IFΕίναι αεικίνητος  και ακούραστος. Οι συνεργάτες του πασχίζουν να τον ακολουθήσουν καθώς βαδίζει με την άνεση και τις ταχύτητες πρωταθλητή στο βάδην. Απολαμβάνει τον προεκλογικό αγώνα σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι με υψηλό προορισμό. Έμπνευσή του, η αγάπη για τον τόπο του και δύναμή του η πίστη στις ιδέες του και η προσήλωσή του στο στόχο. Απολαμβάνει τη θετική αποδοχή του κόσμου και κερδίζει την εμπιστοσύνη και του πλέον δύσπιστου όταν του σφίγγει εγκάρδια το χέρι και τον κοιτάζει με ειλικρίνεια στα μάτια. Το μυαλό του θυμίζει καλά προγραμματισμένο κομπιούτερ, είναι πολυπράγμων και θυμάται τους πάντες με το ονοματεπώνυμό τους, αφήνοντας κάθε φορά άναυδους τους συνεργάτες του. Επιχειρηματολογεί ακαταμάχητα και παρά την ένταση του προεκλογικού αγώνα οι άνθρωποι που τον συνοδεύουν δεν τον είδαν ποτέ να εκνευρίζεται και να χάνει το πλατύ χαμόγελό του. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν τον «πιάνουν» πουθενά γιατί είναι έντιμος και καθαρός τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο του.

Είναι ο Γιάννης Ανδρίτσος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με το συνδυασμό «Κεντρική Μακεδονία Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γιάννη Ιωαννίδη.

 

 

 

1.Σε καθημερινή βάση σας βλέπουμε να αλωνίζετε το νομό και να συναντάτε πολίτες. Ποιό είναι το μεγαλύτερο παράπονο που έχετε διακρίνει στις συναντήσεις με τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών.

 

ΦΩΤΟ Γιάννης Ανδρίτσος 001Η εγκατάλειψη. Ματώνει η καρδιά σου να βλέπεις τα χωριά και τις πόλεις μας αφημένα στη μοίρα τους, στην απομόνωση, την ανασφάλεια. Δεν φταίνε οι άνθρωποι που έχουν γίνει τόσο καχύποπτοι με τους πολιτικούς. Κάποιοι πήγαν στο χωριό τους, τους κολάκεψαν, υποσχέθηκαν έργα και όταν υφάρπαξαν την ψήφο τους εξαφανίστηκαν. Και αυτό είναι άδικο και για τον κόσμο, που νιώθει προδομένος αλλά και για εκείνους που θέλουν να προσφέρουν ειλικρινά στα κοινό και κρίνονται ισοπεδωτικά.  

Τι να απαντήσεις, για παράδειγμα στον κάτοικο ενός απομακρυσμένου χωριού της Πέλλας ο οποίος θα πρέπει να διακομισθεί εσπευσμένα και νύχτα στο νοσοκομείο της Εδεσσας. Πόσοι κίνδυνοι κρύβονται στους κακούς και αφώτιστους δρόμους, χωρίς διαγραμμίσεις και με χιλιάδες λακκούβες!  Το τμήμα της Εθνικής Οδού από τα Γιαννιτσά έως την Πέλλα αποτελεί μνημείο αδιαφορίας των διοικούντων το νομό. Σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης ο δρόμος μετατρέπεται κυριολεκτικά σε λίμνη και η περιοχή παραμένει επί ώρες αποκλεισμένη, σαν να πρόκειται για μια τριτοκοσμική χώρα. Τις τελευταίες  εβδομάδες αυτό συνέβη δύο φορές, η πρώτη την ημέρα του διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» και έγινε η Πέλλα διεθνώς ρεζίλι και η δεύτερη προσφατα και κινδύνεψαν άνθρωποι. Τροχαία και τοπική κοινωνία επαναφέρει το ζήτημα και ζητά τη λύση του αλλά η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας όχι μόνο κωφεύει αλλά και κρύβεται κάθε φορά που ανακύπτει το πρόβλημα. Ξέρετε, το οδικό δίκτυο είναι θεμελιώδες ζήτημα, μερικές φορές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να διακινήσει τα προϊόντα του όταν ζει για παράδειγμα στον Αρχάγγελο; Σημειωτέον ότι ο Αρχάγγελος που εξάγει τα περίφημα κεράσια του δεν έχει ίντερνετ, δεν μπορεί δηλαδή να επικοινωνήσει με τις αγορές χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα.

