“Ο κόσμος μπορεί να μας εμπιστευτεί γιατί διαχειριστήκαμε την Περιφερειακή Ανάπτυξη με υπευθυνότητα, με στρατηγική και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο”

Την 1η Μαΐου έφυγαν από την Έδεσσα 15 νέοι για εργασία στη Γερμανία. Μου θύμισε τη μεγάλη μετανάστευση. Εσείς έχετε βοηθήσει, μέσω των Προγραμμάτων ενίσχυσης της Απασχόλησης, νέους από την περιοχή να καταρτιστούν ώστε να απορροφηθούν στην τοπική αγορά. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Τι έχετε να προτείνετε;

Θεόδωρος Θεοδωρίδης-Τάσ ος ΔούκληςΞεκινάτε τη συνέντευξή μας με ένα «καυτό» ερώτημα. Η ανεργία πραγματικά είναι η μάστιγα της εποχής μας και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο δώσαμε, με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, μεγάλη έμφαση στον Αναπτυξιακό μας Προγραμματισμό. Πράγματι, για την ενίσχυση της απασχόλησης δαπανήθηκαν περί τα 10.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο 28 Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης και καταρτίστηκαν 3.698 άνεργοι. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Μέσω άλλων δράσεών μας, προωθούμε την επιχειρηματικότητα για όλους. Ιδιαίτερα, την καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων όπως οι νέοι και οι γυναίκες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή να συμβάλλουν, με τα προσόντα τους, στην ανάπτυξη των πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, 2.390 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας μία νέα αναπτυξιακή προοπτική, με βάση την τοπική πραγματική οικονομία και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται και δημιουργούν, εκτός από απειλές, και ευκαιρίες. Με την ευκαιρία να τονίσω ότι οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν από την δεκαετία του ’50 που έφευγαν από τη χώρα μας μαζικά πολλοί άνθρωποι για να απασχοληθούν ως εργάτες ή σε άλλες χαμηλού επιπέδου θέσεις εργασίας στην Γερμανία, Αμερική ή Αυστραλία. Σήμερα τα νέα παιδιά διαθέτουν υψηλή κατάρτιση, γνώση ξένων γλωσσών και σφαιρική αντίληψη μέσα από τη γλώσσα και την παιδεία μας (οι έλληνες γονείς επένδυσαν τις οικονομίες αλλά και τις ελπίδες τους στα παιδιά τους όλα αυτά τα χρόνια). Αυτό είναι το πολυτιμότερο εθνικό κεφάλαιο που οφείλουμε ως πολιτεία και ως Ελλάδα να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε, πρώτα για τον εαυτό μας και μετά για την ανάπτυξη της οικουμενικής οικονομίας και πολιτισμού.

Τι έχετε δει στον κ. Τζιτζικώστα, ως πολιτικό και ως άνθρωπο;

τζιτζιΟφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα και συνεργάζομαι με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τύχη και η καλύτερη συγκυρία για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και την πολιτική που, στο πρόσωπό του, βρίσκει το παράδειγμα ενός έντιμου, υπεύθυνου και κυρίως ικανού πολιτικού. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έδωσε μία νέα πνοή στην Περιφέρεια, εισάγοντας το μοντέλο της Περιφερειακής Κυβέρνησης και την ενιαία φιλοσοφία διοίκησης και ανάπτυξης για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Με τίμησε αναθέτοντάς μου το δύσκολο έργο του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού και αναλαμβάνοντας την «πρόκληση» συνεργάστηκα μαζί του ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένους τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να είναι σήμερα η πρώτη Περιφέρεια της χώρας στην εκταμίευση πόρων από το ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν απόρροια της προσωπικότητας του Απόστολου που κατάφερε να κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας και των συνεργαζόμενων φορέων. Πολλοί άνθρωποι εμπνεύστηκαν και εμπιστεύτηκαν τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Με την επιλογή του να ηγηθεί του Αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Αλληλεγγύη» και την πρωτοβουλία του για έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα, βασισμένο στο διάλογο και την ενημέρωση, απέδειξε την υπευθυνότητά του, την ταύτισή του με τον θεσμό της Περιφέρειας και την δέσμευσή του να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε. Το μεγαλύτερο χάρισμα μάλιστα που του προσδίδω είναι η ικανότητά του να επιλέγει και να παρακινεί πρόσωπα και να εργάζεται συλλογικά, δίνοντας τη δυνατότητα για πρωτοβουλία και ελεύθερη δράση στους συνεργάτες του, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αυτό που χρειάζεται δηλαδή σήμερα η Περιφέρεια και η Ελλάδα γενικότερα.

