«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ».

AGOGOS

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, μετά τις κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αλίεφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Κ. Παπούλια, ο οποίος τον υποδέχθηκε με επισημότητα στην Ηρώδου του Αττικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού.

«Υπογράψαμε σήμερα τρία κείμενα, τα οποία απεικονίζουν τη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων. To Mνημόνιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Συμφωνία για τη συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα και το Μνημόνιο Συνεργασίας σε ζητήματα νεότητας» σημειώσε ακόμη ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.

Εξάλλου, ο Αλίεφ ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα: «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδας».

Τέλος, ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.

Ενώπιον των κ. Παπούλια και Αλίεφ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον Αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ. Παπούλια και Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί εκ νέου το Μπακού, ενώ ο Αζέρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών