Μια εποχή τελείωσε σήμερα για την Ισπανία, αυτή του Χουάν Κάρλος, και μια άλλη ξεκίνησε, αυτή του Φελίπε του 6ου. Ο νέος βασιλιάς ορκίστηκε και άκουσε χιλιάδες Ισπανούς να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του καθώς περνούσε από τους δρόμους της Μαδρίτης.

Η τελετή για την ενθρόνισή του λιτή αλλά συγχρόνως λαμπερή και γεμάτη συγκίνηση τόσο από τον ίδιο όσο και από τη μητέρα του, βασίλισσα Σοφία.

Ο πατέρας του και απερχόμενος βασιλιάς, Χουάν Κάρλος, που έκλαψε τη στιγμή που (συμβολικά) του παρέδιδε το στέμμα υπογράφοντας την παραίτησή του, δεν εμφανίστηκε στη Βουλή, όπου ο Φελίπε ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της χώρας.

Ξένοι ηγέτες δεν είχαν κληθεί. Η ενθρόνιση ήταν περισσότερο ανακήρυξη και ο Φελίπε δεν φόρεσε το στέμμα που τον περίμενε στο εσωτερικό της ισπανικής Βουλής.

2

 

Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, ο Φελίπε ο VI των Βουρβόνων όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, αναλαμβάνει το βαρύ έργο να ξαναφτιάξει την εικόνα της βασιλικής οικογένειας που επλήγη τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Χουάν Κάρλος, εξαιτίας και του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η αδερφή του Χριστίνα και ο σύζυγός της.