήγε στη Θεσσαλονίκη.  Τι απαντά άραγε σε αυτό η Διοίκηση της Περιφέρειας; 

 

Η Πέλλα δεν έχει πια φωνή, δεν έχει ταυτότητα, οι ευκαιρίες την προσπερνούν και χάνονται.  Κι όμως,

—Η γή που γέννησε τον παγκόσμιο αναμορφωτή Αλέξανδρο,

—η Πέλλα της αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς και του φυσικού πλούτου,

—η ευλογημένη γη με τις τεράστιες ευκαιρίες στη γεωργία και κτηνοτροφία,

ΜΠΟΡΕΙ να βγεί από την αφάνεια και να βάλει τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών.

ΜΠΟΡΕΙ να ξεπεράσει το παλιό, να ξεφύγει από τη διαχειριστική αντίληψη.

ΜΠΟΡΕΙ να απαλλαγεί από νοοτροπίες κατεστημένου.

 

Φίλες και φίλοι

Μπορούμε πλέον να διεκδικούμε απευθείας από τις Βρυξέλες και να κάνουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς για το ΕΣΠΑ.

Αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουμε γνώση και είμαστε απαλλαγμένοι από τα κατάλοιπα της διαχειριστικής αντίληψης. Μόνον εάν ξεφορτωθούμε τις νοοτροπίες κατεστημένου θα πετύχουμε την ανατροπή. Θα ολοκληρώσουμε επιτέλους τα έργα που καρκινοβατούν, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που χρονίζουν, θα ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις δουλειάς.

 

Δεν θα ανεχτούμε άλλα ψέματα. Οι πολίτες της Πέλλας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας και το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων δεν πείθει πλέον κανέναν.  Εμείς εγγυόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε τη θέση της Πέλλας σε όλους τους τομείς με σωστές επιλογές, διαφάνεια και διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα.

  Η Πέλλα σήμερα δοκιμάζεται από την ανεργία που καλπάζει και φθάνει μέχρι και το 50%. Πολλοί είναι οι νέοι που επιθυμούν να στραφούν στο επιχειρείν στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό , στη μεταποίηση και το εμπόριο. Χρειάζονται όμως βοήθεια και κατευθυντήριες γραμμές που θα αποκτήσουν μέσα από το « Σύμμαχο του Επιχειρηματία». Η συγκεκριμένη υπηρεσία  θα είναι μία ξεχωριστή, αυτόνομη υπηρεσία στελεχωμένη από ειδικά και εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη που θα έχουν ως μόνο έργο τους, την ολοκλήρωση συγκεκριμένων διαδικασιών που αφορούν τη σχέση του επιχειρηματία με τις μορφές κρατικής εξουσίας.

    Στην Πέλλα είναι πολύ σημαντική η δράση του επιμελητηρίου με το οποίο θα δουλέψουμε από κοινού για να βρεθούν λύσεις και να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Στόχος μας η δημιουργία σταθερών και κερδοφόρων επιχειρήσεων για την τόνωση του εισοδήματος της περιοχής.

 

Είναι χρέος μας να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου μας, να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα της Πέλλας και να εργαστούμε όλοι μαζί συστηματικά για να κάνουμε την Πέλλα διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό προορισμό.

Είναι καιρός στους τουριστικούς οδηγούς της Περιφέρειας να συμπεριλαμβάνεται και η φράση «Θρησκευτικός Τουρισμός στην Πέλλα». Στο σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα πολιτικής με σκοπό την πλήρη ανάπτυξη ενός υπεύθυνου τουριστικού σχεδίου. Προβάλλουμε τους χώρους θρησκευτικής σημασίας στους χάρτες και στα έντυπα της περιφέρειας και συμμετέχουμε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσέλκυση πιστών  με τη δημιουργία καινούριων τουριστικών πόλων και αντίστοιχων τουριστικών ρευμάτων.

Οφείλουμε να αναδείξουμε  τον ιαματικό χαρακτήρα αλλά και το σπάνιας ομορφιάς τοπίο των λουτρών του Πόζαρ και να τα κάνουμε γνωστά  σ’ όλη την Ευρώπη . Ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται να βελτιώσουμε τις υποδομές και τους δρόμους στην Αλμωπία.

 

Φίλες και φίλοι

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά στην περιοχή μας τα οποία δεν θα πρέπει να παραμείνουν αναπάντητα σε καμία περίπτωση, καλούμε, κυρίως ως πολίτες, την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Πέλλας να δώσουν ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις:

1. Υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες στο Ψηφοδέλτιο της” Αλληλεγγύης”; Ποιες είναι αυτές και σε ποιους αφορούν; Ισχύουν τα περί ποινικών διώξεων προσώπων κατά την άσκηση των δημοσίων καθηκόντων τους; Απαιτούμε από την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση να ξεδιαλύνει νεφελώδεις καταστάσεις και να απαντήσει στους συμπολίτες μας, με πειστικά επιχειρήματα, σε όλα τα εύλογα ερωτήματα.