 

2. Θα θέλαμε να μας πείτε 2 λόγια για τον κάθε έναν υποψήφιο περιφ. σύμβουλο έτσι όπως εσείς τους ζείτε στην καθημερινότητα. 

 31

Τους επέλεξα έναν έναν, με πολύ σιγουριά και πεποίθηση στις ικανότητές τους. Κοινός παρονομαστής για όλους, πέρα από τις ικανότητες και την καταρτιση, είναι η ξεκάθαρη ματιά, ο αψεγάδιαστος βίος και η προσήλωσή τους στα κοινά. Τα στελέχη του συνδυασμού μας δεν κουβαλούν βαρίδια από το παρελθόν τους, αυτούς θα τους βρείτε αλλού. Για να αρχίσω από τις κυρίες του συνδυασμού, η Θεοδώρα Γουγούση, δυναμική και ικανότατη. Συζητά και ταυτόχρονα το βλέμμα της αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει γύρω. Οι αντιδράσεις της είναι αστραπιαίες, Η Νίκη Ποζίδου, η καλλιτέχνις της συντροφιάς. Γεμάτη ζωντάνια και σπιρτάδα. Συνδυάζει την πολιτική με την τέχνη και έχει πάντα μια θεατρική αναφορά για να προσθέσει λίγη ποιότητα στην πεζή πραγματικότητα. Η Ειρήνη Πολατσίδου, γεννημένη νικήτρια και εκπαιδευμένη να αντιμετωπίζει τα δύσκολα, μέσα από την αθλητική διαπαιδαγώγησή της. Δείχνει ντροπαλή, λόγω ηλικίας αλλά στην πραγματικότητα είναι η ήρεμη δύναμη. Από τους άνδρες, θα σας πω πρώτα για το στρατηγό μας, τον Τρύφωνα Ούρδα. Προηγείται λόγω βαθμού. Ζητείστε του να σας απαγγείλει ποίηση στα γαλλικά και τα αρχαία ελληνικά. Δεν τον είδαμε ποτέ να θυμώνει και χαμογελά πάντα με ειλικρίνεια. Είναι ευγενέστατος, πραγματικός τζέντλεμαν. Για τον Πέτρο Πριβαρτιτσάνη παίρνεις όρκο πως δεν έχει κανένα άγχος. δείχνει τόσο υπεράνω, τόσο σίγουρος που αναρωτιέσαι αν ξέρει κάτι παραπάνω. Χαμογελά και έχει ένα υπόγειο χιούμορ που σε εντυπωσιάζει. Ο Κώστας Μπαρμπαγιάννης γαλήνιος, με απόλυτη αυτοκυριαρχία. Οι κουβέντες του δείχνουν άνθρωπο πάντα καλά πληροφορημένο και θετικό ως προς τις ενέργειές του. Πάντα με το χαμόγελο.
Ο Νίκος Αγγελίδης αποτελεσματικός και πρωτότυπος στις ιδέες του. Με ολύμπια ηρεμία και αυτοπεποίθηση αλλά και αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος. Δείχνει να μην τον απασχολούν τα δευτερεύοντα αλλά η ουσία.
Ο Απόστολος Ασλανίδης χαλκέντερος και ακούραστος, γεννημένος για τα δύσκολα. Εχει χιούμορ και πάντα κάτι ενδιαφέρον να αφηγηθεί ενώ αντιμετωπίζει τα προεκλογικά με την άνεση του έμπειρου στα κοινά. Ολοι τους πάντως διακρίνονται για τον πολιτισμό και το ήθος τους, χωρίς ανταγωνισμούς και δεύτερες σκέψεις. Οσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο δικαιώνομαι για την επιλογή τους.

 

3. Το κράτος δίνει ευκαιρίες σε ανέργους μέχρι 29 χρονών.Οι άνεργοι όμως στο νομό μας και την Κεντρικ. Μακ. είναι 35 και 40 και 45  χρονών. Εχετε σκοπό και διάθεση να βοηθήσετε και τις ηλικιακά μεγαλύτερες ομάδες που δεν έχουν εργασία;

 

Γιάννης Σκύδρα 12 Απριλίου 005Η πιο σίγουρη οδός για να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί, η ανεργία είναι να ξαναζωντανέψουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και απέμειναν τα κουφάρια των κτιρίων και βεβαίως να επιστρέψουν εκείνες που «μετανάστευσαν» στις γειτονικές χώρες λόγω της ευνοϊκής φορολόγησης, περίπου στο 10%. Ο Γιάννης Ιωαννίδης το έχει πεί ξεκάθαρα, αν χρειαστεί θα συγκρουσθεί σκληρά προκειμένου να δοθούν ισχυρά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν αυτές οι επιχειρήσεις και να έρθουν καινούργιες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει «ο Σύμμαχος του Επιχειρηματία», ο νέος θεσμός που καθιερώνει η «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», και θα στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι θα έχουν αποκλειστικό προορισμό να επιλύουν ταχύτατα τα προβλήματα του επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση για τις μεγαλύτερες ηλικίες των ανέργων μπορούν να εφαρμοστούν προγράμματα όπως για παράδειγμα αυτά που επιχορηγούν επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για την απασχόλησή τους. Αλλά όλα αυτά είναι ημίμετρα. Για μας η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, σε κάθε ηλικία, είναι το πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη του νομού μας και της Περιφέρειας ολόκληρης.

 

4. Πολλές φορές νιώθουμε βιλαέτιο της Θεσ-νίκης, επειδή έφυγε η Νομαρχία. Ποιές είναι οι αλλαγές στο δικό σας πρόγραμμα για να αισθανθεί ο πολίτης πιο κοντά στην περιφέρεια;

 

ε οΑυτό επέτρεψαν κάποιοι να συμβεί. Δεν μας φταίει η Θεσσαλονίκη αν δεν διεκδικήσαμε για τον τόπο μας τίποτα. Ολοι οι νομοί της περιοχής μας κέρδισαν μαχητικά τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό εκτός από την Πέλλα που ήταν απούσα. Είναι εγκληματικό και πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Επίσης ποιος φταίει που τα χρήματα για την παράκαμψη Γιαννιτσών πήγαν στη Θεσσαλονίκη; Και υπάρχουν παραδείγματα , ων ουκ έστιν αριθμός. Εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι γνωρίζουμε όλα τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν και εγγυόμαστε ότι δεν θα επαναληφθούν. Εξάλλου τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014  2020 θα τα διαχειριστούν, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, απευθείας οι 13 Περιφέρειες της χώρας, με βάση το σχεδιασμό τους και την ικανότητα να διεκδικήσουν δυναμικά όσο το δυνατόν περισσότερα. Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Κάποιες περιοχές θα βγούν γρηγορότερα από την κρίση. Η δική μας προσπάθεια έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: να οργανώσουμε τη δική μας ισχυρή τοπική οικονομία. Στηρίζοντας όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας με όλα τα μέσα, με νέους θεσμούς και κυρίως με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Μια δυνατή οικονομία, που θα δημιουργούσε δικές της συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους ανθρώπους της.  

    Στο χέρι των συμπολιτών μας είναι να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν ή αν θα παραμείνουμε στην οπισθοδρόμηση καταδικάζοντας τα παιδιά μας σε συνεχή μιζέρια.

 

5. Στην επίσκεψή μας στο Λουτράκι είδαμε έναν καταγγελτικό λόγο προς το πρόσωπο του κύριου Θεόδωρου Θεοδωρίδη δίχως να είναι παρόν, σε ενδεχόμενη συνάντηση σας του θέσατε αυτά τα ερωτήματα;

 

γ αΣτις ομιλίες μου στο Λουτράκι και στα Γιαννιτσά έθεσα κάποια ερωτήματα προς τον κ. Θεοδωρίδη για ζητήματα που γνωρίζουν όλοι. Τον κάλεσα να δώσει ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις. Ψέλλισε μια υπεκφυγή αλλά δεν απάντησε. Δεν προσβλήθηκε ο κ. Θεοδωρίδης, δεν έδειξε ούτε τη στοιχειώδη ευθιξία που έχει κάθε άνθρωπος όταν νιώθει ότι θίγεται. Επαναλαμβάνω,

 

Επειδή η παρατεταμένη σιωπή γεννά υποψίες,

επειδή  τις εύκολες δικαιολογίες δεν τις καταπίνει κανείς πλέον αμάσητες,

επειδή η εντιμότητα όλων ημών που ασχολούμαστε με τα κοινά, δεν είναι αυτονόητη και θα πρέπει να την αποδεικνύουμε καθημερινά.

Επαναφέρουμε τα ίδια ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις.


1. Υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες στο Ψηφοδέλτιο της” Αλληλεγγύης”; Ποιες είναι αυτές και σε ποιους αφορούν; Ισχύουν τα περί ποινικών διώξεων προσώπων κατά την άσκηση των δημοσίων καθηκόντων τους 

2. Ποιοί  καθυστερούν την ανακοίνωση του πορίσματος των εκκαθαριστών για την ΕΥΡΩΑΠ και το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν για μετά τις εκλογές;  Γιατί από το 2011 έως το 2013 άλλαξαν τρεις φορές οι εκκαθαριστές της επιχείρησης. Ποιοί έλεγχαν τους ορκωτούς λογιστές, κάποιοι από τους οποίους επί 13 μήνες έμεναν άπραγοι χωρίς να ασκούν τα καθήκοντά τους;

 

3. Με ποιά κριτήρια η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας εντάσσει και απεντάσσει έργα και ποιός ωφελείται από αυτή την πρακτική; Ποιά η σκοπιμότητα του να αναθέτει κανείς έργα σε εργολάβους και μετά να διαλύει την εργολαβία πληρώνοντας υπέρογκες αποζημιώσεις στους εργολάβους;

 

4. Οι δαπάνες του αποχιονισμού αποδείχθηκαν ιδιαίτερα… ελαστικές. Το 2013 -2014 με θερμοκρασίες το χειμώνα 15 και 19 βαθμούς κελσίου, οι δαπάνες αποχιονισμού έφθαναν τις 250.000  ευρώ.

 

5. Αληθεύει η πληροφορία ότι σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα με εμπλεκόμενο κρατικό όχημα; Το όχημα αυτό εκινείτο νόμιμα; Είχαν εκδοθεί τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες; Ποιος θα αποκαταστήσει τις ζημιές; Γιατί δεν έχουν αποσυρθεί τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και γιατί κυκλοφορούν με συμβατικές και όχι κρατικές πινακίδες; Καλούμε την απερχόμενη διοίκηση να απαντήσει για να δώσει το μέτρο της ευθιξίας της απέναντι στους συμπολίτες μας.

 

6.Τι γίνεται με τα μηχανήματα της Π.Ε  Πέλλας και σε ποιούς εκμισθώνονται χωρίς να ερωτώνται τα συλλογικά όργανα. Ποιός πληρώνει τις φθορές και τα καύσιμα και, κυρίως, που πηγαίνουν τα έσοδα εάν υπάρχουν.

 

7. Γιατί οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις το τρέχον (και εκλογικό) έτος έχουν υπερβεί τα όρια; Και γιατί άραγε τάζουν οικονομική ενίσχυση σε συλλόγους αλλά δεν έχουν δώσει ακόμη ούτε ένα ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι κανένας  σύλλογος δεν έχει λάβει τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν. Δεν αναρωτιούνται γιατί; Καλλιεργούν ελπίδες ενώ γνωρίζουν ότι είναι φρούδες. Και μέχρι να αποδειχτεί αυτό, όλο και κάποιες ψήφους θα υφαρπάξουν.