6

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση με προτάσεις του Επιμελητηρίου Πέλλας για θέματα αρμοδιότητάς τους που θα ανακουφίσουν τα βάρη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

 

Προς

Υπουργό Οικονομικών
κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Υπουργό Ανάπτυξης
κ. Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Εργασίας
κ. Ιωάννη Βρούτση
Κοιν: Βουλευτές Νομού Πέλλας

Κύριοι Υπουργοί,
Γινόμαστε καθημερινά δέκτες της απόγνωσης των Επιχειρηματιών του Νομού Πέλλας. Μέσα στα χρόνια της ύφεσης που βαδίζει η Ελληνική οικονομία ο μοναδικός πυλώνας που θα μπορούσε να φέρει την ανάπτυξη, δηλαδή η Μικρομεσαία Επιχείρηση, έχει γίνει στόχος της κυβέρνησης και τείνει προς τον αφανισμό της.
Οι συνθήκες που λειτουργούν σήμερα οι ΜΜΕ με την δραματική μείωση του Τζίρου και την αύξηση όλων των υποχρεώσεων (φορολογία – ασφαλιστικό- προσαυξήσεις – έκτακτες εισφορές) χωρίς να έχουν πρόσβαση στο Τραπεζικό Σύστημα είναι τέτοιες που οδηγούνται με ακρίβεια στο κλείσιμο των ΜΜΕ και στην απώλεια θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την οικονομία του τόπου μας και κατ΄ επέκταση της χώρας μας.

Κύριοι Υπουργοί,
Σας καταθέτουμε προτάσεις του Επιμελητηρίου Πέλλας ώστε να δοθεί μια προοπτική στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά.

Φορολογικές Υποχρεώσεις
• Ρύθμιση Φορολογικών οφειλών σε 100 τουλάχιστο δόσεις, αντί 48 που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, που να περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται μέσα στο 2014.
• Να μηδενιστούν οι προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη
• Η Μείωση των φορολογικών συντελεστών να αρχίσει από το 2014
• Ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής στους Μικροεπιχειρηματίες που δεν άντεξαν την περίοδο της κρίσης και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.
• Την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής φόρων που οφείλονται σε αδυναμία καταβολής τους.
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος
Ασφαλιστικές Υποχρεώσεις

• Κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών έως την ημέρα ένταξης της ρύθμισης
• Αύξηση των δόσεων της ρύθμισης τουλάχιστο σε 100 ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στο επιπλέον κόστος πέραν της τρέχουσας εισφοράς.
• Να δοθεί περίοδος χάριτος για όλο το 2014 για την καταβολή της πρώτης δόσης των παλαιών οφειλών καταβάλλοντας παράλληλα τις τρέχουσες εισφορές.
• Την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής εισφορών που οφείλονται σε αδυναμία καταβολής τους.
• Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (με τις οικογένειές τους)
• Δυνατότητα επιλογής όσων πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση με παρακράτηση των οφειλομένων μέσω μέρους της σύνταξης τους ή με την επιλογή της μειωμένης συνταξιοδότησης για τα έτη που οφείλουν.

 

Πρόσβαση στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

• Χαλάρωση των προϋποθέσεων πρόσβασης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κυρίως για κεφάλαια κίνησης ώστε να μπορούν οι ΜΜΕ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
• Λειτουργία του Ταμείου ενίσχυσης ΜΜΕ χωρίς εγγυήσεις ακινήτων για την ρευστότητα στην αγορά

 

Πρόσβαση στα επενδυτικά προγράμματα

• Να ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ άμεσα και να δοθεί η δυνατότητα στις ΜΜΕ να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα με ρεαλιστικές προϋποθέσεις ένταξης χωρίς να αξιολογηθεί η οικονομική τους θέση αλλά η προοπτική που δημιουργούν οι επενδύσεις που θα γίνουν.
Κτηματαγορά

• Την άμεση κατάργηση του φόρου υπεραξίας των ακινήτων καθώς οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά 40-50% τις εμπορικές αξίες.
• την κατάργηση του πόθεν έσχες στην απόκτηση πρώτης κατοικίας και
• τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής ο οποίος έχει σημαντικότατη συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία.

Κύριοι Υπουργοί,
Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με αφανισμό.
Τα όσα αποφασίσατε έως σήμερα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα γιατί απλά είναι ανεφάρμοστα σε μία χώρα όπου οι επιχειρηματίες αγωνίζονται να περισώσουν τις επιχειρήσεις και την αξιοπρέπειά τους.
Σας ζητούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας ώστε να ξεκινήσει πραγματικά να λειτουργεί η Ελληνική οικονομία μέσα από ανθρώπους – επιχειρηματίες και όχι από αριθμούς.
Επιτέλους ελάτε σε διάλογο με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος η οποία έχει ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις για διέξοδο απο το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η οικονομία απο την ύφεση και τη λιτότητα που ταλανίζει την Ελληνική οικονομία εδώ και χρόνια.
Ζητάμε αλλαγή πολιτικής με μια νέα αναπτυξιακή πολιτική.
Ο Πρόεδρος

 

Ιορδάνης Τσώτσος