 

2. Ποιοί  καθυστερούν την ανακοίνωση του πορίσματος των εκκαθαριστών για την ΕΥΡΩΑΠ και το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν για μετά τις εκλογές;  Γιατί από το 2011 έως το 2013 άλλαξαν τρεις φορές οι εκκαθαριστές της επιχείρησης. Ποιοί έλεγχαν τους ορκωτούς λογιστές, κάποιοι από τους οποίους επί 13 μήνες έμεναν άπραγοι χωρίς να ασκούν τα καθήκοντά τους;

 

3. Με ποιά κριτήρια η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας εντάσσει και απεντάσσει έργα και ποιός ωφελείται από αυτή την πρακτική; Ποιά η σκοπιμότητα του να αναθέτει κανείς έργα σε εργολάβους και μετά να διαλύει την εργολαβία πληρώνοντας υπέρογκες αποζημιώσεις στους εργολάβους;

 

4. Οι δαπάνες του αποχιονισμού αποδείχθηκαν ιδιαίτερα… ελαστικές. Το 2013 -2014 με θερμοκρασίες το χειμώνα 15 και 19 βαθμούς κελσίου, οι δαπάνες αποχιονισμού έφθαναν τις 250.000  ευρώ.

 

5. Αληθεύει η πληροφορία ότι σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα με εμπλεκόμενο κρατικό όχημα; Το όχημα αυτό εκινείτο νόμιμα; Είχαν εκδοθεί τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες; Ποιος θα αποκαταστήσει τις ζημιές; Γιατί δεν έχουν αποσυρθεί τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και γιατί κυκλοφορούν με συμβατικές και όχι κρατικές πινακίδες; Καλούμε την απερχόμενη διοίκηση να απαντήσει για να δώσει το μέτρο της ευθιξίας της απέναντι στους συμπολίτες μας.

 

6.Τι γίνεται με τα μηχανήματα της Νομαρχίας Π.Ε  Πέλλας και σε ποιούς εκμισθώνονται χωρίς να ερωτώνται τα συλλογικά όργανα. Ποιός πληρώνει τις φθορές και τα καύσιμα και, κυρίως, που πηγαίνουν τα έσοδα;  

  

Οσο για μένα, ως εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος υπήρξα αποκλεισμένος και ανεπιθύμητος στις διάφορες επιτροπές επειδή είχα το ελάττωμα να βλέπω τα προφανή και να ζητώ εξηγήσεις για τα ανεξήγητα. Με πολύ κόπο κατάφερνα να πληροφορούμαι και να συγκεντρώνω παραστατικά για τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης. Η «γραμμή» ήταν να μου δημιουργούν πάσης φύσεως προσκόμματα ώστε να μην ασκώ έλεγχο. Κάνει λάθος λοιπόν ο μέχρι τώρα αντιπεριφερειάρχης να με περιλαμβάνει στην ομάδα που συμμετείχε στο έργο του. Γνωρίζει καλά ότι δεν είχα καμία συμμετοχή, πρώτον γιατί δεν υπήρξε έργο και δεύτερον γιατί και να υπήρχε θα με κρατούσε στην απομόνωση, όπως έκανε πάντα, γιατί δεν ταίριαζαν τα χνώτα μας. 

 

Φίλες και φίλοι

Η Πέλλα δεν ωφελείται από λαϊκισμούς και λόγια του αέρα. Χρειάζεται μια νέα ματιά, πάθος, δημιουργικότητα και άλλο τρόπο δράσης. Το κατεστημένο που διοικεί τώρα το ξέρουμε καλά και το πληρώσαμε ακριβά.

Στη νέα εποχή που χαράζει για την Ευρώπη των περιφερειών, το στοίχημα για την Πέλλα είναι μεγάλο, άμεσο και επιτακτικό.

Και απαιτεί ανθρώπους άφθαρτους, καθαρούς που θα βάλουν τέλος στο κατεστημένο και την αλαζονεία.

Γνωρίζω ότι ανέλαβα το βάρος αυτού του αγώνα έχοντας στενά περιθώρια χρόνου μέχρι τις κάλπες. Ηξερα από την αρχή τις δυσκολίες αλλά δεν δίστασα ούτε στιγμή. Το θεώρησα χρέος προς τον τόπο μου γιατί πιστεύω βαθειά ότι είναι στο χέρι μας να βάλουμε τέλος στην αλαζονεία και  το αυτοδιοικητικό κατεστημένο. Να τελειώνουμε με τις χρεοκοπημένες πρακτικές και τους ανεύθυνους λαϊκισμούς !

Πίστευα και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε

να πάρουμε το παρόν και το μέλλον της Πέλλας στα χέρια μας.

Να φέρουμε το νέο, το άφθαρτο, το δυναμικό, τη θέληση, το ήθος

Να κερδίσουμε τις εκλογές και να ξανακτίσουμε όλοι μαζί την Πέλλα που είναι ο τόπος μας, η ζωή μας, η γειτονιά μας, το παρόν και το μέλλον μας.

Ολοι μαζί για την Πέλλα που αγαπάμε.

 

Σας ευχαριστώ