Η Εγνατία Οδός περνούσε από αρχαιοτάτων χρόνων μέσα από την Πέλλα και μάλιστα από την Έδεσσα. Πόσο διεκδικητικοί θα είμαστε από εδώ και πέρα σε θέματα υποδομών; Τι γίνεται με το οδικό δίκτυο και ποια είναι η άποψή σας για τη δημιουργία μίας προαστιακής γραμμής σιδηρόδρομου που να συνδέει την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών;

ε οΟ σχεδιασμός που υιοθετήθηκε για την Εγνατία Οδό, δυστυχώς δημιούργησε μία μεγάλη αδικία σε βάρος της περιοχής μας. Δεν θα ήθελα όμως να σταθούμε εδώ. Υιοθετήσαμε μία εντελώς ρεαλιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό μας και κοιτάμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή το πρώτο μεγάλο έργο το οποίο θα ενταχθεί και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια στο νέο ΕΣΠΑ είναι το ενιαίο έργο των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας. Είναι μία δέσμευση του Περιφερειάρχη προς την τοπική κοινωνία αλλά και ένα αναπτυξιακό έργο «πνοής» για όλη την Περιφέρεια. Παραπέρα, εργαζόμαστε για την γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση της περιοχής μας με τους κεντρικούς άξονες της «Εγνατίας οδού», μέσω Σκύδρας και Ημαθίας. Αναφορικά τώρα με τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Αναμφισβήτητα είναι μία πολύ καλή ιδέα και αξίζει να πραγματοποιηθεί. Για να έχει όμως νόημα προϋποθέτει μία διαφορετική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτήν που προωθούμε μέσω του προγραμματισμού μας. Η Πέλλα μαζί με την Ημαθία αποτελούν σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα αστικά συγκροτήματα της χώρας. Με τις στοχευμένες παρεμβάσεις που υλοποιούμε μπορούμε να την αναδείξουμε ως μία περιοχή που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διαθέτει και των επενδυτικών ευκαιριών που δημιουργούμε. Τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, νωπά και μεταποιημένα είναι περιζήτητα στις διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα ανήκουμε στους γνωστούς και καταξιωμένους τουριστικούς προορισμούς.

Είχαμε τη μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν στις τσέπες τους οι πολίτες. Μπορείτε να το εξηγήσετε;

κμΔιανύσαμε τρία δύσκολα χρόνια βαθειάς οικονομικής κρίσης που ισοδυναμούν με τα αποτελέσματα ενός ισοπεδωτικού πολέμου. Οι αγορές «στέγνωσαν» από ρευστό, πολλές επιχειρήσεις είδαν τους τζίρους τους να ελαχιστοποιούνται και το τραπεζικό σύστημα «έκλεισε» τις στρόφιγγες. Όλα αυτά δημιούργησαν την ασφυξία στις τοπικές αγορές που περιγράφετε και τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε δεν έγιναν ορατά στους πολλούς. Παρόλα αυτά, σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μία μεταστροφή των αρνητικών δεικτών -ίσως είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο με πρωτογενές πλεόνασμα- και σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολλά σημεία που εμπνέουν αισιοδοξία. Ενδεικτικά αναφέρω τον τριπλασιασμό έως και δεκαπλασιασμό των εξαγωγών νωπών και μεταποιημένων προϊόντων από την Πέλλα σε αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τελωνείου Σκύδρας. Η αγορά της Θεσσαλονίκης που είναι η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια δείχνει σημεία ανάκαμψης και ελπίζουμε ότι αυτό θα εξαπλωθεί και στις άλλες αγορές. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει με τόλμη στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την κατάργηση της γραφειοκρατίας μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι.

Μία τελευταία εκτίμησή σας για τις εκλογές;

αλλγΠιστεύω ότι ο κόσμος έχει εκτιμήσει το έργο μας και δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η «Αλληλεγγύη» είναι η Αυτοδιοικητική πρόταση που, στη δεδομένη συγκυρία, μπορεί να εγγυηθεί την Ανάπτυξη που θέλουμε καθώς διαθέτει κατάλληλα πρόσωπα, γνώση, εμπειρία και κυρίως ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιείται και εξελίσσεται συνεχώς. Να τονίσω εδώ ότι το πρόγραμμά μας βασίζεται σε μία πρωτοποριακή μελέτη που εκπονήσαμε με τη συνδρομή ειδικών που μέτρησαν και αξιολόγησαν όλα τα φυσικά διαθέσιμα και πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, της Πέλλας.

Δεν υποτιμώ τους άλλους συνδυασμούς. Μάλιστα, σ’ όλη την προεκλογική περίοδο προσπαθώ να αναδείξω και να συζητήσω για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Πέλλας. Η επιλογή των Περιφερειακών Συμβούλων της «Αλληλεγγύης» έγινε εξάλλου με μία λογική αξιοποίησης ανθρώπων που έχουν προσωπική σχέση με την Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν τους μηχανισμούς της και βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την τοπική κοινωνία. Κυρίως είναι πρόσωπα με ικανότητες, που μπορούν να προσφέρουν λύσεις και έχουν τη διάθεση για προσωπική δουλειά με στόχο την ανάπτυξη και ποιότητα ζωής που θέλουμε. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών.